StoryEditor

Za čierne peniaze zrušia stranu

16.10.2013, 00:00
Pravidlá pre voľby. Minister Kaliňák HN potvrdil, že chystajú najprísnejší trest pre nekalé financovanie v politike.

Dôchodca Rudolf Trávniček v roku 2007 daroval ĽS-HZDS sedem miliónov korún (232-tisíc eur), ktoré do sídla strany priniesol v igelitke. Strana tiež priznala dary od pološtátnych firiem, čo zákon zakazuje. Keď sa kauza o rok prevalila, mečiarovci sa problémov zbavili, keď vyhlásili, že peniaze vrátili darcom.

Niekdajšiemu lídrovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi stačilo po kauze dary v igelitke vyhlásiť, že sporné peniaze vrátili. Po novom by im za to hrozil zánik ligy.

Od budúceho však za takéto vážne chyby bude stranám hroziť aj zrušenie. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) včera pre HN potvrdil, že chystaná komisia, ktorá bude dohliadať na financovanie a kampaň strán, bude môcť navrhnúť aj zrušenie strany. „Bude to trest, keď strana flagrantne poruší pravidlá kampane alebo nebude schopná rozumne vysvetliť svoje financovanie,“ povedal. Doteraz sa ako o najprísnejšom treste hovorilo o zákaze kandidovať.

 

Zaskočená opozícia

Návrh na zrušenie bude musieť odsúhlasiť trojštvrtinová väčšina stálej komisie, definitívne rozhodnutie bude mať v rukách Ústavný súd. Podľa Kaliňáka by mala mať komisia desať až trinásť členov. Piatich nominuje koalícia, piatich opozícia a ďalší by mali pochádzať z nestraníckeho prostredia. Minister hovorí o nominantoch Ústavného súdu, ombudsmanky či prezidenta, do úvahy však prichádza aj Generálna prokuratúra, licenčná rada, Národná banka, Najvyšší súd alebo Štatistický úrad.

Opozíciu Kaliňákov návrh zaskočil. Šéfka klubu SDKÚ-DS vraví, že o ňom počuje prvý raz a je príliš vážny, aby sa k nemu vyjadrovala. Martin Poliačik z SaS si myslí, že o zrušení by mal rozhodovať súd a len ak strana šíri nenávistnú ideológiu, nabáda na obmedzovanie ľudských práv alebo páchanie trestných činov. „Neviem si predstaviť, že by v rámci politického boja nejaká politicky zostavená komisia mala rozhodovať o tom, či nejaká strana má alebo nemá právo na existenciu,“ komentoval návrh pre HN. Gabriel Šípoš zo slovenskej pobočky Transparency International vraví, že hrozba zrušenia musí existovať, no malo by sa s ňou narábať veľmi opatrne. „Možno definitívne by mal rozhodnúť súd,“ povedal HN.

 

Sľub nesplnili

Vytvorenie komisie je Kaliňákov ústupok opozícii, ktorej sa nepáčilo, že strany má kontrolovať ministerstvo vnútra financií. Vytvorenie nezávislej inštitúcie totiž pred voľbami sľúbili všetky strany mimovládkam. Tie s týmto formátom komisie nesúhlasia. „Kľúčovým zostáva spôsob kreovania komisie a nominácie členov, jej právomoci a rozpočet na činnosť. Z uvedeného návrhu sa zdá, že ide o kozmetickú úpravu a kontrolu nad kontrolou si ponechajú politické strany,“ komentoval navrhnutú komisiu Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. O výslednej podobe a kompetenciách komisie budú strany znova rokovať na budúci týždeň. Hlasovanie o zmenách je naplánované na záver aktuálnej schôdze parlamentu, zrejme koncom októbra.

01 - Modified: 2005-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tento týždeň na trhoch
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:32