StoryEditor

Chceli na lieku zarábať. Jeho vývoz tak štát radšej zakázal

27.05.2013, 00:00
Autor:
huhu
Zdravotníctvo. Padlo prvé rozhodnutie, ktoré stopne obchody na trhu liečiv. Distribučky zrejme chceli ťažiť z vyšších cien v zahraničí. U nás by však chýbal pacientom.

Došlo k prvému zablokovaniu vývozu lieku zo Slovenska. Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal štyrom distribučným spoločnostiam vyvážať liek Lyrica. Ten užívajú epileptici, ťažkí cukrovkári či pacienti s chronickými bolesťami chrbtice.

„Vývoz nebol povolený, pretože by tým bola ohrozená jeho dostupnosť,“ odôvodnila rozhodnutie hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová. Ktoré distribučné spoločnosti dostali zákaz, nespresnila.

Týždne v bolestiach
K exportu Lyricy za hranice malo dôjsť tento mesiac. Proti bol aj hlavný odborník pre neurológiu. „Mal som zmapovanú situáciu z regiónov, že pacienti sa často nedostanú k tomuto lieku a musia dva týždne či mesiac čakať na to, kým príde ďalšia dodávka. Objektívne teda existoval nedostatok Lyricy na trhu,“ odôvodnil neurológ Peter Turčáni.

Zdôraznil pritom, že tento liek nemá žiadnu náhradu. Ak ho teda pacienti nedostanú, trpia v bolestiach. „Liečba s Lyricou sa nemôže zo dňa na deň prerušiť. Aj keď sa zdravotný stav pacienta zlepšuje, vždy sa dávka znižuje postupne. Naraz sa liek nemôže vysadiť, čiže ak chýba, je s tým problém.“

Na Lyricu sú podľa odborníka nastavení tisícky chorých. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa minulý rok spotrebovalo viac ako 160-tisíc balení tohto lieku.

Rozdiely v cenách
To, že liek chýba na lekárenských pultoch, potvrdzujú aj lekárnici. „Jednoznačne je jeho nedostatok. Napríklad mne distribučné spoločnosti vydelia jedno až dve balenia mesačne,“ povedal Ondrej Sukeľ z lekárne v Humennom.

Jeho slová potvrdzuje aj druhý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Tomáš Turiak. „Liek Lyrica je nedostatkový z dôvodu jeho paralelného vývozu. Pacienti bez neho odchádzajú z lekární dennodenne. Asi 50 percent chorých nevieme uspokojiť.“

Zaujímavým vývozným artiklom sú pre distribučné spoločnosti slovenské lieky vďaka ich poväčšine nižším cenám, ako sú v zahraničí. Ako dokladajú oznámenia o vývoze lieku odoslané na štátny ústav, Lyricu chceli distribútori vyviezť do susednej Českej republiky a Veľkej Británie. Kým na Slovensku je predajná cena 150 mg balenia Lyricy 61 eur, v Česku je to 66 eur. V Británii je nákupná cena 89 eur.

Výrobca nenamieta
Ako HN nedávno informovali, výpadok Lyricy začiatkom roka evidovalo aj samotné ministerstvo zdravotníctva. Výrobca lieku Pfizer už vtedy hovoril, že to majú na svedomí distribútori. Na Slovensko totiž podľa hovorcu spoločnosti Pavla Adamka dodávajú o 25 až 30 percent viac balení, ako sú predpisované pacientom. „Naša spoločnosť víta opatrenia, ktoré zabezpečia dostupnosť lieku Lyrica pre všetkých pacientov, ktorým je indikovaný,“ reagoval na zákaz reexportu Adamkov.

Zablokovať vývoz konkrétneho lieku umožňuje štátnemu ústavu novela zákona o liekoch, ktorá platí od začiatku januára.

Odvtedy majú aj firmy povinnosť oznamovať plánovaný vývoz liekov 30 dní predtým. Za prvé tri mesiace tohto roka zaslali distribútori viac ako 1 400 oznámení. „Ak sa potvrdí nedostatok aj pri iných liekoch, ústav, podobne ako pri Lyrice, vývozy nepovolí,“ povedala Pernišová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:47