StoryEditor

Volil som Kotlebu. Hlavne natruc

26.11.2013, 22:59
Jaroslav Kuracina, majiteľ spoločnosti Grand power, pre HN:

V druhom kole župných volieb zvíťazil v banskobystrickom kraji Marian Kotleba, ktorý s prehľadom porazil doterajšieho župana a podpredsedu vládneho Smeru-SD Vladimíra Maňku. Oproti prvému kolu mu pribudlo viac ako 45-tisíc hlasov. Jedným z nich bol aj hlas známeho banskobystrického podnikateľa Jaroslava Kuracinu. Nesúhlasím s glorifikáciou slovenského štátu, niektoré Kotlebove myšlienky sú mi však blízke, vysvetľuje v rozhovore pre HN.

Marian Kotleba sa stal banskobystrickým županom po tom, čo získal vyše 71-tisíc hlasov. Volili ste ho aj vy?

V druhom kole áno.

Kotleba bol vodcom zrušenej Slovenskej pospolitosti. Vybudoval si meno na protirómskych postojoch. Niekoľkokrát bol obvinený pre svoje vyhlásenia. To vám neprekáža?

Všetky boli zrušené. Vnímame to ako účelové obvinenia, ktoré mali za cieľ ho zdiskreditovať, ale nemali reálny základ. Keby mal súčasný systém čo i len najmenšiu zámienku, aby ho dostal do väzenia, tak ho tam dostane.

Prečo ste sa rozhodli podporiť takúto kontroverznú osobnosť?

Tým, že Ľudovít Kaník vyhlásil, že bude voliť Vladimíra Maňku, sa ukázalo, že modrá a červená sú na Slovensku prepojené a nie je medzi nimi rozdiel. Znamená to, že ruka ruku myje a oboje je len iným koncom tej istej palice, ktorá slovenských podnikateľov bije a zdiera. Núti ich, aby platili ťažké dane, ktoré potom páni politici rozdajú svojim spriazneným subjektom alebo zahraničným investorom.

Znamená to, že ste v prvom kole volili Ľudovíta Kaníka a sklamal vás svojím vyhlásením?

Áno.

Čím vás presvedčil v prvom kole?

Z princípu už tým, že súčasná vládna garnitúra má od socializmu veľmi ďaleko. Teraz som bol dva týždne v Brazílii a všetko tam funguje. Majú 5-percentnú nezamestnanosť.

Ani v Brazílii nefunguje všetko dokonale. Nedávno tisícky ľudí protestovali za vyššie platy učiteľov a cenovo dostupné bývanie...

To je pravda, ale aspoň tá nezamestnanosť tam nie je taká, ako u nás. Maximálne podporujú domácu výrobu a sťažujú import výrobkov zo zahraničia. Robí sa všetko pre to, aby domáca výroba fungovala. U nás naši politici za 24 rokov znížili všetku domácu výrobu. Ak nemáte zaslepené oči, vidíte, že sa dováža 65 percent potravín, všetko šatstvo. Slovenku, čo bola v Banskej Bystrici, zavreli. Drevo sa vyváža do zahraničia a slovenské drevospracujúce fabriky sa museli zatvoriť.

V čom vás sklamal doterajší banskobystrický župan Vladimír Maňka?

Nesklamal ma. Keď nemáte očakávania, nemôže vás sklamať. Mňa sklamali všetci politici od 89. roku. Za to, čo spravili Slovensku, by sa mali všetci zodpovedať za vlastizradu a rozvracanie republiky.

Ale v prvom kole ste dali hlas Kaníkovi, ktorý je dlhé roky súčasťou politickej garnitúry...

V prvom kole to bola voľba menšieho zla. V druhom kole, keď som videl, že vyše 20 percent voličov má podobný názor, sa mi zrazu otvorili oči a zistil som, že nie som sám. Médiá programovo šírili myšlienky o tom, že Kotleba je vyvrheľ a odpad spoločnosti. Keď si pozriete hociktorý z jeho prejavov, nie je mu čo vytknúť, sú to racionálne veci. Ľudia to vidia a mlčiaca väčšina, ktorá dlho nebola voliť, sa prebrala a rozhodla – urobíme natruc jedným aj druhým a budeme konečne voliť politikov, ktorí nie sú napojení na žiadnu z finančných skupín.

Vo vašom prípade bol hlas pre Mariána Kotlebu protestný, alebo sú vám blízke niektoré jeho myšlienky a idey?

Bol to hlavne protestný hlas. Z 90 percent som to urobil natruc.

Teraz sa s jeho myšlienkami stotožňujete?

S niektorými áno. Iné mi pripadajú také – operetné. Základná myšlienka, že ak niekto pracuje, musí sa mať lepšie ako ten, kto len poberá dávky zo sociálneho systému, to je svätá pravda.

Ktoré jeho myšlienky absolútne odmietate?

Napríklad glorifikáciu slovenského štátu. Moji starí rodičia bojovali v Povstaní. Starý otec bol dôstojník v slovenskej armáde a keď bolo vyhlásené Povstanie, tak sa doň pridal, preto sa k tomu neviem a nechcem vyjadrovať. S ostatnými vecami o tom, že Slovensko je nesvojprávna provincia, ktorá nemá vlastnú prvovýrobu a všetky významnejšie podniky vlastnia zahraničné subjekty, s tým sa nedá nestotožniť.

Viete si predstaviť, že tento človek bude riadiť kraj, mať pod palcom stredné školy a rokovať s investormi?

Áno, viem. Človek, ktorý má dve vysoké školy, určite nie je hlúpy.

Objavili sa informácie, že Mariana Kotlebu podporujete aj finančne. Je to pravda?

Nie. Stretol som ho niekoľkokrát, keď si u nás bol kúpiť legálne držanú zbraň, a to je všetko.

Takže ho finančne nepodporujete?

Nie.

Kto je Jaroslav Kuracina

K prvej funkčnej pištoli so sériovým číslom E001 sa dopracoval v roku 1997. Dnes má jeho firma na konte viac ako dvadsaťtisíc vyrobených kusov a Kuracina si pri svojom mene môže písať „konštruktér a vynálezca“. Jeho pištole sú opatrené viacerými patentmi. Podnikateľ sa neskôr nevyhol ani politike. Bol dlhoročným členom Smeru-SD – od roku 2000. Dôvodom bolo sklamanie zo škandálov vlády Mikuláša Dzurindu. Strana Roberta Fica ho podľa jeho neskoršieho zdôvodnenia oslovila tým, že „nechcela ísť doprava ani doľava“ a „pragmaticky presadzovala vymožiteľnosť práva, spravodlivosť a priadok“. Koncom roka 2008 prestal platiť členské príspevky. „Smer zradil ideály, na ktorých vznikol,“ vysvetlil vtedy, že s kradnutím je to za vlády Roberta Fica ešte horšie. Od Fica zamieril k Sulíkovej SaS a dnes je už v regionálnej politike ako nezávislý. Aktuálne sedí v banskobystrickom mestskom zastupiteľstve. V práve skončených župných voľbách tiež neúspešne kandidoval za poslanca Banskobystrického kraja.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:55