StoryEditor

Miroslav Výboh je môj dlhoročný priateľ, tvrdí Fico

02.07.2014, 21:54
Autor:
tasr, stltasr, stl

Slovenský obchodník so zbraňami Miroslav Výboh je podľa premiéra Roberta Fica jeho dlhoročný priateľ. Rovnako je osobným priateľom českého expremiéra Mirka Topolánka. "Nebudem sa tváriť, že nie je môj priateľ, poznám ho 20 rokov, nebudem ľudí zatracovať," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Fico s tým, že nevidí žiadny dôvod na spochybňovanie ich priateľského stretnutia na južnej Morave.

Reagoval tak na informácie, ktoré priniesol denník Sme. Ten sa venoval českej korupčnej kauze okolo nákupu obrnených vozidiel Pandur. Ako denník uviedol, po Výbohovi sa v tejto kauze začalo spomínať aj meno slovenského predsedu vlády.

Na súde v Prahe o tom vypovedal lobista a bývalý pobočník Topolánka Marek Dalík, ktorý v kauze čelí obžalobe z podvodu. Dalík je obžalovaný z toho, že si v roku 2007 údajne vypýtal úplatok 18 miliónov eur od zástupcov rakúskej firmy Steyer, ktorá mala Česku pandury dodať. Vystupoval údajne ako Topolánkov vyslanec, hoci priebeh zákazky nemohol nijako ovplyvniť.

Podľa Sme Ficov dôverník Výboh v kauze figuruje ako sprostredkovateľ, ktorý sa na rokovaniach tiež priamo zúčastňoval.

Dalík mal predsedníčke senátu Mestského súdu v Prahe potvrdiť, že kauza Pandur sa začala na neoficiálnej schôdzke, kde bol iba on s Topolánkom a Fico s Výbohom. Podobných stretnutí bolo podľa Dalíka viacero. Jedna takáto schôdzka bola na južnej Morave vo vínnej pivničke. Dalík si ale nevedel spomenúť, či sa na nej tiež hovorilo o panduroch.

Fico dnes túto schôdzku nepoprel s tým, že išlo o dlhodobo plánovanú akciu, pričom s Topolánkom sa súkromne zišli viackrát. Zdôraznil, že nebol žiadny dôvod na to, aby sa rozprávali o nákupe vojenskej techniky pre Českú republiku. "To je vecou Českej republiky," zdôraznil.

Poznamenal, že sa nikdy netajil s nadštandardnými priateľskými vzťahmi k Topolánkovi. "Mimoriadne som si s ním rozumel a pravidelne som sa s ním stretával," dodal. Na otázku, aká bola úloha Výboha po jeho boku, reagoval, že išlo o stretnutie priateľov. "Vyhradzujem si právo na osobné priateľské stretnutia s ľuďmi, s ktorými sa cítim príjemne," zdôraznil.

Rovnako odmieta názory opozície, že tak ide o dôkaz jeho prepojenia na oligarchov. "Za posledných 15 rokov, čo existuje Smer-SD, sa akékoľvek meno slovenského podnikateľa objavilo, tak každý z nich je oligarcha Smeru. Je to úplný nezmysel, nikdy pán Výboch nebol sponzorom Smeru-SD," uzavrel premiér.

01 - Modified: 2006-07-20 11:13:00 - Feat.: 0 - Title: Greenpeace: Detox neodpovedal ani na základné otázky
01 - Modified: 2021-08-12 08:18:07 - Feat.: - Title: Súd s Kováčikom pokračuje, na pojednávaní je prítomný aj Fico 02 - Modified: 2021-06-07 15:09:54 - Feat.: - Title: Aj toto vypustili z úst. Top výroky politických homofóbov, medzi nimi aj Sulík či Matovič 03 - Modified: 2019-12-07 17:34:06 - Feat.: - Title: Exvyšetrovateľ o obvinení Fica: Som prekvapený, že z takéhoto prejavu sa robí trestný čin 04 - Modified: 2019-02-26 14:28:21 - Feat.: - Title: Fico vyzval Kisku na súboj. Prezident mu odkázal, že s ním skončil 05 - Modified: 2019-02-07 09:17:26 - Feat.: - Title: Poslankyňa Mosta hovorí o tom, prečo odobrila Ficovu prax
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:02