StoryEditor

Bugár o zmenách v 2. pilieri: Smer robí "gaťafalš" na občanoch

18.08.2014, 12:01
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ústavný zákon o druhom dôchodkovom pilieri, na ktorom sa chce Smer-SD dohodnúť s opozíciou, je "obyčajný gaťafalš na občanov Slovenskej republiky" a Most-Híd ho nepodporí. V diskusii na portáli Teraz.sk to vyhlásil predseda Mostu-Híd Béla Bugár.

Ústavný zákon by podľa neho fixoval zámery Smeru-SD v oblasti druhého dôchodkového piliera. "Chápeme to ako garanciu toho, čo Smer-SD bez nás urobil. Znehodnotil úspory tých, ktorí majú v druhom pilieri svoje peniaze a teraz od nás chce, aby sme to odobrili ústavným zákonom," vysvetľuje predseda Mostu-Híd.

"Všetky opozičné strany, vrátane pána Kaníka, podpísali dohodu, keď prišlo k zmene v odvodoch do druhého piliera, že to vrátime, ak budeme mať možnosť," pripomína Bugár. "Je to obyčajné svinstvo na občanoch. Tí, ktorí sa rozhodli v druhom pilieri mať svoje peniaze, majú namiesto určitých garantovaných výnosov oveľa menej," povedal na margo zníženia odvodov do druhého piliera, aj aktuálneho zámeru Smeru-SD garantovať ich postupné čiastočné navýšenie do roku 2024 ústavným zákonom.

Okrem toho, podľa Bugára ani ústavný zákon nie je absolútnou garanciou podmienok v druhom pilieri. "Mali sme zákon, ktorý hovoril o tom, že ak deficit klesne pod tri percentá, z DPH sa ide okamžite z dvadsať percent na devätnásť. Dodržal to Smer-SD? Zmenil to. Dá sa veriť tomu, že to bude v roku 2024 takto definované? Nedá," tvrdí Bugár. "Bude to v ústavnom zákone a ten deväťdesiatimi poslancami viete zmeniť. Ťažšie, ako normálny zákon, ale dá sa to," uzavrel.

Druhý pilier na Slovensku funguje už od roku 2005, sporí si v ňom necelých 1,5 milióna ľudí a už dlhšie sa hovorí o jeho ochrane ústavným zákonom. K dohode medzi vládnym Smerom-SD a opozíciou však zatiaľ nedošlo. Má sa ním totiž okrem iného zafixovať súčasný stav, keď vláda znížila odvody do druhého piliera z deviatich percent na štyri percentá, s čím minimálne časť opozície nesúhlasí.

Druhý dôchodkový pilier, založený na dlhodobom sporení a investovaní v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), vznikol na Slovensku v roku 2005 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Pôvodne bol odvodmi na úrovni deviatich percent rovnocenný s prvým, priebežným pilierom.

Dlhodobo sa diskutuje o tom, od akej výšky príjmu a do akého veku je pre účastníkov výhodný. Typické sú preto časté legislatívne zmeny, počas dvoch vlád Roberta Fica bol opakovane otvorený, s možnosťou návratu sporiteľov do čisto štátneho dôchodkového systému. Od septembra 2012 sa odvody do druhého piliera znížili na štyri percentá, s možným dodatočným dobrovoľným príspevkom, z ktorého sú daňovo uznateľné dve percentá. Od roku 2017 sa má odvod opäť postupne zvyšovať, na cieľových šesť percent.

Vstup tých, ktorí prvýkrát začínajú pracovať, bol v minulosti povinný, v súčasnosti je však už len dobrovoľný. Možný je len do dovŕšenia 35 rokov. Prvé dôchodky sa z druhého piliera začnú vyplácať v roku 2015.

01 - Modified: 2006-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pán pudingov má 90 rokov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:30