StoryEditor

Incest či mnohoženstvo? Pozrite sa, v čom nemá aliancia pravdu

02.02.2015, 23:00
Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že nie všetky argumenty podporujúce tradičnú rodinu musia byť pravdivé.

Týždeň pred referendom sa vyostruje boj na oboch stranách barikády. HN sa pozreli na niekoľko základných argumentov, ktoré zaznievajú v diskusii na obranu tradičnej rodiny.

1. Ak pripustíme vznik homosexuálnych zväzkov a ich postavenie na roveň manželstva, oslabí sa atraktívnosť tohto inštitútu pre heterosexuálne páry a tiež nebude existovať žiaden racionálny dôvod neumožniť rovnaké „práva“ akejkoľvek inej forme spolužitia ľudí – napríklad zväzky vnútri širších rodín, mnohoženstvo.

Skúmania z praxe ukazujú, že manželstvá homosexuálov nemajú vplyv na heterosexuálne manželstvá. Napríklad vo Švédsku síce dočasne išla miera manželských zväzkov po legalizácii svadieb rovnakého pohlavia nahor, no v Holandsku počet svadieb mierne klesol. Vyplýva to z údajov Eurobarometra. Zdá sa, že počet manželstiev omnoho viac ovplyvňuje napríklad legislatíva v oblasti sociálnych vecí či iných spoločenských výhod.

Pokiaľ ide o anomálie ako incest či mnohoženstvo, v našej spoločnosti sú pevne zakotvené princípy rodovej rovnosti, čo v praxi znamená, že mnohoženstvo ani mnohomužstvo nie je možné, hovorí riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher. Pripomína, že aj incest je u nás protizákonný. „Ak sa aj objavili informácie o tom, že švédsky súd priznal práva pedofilom a podobne, väčšinou išlo o vymyslené správy,“ povedal.

2. Obsah práv a povinností vyplývajúci z registrovaného partnerstva vrátane adopcií homosexuálnymi pármi nám nadiktuje Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP).

Je pravdou, že ak sa na ESĽP obráti človek z krajiny, kde sú legalizované registrované partnerstvá, ale neexistuje v nej možnosť adopcie, môže uspieť. No cesta nie je až taká jednoduchá. „Nie je možné aplikovať konkrétne rozhodnutie v nejakej veci voči jednej krajine na inú krajinu,“ vysvetľuje Lucia Mokrá z Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave. V konečnom dôsledku by teda uzákonenie registrovaných partnerstiev na Slovensku nemuselo automaticky viesť k právu na adopcie, hovorí Mokrá.


Čítajte viac: 

Ako hlasovať v referende? Strany mlčia

Agresivita a rozdelenie spoločnosti sú spôsobené zlým nastavením diskusie


3. Len manželstvo muža a ženy je schopné vytvoriť najlepší priestor na výchovu detí.

Výchova detí pármi rovnakého pohlavia nie je vo svete neznáma záležitosť, dokonca aj na Slovensku takéto rodiny existujú. Podľa štúdie Americkej psychologickej asociácie sa adoptovaným deťom, ktoré vyrastajú v homosexuálnej rodine, darí úplne rovnako ako deťom v heterosexuálnych rodinách. S podobnými výsledkami prišla aj Univerzita v Cambridgei, ktorá sa venovala podobnému prieskumu na vzorke 130 homosexuálnych párov s deťmi vo Veľkej Británii. Podľa jej výsledkov sú rodičia rovnakého pohlavia absolútne rovnocenní tým heterosexuálnym. Podľa profesorky Sysan Golombok, spoluautorky štúdie, dokonca nie je problém ani s deťmi odrastenými v takýchto podmienkach. „Nenašli sme žiadny dôkaz, ktorý by potvrdil, že detské mužské alebo ženské vlastnosti by boli nejako ovplyvnené tým, že má dieťa za rodičov dvoch gejov alebo dve lesby,“ povedala pre magazín The Independent.

4. V zahraničí sa objavili prípady, keď boli rodičia za ochranu detí pred nevhodnou sexuálnou výchovou uväznení, alebo im bol zakázaný prístup do všetkých škôl v meste, akoby boli devianti.

Jedným z najznámejších príkladov je prípad nemeckej katolíckej rodiny, ktorá odmietla, aby sa ich dcéra zúčastnila na sexuálnej výchove v škôlke, kde mal existovať akýsi „kútik na intímne dotýkanie“. Výsledkom malo byť, že otec tejto rodiny bol odsúdený na štyri mesiace väzenia. Podľa portálu Jetotak. sk však bola táto informácia značne prekrútená. Trest pre rodičov žiačky, ktorá nebola pripustená na sexuálnu výchovu, je síce pravdivý, no príčina bola trochu odlišná. Išlo o dodržiavanie povinnej školskej dochádzky, pri ktorej sa rodič nemôže rozhodovať, či dieťa do školy pustí, alebo nie. Práve preto prišla od úradov sankcia vo výške 50 eur pre oboch rodičov, ktorú odmietli zaplatiť a otec rodiny tak skončil na 24 hodín za mrežami.

01 - Modified: 2007-03-05 20:02:00 - Feat.: 0 - Title: Energetické hodiny
01 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 02 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 03 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 04 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 05 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:31