StoryEditor

Elektronické náramky postrážia väzňov už o rok

13.01.2014, 23:00
Vodič nafúkal 1,21 promile. Okresný súd v Rimavskej Sobote mu za to vymeral dvojmesačné väzenie.

Už na budúci rok by si svoj trest mohol odpykať doma. Zabezpečiť to majú elektronické náramky na monitoring osôb, ktoré by pokus o útek okamžite hlásili operačnému stredisku. Megatender v hodnote približne 27 miliónov eur vypísal minister spravodlivosti Tomáš Borec. Teraz je vo finále a keďže je financovaný z eurofondov, čaká na súhlas Úradu vlády.

Podľa informácií HN získala lukratívnu zákazku spoločnosť ICZ Slovakia. Tá sa zatiaľ vyjadrovať nechce. „Podľa našich informácií zatiaľ nie je ukončený proces výberového konania, a preto nie sme kompetentní sa vyjadrovať,“ reagovala.

 

 

Žitňanská: Cena je premrštená

Ministerstvo odhaduje, že náramky by malo využívať tisíc až dvetisíc ľudí ročne. Súťaž sa nepozdáva exministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej. „Cena sa mi zdá premrštená, rovnako ako odhad ľudí, ktorí budú môcť náramky využívať,“ zdôraznila. V súvislosti s tendrom sa objavili aj podozrenia, že kritériá súťaže mohli byť šité na mieru jednému z uchádzačov. „Keď som čítala podmienky tendra, malo to k tomu blízko,“ dodáva exministerka.

Tri firmy podali aj námietky na Úrad pre verejné obstarávanie. Ten však konanie zastavil. V dvoch prípadoch chýbali dokumenty, alebo sťažovateľ nezaplatil plnú výšku kaucie. Tretí súťažiaci námietku stiahol.

 

Pre chuligánov aj násilníkov

Samotný trest domáceho väzenia v súčasnosti sudcovia ukladajú len sporadicky. V posledných rokoch sa počet pohyboval okolo dvadsiatky. Za Žitňanskej pôsobenia na čele rezortu sa počet vhodných adeptov na tento druh trestu odhadoval len na päťsto. „Využívanie monitoringu chceme okrem samotného domáceho väzenia rozšíriť aj na iné oblasti,“ upozorňuje Alexandra Donevová z ministerstva.

Náramky by mali po novom nosiť aj ľudia, ktorí by inak museli sedieť vo vyšetrovacej väzbe. Využívať by sa mohli aj u futbalových chuligánov, či ľudí, ktorým sudca zakáže alkohol alebo herne. Použiť by sa dali aj v prípadoch domáceho násilia, kde môže sudca uložiť zákaz približovania. Ministerstvo spravodlivosti ráta s tým, že peniaze investované do systému sa mu vrátia do piatich rokov. Jeden odsúdený vo väzení totiž stojí štát približne 13-tisíc eur.

 

Česi tender zrušili

Podľa sudcu Juraja Babjaka by sa nové opatrenie mohlo ujať. „Určite by to bol krok vpred. V Kanade to mali už pred pätnástimi rokmi,“ reagoval pre HN. Trest domáceho väzenia si vie predstaviť práve pri odsúdených za alkohol za volantom, ale aj pri vyšetrovacej väzbe. „Čím je viac možností nahradiť zásah do osobnej slobody u osoby, ktorá nie je odsúdená, tým lepšie.“

Tender na elektronické náramky rozbehli vlani aj v susednej Českej republike. Po rozsiahlej prezidentskej amnestii ho však zrušili ako príliš drahý, neefektívny a nehospodárny. „Súčasná ministerka spravodlivosti rozhodla, že projekt prenechá novej vláde,“ doplnila hovorkyňa českého ministerstva spravodlivosti Štěpánka Čechová.

01 - Modified: 2005-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kultúrne tipy 02 - Modified: 2005-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vianoce... biznis sa začína až v novembri!
01 - Modified: 2023-07-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Andrew Tate na súde nepochodil. Pre obvinenia z obchodovania s ľuďmi a založenia zločineckej skupiny zostáva v domácom väzení 02 - Modified: 2023-03-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Meniť šaty aj autá, žiadny mobil. Žena opísala, ako s náramkom prezlečená za bezdomovkyňu utiekla z Ruska 03 - Modified: 2018-10-07 11:23:03 - Feat.: - Title: Ministerstvo spravodlivosti chce častejšie využívať trest domáceho väzenia 04 - Modified: 2017-03-19 21:43:16 - Feat.: - Title: Štát chce vidieť viac ľudí v domácom väzení 05 - Modified: 2016-09-29 21:28:17 - Feat.: - Title: Náramky za milióny využilo zatiaľ len 25 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:32