StoryEditor

Sestre môže plat rásť ako lekárovi

02.10.2013, 00:03

Tisícky zdravotných sestier, ktorým v lete Ústavný súd zablokoval zvyšovanie platov, by sa predsa len mohli dočkať riešenia ich problému. V hre je možnosť, že by im zo zákona narastali mzdy postupne, rovnako ako lekárom. V ich prípade sa zvyšovanie platov na požadovanú úroveň rozdelilo na niekoľko etáp v priebehu štyroch rokov. „Pracujeme aj s touto alternatívou,“ potvrdila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Ako prvé by na rad podľa nej mali prísť sestry vo veľkých štátnych nemocniciach. Neskôr by vyššie platy mohli mať aj v ostatných zariadeniach a ambulanciách.

Podľa ministerstva s takýmto návrhom prišli samotné sestry, o čom majú aj zvukovú nahrávku. Tie však teraz hovoria, že síce súhlasili s etapovým zvyšovaním miezd, ale súbežne pre všetky sestry. „Nemôžeme ich rozlišovať podľa zdravotníckych zariadení. Takúto diskrimináciu nedovolíme,“ dodala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

 

Dôležité je finančné krytie

Zdôraznila, že takúto podobu zvyšovania miezd si ešte v júni predrokovali s ostatnými sestrami a právnikmi ministerstva. „Všetko je teda pripravené, chýba len vôľa druhej strany,“ mieni Kavecká.

Pre samotných zástupcov nemocníc nie je až také dôležité, kde sa začne so zvyšovaním platov, ale či naň budú peniaze. „Ústavný súd sa vyjadril, že zákon bol protiústavný, lebo neboli na zvyšovanie peniaze. Pokiaľ nebudú garantované, neviem si predstaviť, že by sa to vyriešilo akýmkoľvek mechanizmom,“ povedal prezident Asociácie súkromných nemocníc Marián Petko. Koľko by si vyžiadalo zvyšovanie miezd sestier po novom, nie je zatiaľ jasné. Stopnutý zákon im garantoval základný plat 640 až 928 eur podľa odrobených rokov a špecializácie.

 

Plošné zvýšenie nie je riešenie

Relatívne nízke príjmy sestier môžu byť podľa analytika INEKO Dušana Zachara jedným z dôvodov, prečo je na rozdiel od lekárov počet sestier na Slovensku podpriemerný. Je presvedčený, že riešením nie je plošné zvyšovanie platov ani zákonom stanovené minimálne mzdové nároky. „Pomohlo by, naopak, rozčlenenie platov, ktoré by riaditeľom nemocníc umožnilo odmeňovanie lekárov a sestier podľa kvality odvedenej práce berúc do úvahy i finančnú kondíciu poskytovateľa,“ povedal Zachar. V opačnom prípade by to podľa neho bolo na úkor efektívnosti a zadlženosti nemocníc.

O tom, kedy bude konkrétny návrh zákona o zvyšovaní platov sestier predstavený sa podľa ministerstva v tejto chvíli nedá hovoriť. Podľa rozhodnutia Ústavného súdu majú pol roka na to, aby napravili rozpor v zákone. Sestry chcú však riešenie skôr.

„Dúfame a veríme, že do januára 2014 bude nový zákon hotový,“ povedala HN Kavecká. Ak sa tak nestane, budú podľa nej nasledovať tvrdšie kroky, ako len dnešné stanovanie pred Úradom vlády.

01 - Modified: 2005-07-01 12:36:08 - Feat.: 0 - Title: Dôchodky
01 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 02 - Modified: 2024-02-24 10:34:51 - Feat.: - Title: Ženy musia pracovať o dva mesiace dlhšie, aby dosiahli plat ako muži 03 - Modified: 2024-01-29 08:04:25 - Feat.: - Title: Koľko zarobil Zelenskyj v priebehu vojny? V rámci boja proti korupcii zverejnil svoje príjmy za posledné roky 04 - Modified: 2023-10-11 08:51:04 - Feat.: - Title: Elitný bek bez hviezdneho platu. Černák odvádza skvelú prácu, všimne si to však len málokto, tvrdí expert 05 - Modified: 2023-08-17 11:28:10 - Feat.: - Title: Nemá kto pracovať a plat nie je problémom. Väčšina firiem na Slovensku nového kolegu nájsť nevie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:54