TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Matovič vylúčil väzby na trnavskú firmu. Heger odporúča Ficovi a Pellegrinimu, aby spolupracovali s políciou

14.07.2021, 15:05
Autor:
TASRTASR
Úrad vlády tvrdí, že nabaľovanie sa na verejných zákazkách bolo typické pre vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho.

Úrad vlády odmieta "nabaľovanie sa" na verejných zákazkách. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytla Ľubica Janíková, hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), v súvislosti s nákupom antigénových testov, ktorý realizovala Správa štátnych hmotných rezerv.

Nákup kritizovali opoziční politici Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (nezaradený) z mimoparlamentnej strany Hlas-SD.

Janíková pripomenula, že expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽANO) vylúčil väzby na trnavskú firmu, ktorá antigénové testy zabezpečovala.

Ficovi pripomenuli Kičuru

"Jediné spojenie medzi Igorom Matovičom a predmetnou firmou je, že majú svoje bydlisko, respektíve sídlo v Trnave," uviedla Janíková v stanovisku.

Podotkla, že "nabaľovanie sa" na verejných zákazkách bolo typické pre vlády Fica a Pellegriniho. "Dôkazom je celá plejáda ich nominantov, ktorí sa dnes navzájom udávajú a sedia obvinení v kolúznej väzbe," dodala.

"Pánovi Ficovi a Pellegrinimu treba pripomenúť bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv, pána Kičuru, ktorý mal svoj pochybný poklad uložený v zlatých tehličkách a dnes je trestne stíhaný. Obom odporúčame, aby spolupracovali s políciou pri odhaľovaní trestnej činnosti svojich nominantov," dodala hovorkyňa v stanovisku.

Pochybenie pri jednom nákupe

Pellegrini vyzval predsedu Správy štátnych hmotných rezerv Jána Rudolfa, aby odstúpil z funkcie v súvislosti s nákupom antigénových testov od trnavskej firmy.

Urobil tak po rozhodnutí Úradu pre verejné obstarávanie, že pri jednom nákupe testov štátne rezervy porušili princíp transparentnosti a rovnakého zaobchádzania.

Štátne rezervy sa odvolali, rozhodnutie teda nie je právoplatné. Zároveň Pellegrini vyzval na odchod z funkcie ministra financií Matoviča.

Fico hovorí o napojení na vládu

Smer-SD chce vidieť účtovníctvo trnavskej firmy Eurolab Lambda, od ktorej vláda nakupovala antigénové testy.

Hovorí o podozreniach, že vláda nenakúpila testy priamo od juhokórejskej firmy, od ktorej ich kupovala trnavská firma, len preto, lebo by sa pritom "nenabalila".

Predseda strany Fico zdôraznil, že vedenie trnavskej firmy je napojené na predstaviteľov vlády - na ministra financií Matoviča a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

01 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 02 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:14