StoryEditor

Firma muža, blízkeho „sekte“, školila za eurofondy

19.03.2014, 23:00
Voľby Z eurofondov boli firmám preplácané zmluvy s firmou Business Success.

Ešte v utorok označil premiér Robert Fico scientológov za sektu. Za oboch jeho vlád sa však z eurofondov financovali školenia vo firme, ktorú založila neformálna autorita slovenských scientológov Pavol Timko.

HN zistili, že v priebehu rokov 2009 až 2013 štát dokopy siedmim súkromným firmám odobril desiatky tisíc eur z Bruselu na školenia ich zamestnancov práve vo firme Business Success. Ukazujú to údaje Úradu pre verejné obstarávanie. Premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová na dotácie a zákazky reagovala rovnako ako predošlý deň. Teda, že štátne dotácie, ktoré si nevyžadujú bezpečnostnú previerku, nemajú nič spoločné s faktom, že Andrej Kiska bol usvedčený z verejného klamstva.

 

Manažérske školenia

Medzi firmami, ktoré si takto dali školiť svojich zamestnancov a dostali na to eurofondy, bola aj košická eseročka Labaš. Tá za to Business Succes zaplatila vyše 253-tisíc eur. Prideľovanie týchto peňazí z Bruselu má kontrolovať rezort práce. „Uvedený projekt bol zazmluvnený za exministra Jozefa Mihála 9.1.2012,“ reagoval hovorca rezortu Michal Stuška. Faktom však je, že samotná zmluva bola podpísaná až za súčasnej vlády Roberta Fica. Podľa Stušku je pravda, že každý jeden projekt má a bude kontrolovať súčasné vedenie rezortu. Firma Labaš sa k zmluve nevyjadrila.

Okrem nich sa za európske peniaze školili napríklad aj vo firme Kros. Jej šéf Alexander Matiščík na otázky HN najskôr odpovedal, neskôr však svoje vyjadrenia stiahol.

Samotný Business Success však tvrdí, že okrem manažérov súkromných firiem školili aj ľudí z firiem s účasťou štátu. „Ako sme sa k štátnym firmám dostali? Ak si uvedomíte, že sme vyškolili už bezmála 40-tisíc ľudí, tak nie je prekvapujúce, že niektorí manažéri pôvodne vyškolení v súkromných firmách mohli prejsť do štátnych firiem,“ povedal Timko s tým, že keďže boli veľmi spokojní, oslovili ich, aby firma školenie dodala aj na ich novom pôsobisku.

 

Osloviť ich mal aj prezident

Dokonca podľa neho ich svojho času oslovila aj kancelária prezidenta, aby u nich zaviedli organizačnú štruktúru. „Toto vám za daných okolností iba sotva niekto potvrdí,“ dodal Timko.

Hovorca prezidenta Marek Trubač poprel, že by osobný úrad prezidentskej kancelárie niekedy túto spoločnosť oslovoval na spoluprácu.

Fakt je, že samotné prvé manažérske školenia prebiehajú v spoločnosti Business Succes štandardne. „Samotné absolvovanie kurzu automaticky neznamená, že je scientológ,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný. A pokiaľ tá firma nemá štátne zákazky v oblasti, kde je nutná bezpečnostná previerka, tak to nevidí ako problém.

Ako dodáva odborníčka na nové náboženské hnutia a náboženský extrémizmus ministerstva kultúry Lucia Grešková, niektoré štáty si však dávajú na scientológiu pozor. Cez manažérske školenia, ktoré využívajú techniky zakladateľa hnutia L. Rona Hubbarda, sa môžu scientológovia postupne neoprávnene dostať k hospodárskemu a politickému vplyvu.

01 - Modified: 2006-03-06 16:35:00 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ-DS schváli v utorok návrh a v stredu definitívnu podobu volebnej kandidátky
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-23 12:57:47 - Feat.: - Title: Zmeny vo verejnom obstarávaní sú potrebné. Eurofondy neohrozia, reaguje Raši na tvrdenia Remišovej 03 - Modified: 2024-04-22 11:44:37 - Feat.: - Title: Priority pre regióny. Revízia Programu Slovensko 2021 - 2027 sa začne koncom tohto roka, ohlásil Raši 04 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 09:14