StoryEditor

Kováčik uisťoval parlament: Som pripravený vyšetriť kauzu Gorila

15.06.2015, 13:38
Autor:
mkumkuTASRTASR
Parlament dnes rokuje na mimoriadnej schôdzi o kauze Gorila.

Národná rada konštatuje, že je potrebné dôsledne vyšetriť kauzu Gorila z tretieho volebného obdobia NR SR a obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu zloženej z vtedajších koaličných strán SDKÚ-DS, KDH, SMK a ANO, za účelom potvrdenia princípov demokratického a právneho štátu v SR. Tak znie uznesenie, ktoré je výsledkom dnešného mimoriadneho rokovania parlamentu ku kauze Gorila. Za text z dielne Smeru-SD hlasovalo 92 poslancov.

Zasadnutie pléna svojimi podpismi iniciovalo 40 opozičných poslancov, lebo sa im nepáči postup špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní tohto prípadu.

Gorilu treba dôsledne vyšetriť

Navrhli preto prijať uznesenie, v ktorom mala NR SR konštatovať, že dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila a postavenie podozrivých osôb pred spravodlivosť je kľúčovým pre demokratický a právny štát.

Parlament mal tiež vyjadriť znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila. Tento návrh ale poslanci vládnej strany, ktorí majú väčšinu, nepodporili.


Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Snímka: SITA/R. Tappert

V rokovacej sále dnes po prvý raz vystúpil aj Kováčik. Poslancov uisťoval, že je pripravený urobiť všetko pre to, aby bola kauza Gorila objasnená. Kováčik tiež opozíciu upozornil, že nemôže od špeciálneho alebo ktoréhokoľvek iného dozorujúceho prokurátora žiadať vysvetlenie, prečo postupoval určitým spôsobom.

"Špeciálny prokurátor je plne autonómny a nezávislý. Hodnotiť ho môže len nadriadený, ktorým je generálny prokurátor," odkázal. Podľa Kováčikových slov bola Gorila v minulosti predmetom politického boja a ukazuje sa, že sa opäť začína používať v predvolebnom boji. "Odmietam sa zúčastňovať na týchto politických hrách," deklaroval.

Poslancom odkázal, že ak disponujú dôkazmi o tom, že porušuje zákony, už dávno mali podať trestné oznámenie. Mohli tiež požiadať generálneho prokurátora, aby zákonnosť postupu Kováčika preveril.

Lipšic: Za Ficovej vlády sa vyšetrovanie nepohne

Špeciálny prokurátor zároveň odmietol, že by kauzu Gorila zametal pod koberec. "Do dnešného dňa bolo vykonaných 650 výsluchov. Je to málo? Je to zametanie veci pod koberec? Ja sa domnievam, že tu sa o nejakej nečinnosti nedá ani uvažovať," povedal a zopakoval, že po skončení vyšetrovania požiada o zbavenie mlčanlivosti svojej osoby a o možnosť vystúpiť pred poslancami. "Odpoviem vám na všetky otázky," deklaroval.

Kováčik tiež vysvetlil, prečo nebol vypočutý súčasný šéf SIS Ján Valko. Podľa jeho slov bol ako jeden z prvých svedkov v tejto kauze v režime prísne tajné vo februári 2012 vypočutý vtedajší riaditeľ SIS Karol Mitrík. "O obsahu výsluchu vás nemôžem informovať. Na základe tejto skutočnosti neexistuje žiaden dôvod, aby k tým istým otázkam bol opätovne vypočutý terajší riaditeľ SIS," dodal.

Hlavný iniciátor mimoriadnej schôdze Daniel Lipšic (nezaradený) si však myslí, že vyšetrovanie kauzy Gorila sa za vlády Roberta Fica (Smer-SD) ďalej nepohne. Odvolával sa pritom na citát zo spisu Gorila.

"Fakt je taký, že my Fica financujeme osem rokov. Ťažko si teraz predstaviť, že Fico vyštartuje proti nám v niečom, čo by malo trestnoprávny rozmer," čítal Lipšic. Zdôraznil, že kým na Slovensku budú fungovať jednotlivci a skupiny, ktoré majú pocit, že stoja nad zákon, dovtedy nebudú mať navrch bežní ľudia.

Pripomenul, že kauza Gorila sa vyšetrovala aj za prvej Ficovej vlády, ale toto vyšetrovanie bolo zastavené. Podľa Lipšica sa reálne kauza vyšetrovala, keď bol ministrom vnútra on. V súčasnosti marí podľa Lipšica vyšetrovanie práve Kováčik.

Ten podľa opozície blokuje žiadosti vyšetrovateľov o vypočutie kľúčových svedkov, ktorí by vedeli raz a navždy povedať, či je spis Gorila autentický. "Máme priameho svedka, ktorý videl, kto chodí do bytu na Vazovovej. A jeho vypočutie nie je pre vyšetrenie kauzy zaujímavé?" pýtal sa Lipšic.


Gorila v parlamente: Smeráci majú iný postoj ku kauze. Nesúhlasia s opozíciou

Poslanci vládneho Smeru-SD majú inú predstavu, akým uznesením sa má skončiť dnešná mimoriadna schôdza pléna venovaná kauze Gorila. Kým opozícia žiada vyjadriť znepokojenie nad postupom špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, alternatívny návrh z dielne Smeru-SD jeho meno nespomína.

Podľa vládnej strany má NR SR konštatovať, že "je potrebné dôsledne vyšetriť kauzu Gorila z tretieho volebného obdobia NR SR a obdobia druhej vlády Mikuláša Dzurindu zloženej z vtedajších koaličných strán SDKÚ-DS, KDH, SMK a ANO, za účelom potvrdenia princípov demokratického a právneho štátu v SR".

Pôvodný návrh uznesenia z dielne opozície, ktorá schôdzu svojimi podpismi iniciovala, znel: "NR SR konštatuje, že dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila a postavenie podozrivých osôb pred spravodlivosť je kľúčovým pre demokratický a právny štát. NR SR vyjadruje znepokojenie nad krokmi špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, ktoré výrazne sťažujú dôsledné vyšetrenie kauzy Gorila".

Definitívne hlasovanie o uznesení čaká na poslancov po skončení rozpravy. Na svoje vystúpenie ešte čakajú traja členovia snemovne.


Gorila v parlamente: Na Slovensku nevládne Fico, ale pár oligarchov, vyhlásil Lipšic

Vyšetrovanie kauzy Gorila sa za vlády Roberta Fica ďalej nepohne. Je o tom presvedčený nezaradený poslanec Daniel Lipšic, ktorý spolu s kolegami inicioval dnešné mimoriadne rokovanie parlamentu ku kauze Gorila.

Odvoláva sa na citát zo spisu Gorila. "Fakt je taký, že my Fica financujeme osem rokov. Ťažko si teraz predstaviť, že Fico vyštartuje proti nám v niečom, čo by malo trestnoprávny rozmer," čítal Lipšic. Zdôraznil, že kým na Slovensku budú fungovať jednotlivci a skupiny, ktoré majú pocit, že stoja nad zákon, dovtedy nebudú mať navrch bežní ľudia.


Šéf hnutia Nova Daniel Lipšic. Snímka: TASR/M. Baumann

Aktuálna schôdza je podľa neho dôležitá aj pre to, že sa ukáže, kto k téme Gorila vystúpi a kto nie. "Je najvyšší čas, aby sme kvôli našim občanom hovorili vážne o tom, že táto krajina sa stáva ukradnutou. Je ukradnutá nám, nevládne tu vláda, ale pár vybraných oligarchov," povedal Lipšic. Dodal, že toto má za následok nezamestnanosť či stav zdravotníctva.

Pripomenul, že kauza Gorila sa vyšetrovala aj za prvej Ficovej vlády, ale toto vyšetrovanie bolo zastavené. Podľa Lipšica sa reálne kauza vyšetrovala, keď bol ministrom vnútra on. V súčasnosti marí podľa Lipšica vyšetrovanie špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Ten podľa opozície blokuje žiadosti vyšetrovateľov o vypočutie kľúčových svedkov, ktorí by vedeli raz a navždy povedať, či je spis Gorila autentický. "Máme priameho svedka, ktorý videl, kto chodí do bytu na Vazovovej. A jeho vypočutie nie je pre vyšetrenie kauzy zaujímavé?" pýta sa Lipšic.


Gorila v parlamente: Politiku ovplyvňujú oligarchovia, vyhlásil Lipšic

Daniel Lipšic chcel na schôdzi totiž riešiť postup špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika pri vyšetrovaní kauzy Gorila. Opozícia sa o to najskôr dvakrát pokúsila na pôde brannobezpečnostného výboru, Kováčik však ani raz neprišiel.

Ospravedlnil sa s tým, že prípad je stále živý a že príde referovať až po skončení vyšetrovania a vydaní meritórneho rozhodnutia. Kováčik podľa opozície blokuje žiadosti vyšetrovateľov o vypočutie kľúčových svedkov v kauze, ktorí by vedeli raz a navždy povedať, či je spis autentický.

Budem sa snažiť objasniť neúčasť vo výboroch,“ začal svoj prejav Kováčik. Podľa neho ani v jednom prípade za jeho neúčasťou nebola neúcta k parlamentu alebo pohŕdanie poslancami. Naopak, podľa Kováčika mu vyjadrovať sa ku vyšetrovaniu je v rozpore s ustanoveniami viacerých právnych noriem.

Kováčik svoje vystúpenie končí bilancovaním. V kauze Gorila bolo podľa neho vedených 20 trestných konaní, z toho 13 je už skončených a 7 stále otvorených. Spis má spolu 60-tisíc strán. Špeciálny tím urobil 650 výsluchov svedkov.

Je čas na faktické poznámky. Prihlásilo sa desať poslancov.

Prvý vystupuje Alojz Hlina: „Kto vás platí? Štát. Najbližšia alternatíva, kde môžete prísť vystupovať a povedať niečo ľuďom, je parlament. Ak vás parlament platí, formou štátneho rozpočtu, tak je vašou povinnosťou prísť rokovať,“ začína rozprávať Hlina.

V podobnom duchu sa nesú poznámka aj ďalších prihlásených poslancov. Krátke poznámky majú Jozef Viskupič (OĽaNO), Richard Vašečka (OĽaNO), Daniel Lipšic
Nasleduje Ľubomír Galko: „Prečo všetky poznámky, čo ste tu predniesli, ste neprišli povedať k nám na výbor,“ pýta sa. Dodáva, že takto sa Kováčik stal súčasťou politického boja. A zbytočne.


Gorila sa vrátila do parlamentu. Haščák proti tomu protestoval

Korupčná kauza Gorila opäť znie v parlamente. Rokujú o nej poslanci na mimoriadnej schôdzi. Zvolal ju Peter Pellegrini na základe žiadosti 39 opozičných poslancov. Rozprávať sa poslanci majú o postupe polície a špeciálnej prokuratúry v kauze, ktorá rozbúrila politickú scénu a vyvolala občianske protesty pred voľbami v roku 2012.

O čom je Gorila
Údajný spis Slovenskej informačnej služby unikol na verejnosť v decembri 2011. Ide o údaje z odpočúvania bytu na Vazovovej ulici, kde sa údajne mali uzatvárať dohody o privatizáciách.

Spis opisuje detaily údajných rozhovorov Jaroslava Haščáka s politickou a ekonomickou špičkou o províziách a úplatkoch za druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Podľa spisu mal byť v spomínanom byte aj Robert Fico, čo však on nepotvrdil. SIS sa k dokumentu neprihlásila, aj keď sa tvrdilo, že mal byť jej dielom. Doteraz nebol v kauze nikto obvinený.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini začal schôdzu hlasovaním o dvoch bodoch. Prvým bolo schválenie, aby sa špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zúčastnil na rokovaní vlády. Za hlasovalo 126 poslancov zo 126 zúčastnených.

Okrem toho dal Pellegrini odhlasovať aj návrh, aby sa rokovalo aj po 19.00 hodine, keďže zajtra sa má konať klasické zasadanie parlamentu.
Predseda parlamentu v úvode upozornil opozičného poslanca Daniela Lipšica. „Som Peter Pellegrini, nie Pavol,“ povedal.

Začala sa schôdza
Prvý dostal slovo Daniel Lipšic. „Váš predchodca sa volal Pavol, bola to moja chyba, ale neúmyselná,“ povedal Lipšic. Pokračoval apelovaním na poslaneckých kolegov. „Konečne je tu bod, pri ktorom by sme sa mali všetci zhodnúť. Ktorý normálny politik by sa prizeral ako nás finančné skupiny poučujú o právnom štáte? V normálnom štáte by oligarchovia šúchali nohami,“ povedal Lipšic.

Narážal tým najmä na vyjadrenia šéfa Penty Jaroslava Haščáka. Ten dnes totiž zverejnil vyhlásenie, v ktorom protestoval proti mimoriadnej schôdzi. Médiám dnes rozoslal svoje stanovisko, kde kritizuje dôvody, pre ktoré sa má schôdza uskutočniť.

„Skupina poslancov, ktorá ‘takto‘ iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze, hrubo porušuje princípy parlamentnej demokracie a právneho štátu. Je neprípustné, aby predstavitelia zákonodarnej moci zasahovali do neukončeného trestného konania. Je neprípustné, aby politici ukladali orgánom činným v trestnom konaní, ako majú postupovať, a vyvíjali na vyšetrovanie politický nátlak,“ píše Haščák.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kreatívne riešenie - WWF
01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 04 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:38