StoryEditor

Peniaze navyše sa našli len pre kontrolórov

07.08.2013, 00:00
Kažimír ohlasuje škrtanie výdavkov, verejný dlh prekonal historické maximum a Slovensku hrozí ďalšie zatiahnutie dlhovej brzdy

Minister financií Peter Kažimír ohlasuje škrtanie výdavkov, verejný dlh prekonal historické maximum a Slovensku hrozí ďalšie zatiahnutie dlhovej brzdy, no pre kontrolórov sa našli peniaze na odmeny a zvyšovanie platov aj toto leto.

Najlepšie obišlo 262 pracovníkov Najvyššieho kontrolného úradu, ktorým zamestnávateľ vyplatil v priemere 740-eurové odmeny. Zamestnanci Finančnej správy síce dostali na odmenách menej, zároveň im však zdvihli platy. Každý z 9 071 pracovníkov s výnimkou top manažmentu dostal po 299 eur a približne polovici z nich zároveň zdvihli mzdu o päť percent.

Lepšia motivácia
Pôvodne Finančná správa uvažovala aj o možnosti, že lepším platom odmení len najvýkonnejších kontrolórov. Napokon rozdeľovala peniaze plošne.

„Zvýšenie platov sa týkalo kľúčových funkcií zamestnancov daňových úradov – kontrolórov, exekútorov, správcov, analytikov a registrátorov,“ informovala hovorkyňa Patrícia Macíková. Finančná správa dostala od ministerstva financií toto leto na platy a odmeny spolu 7,2 milióna eur. Chce tak motivovať kontrolórov, aby aktívne odhaľovali daňové úniky. Najvyšší kontrolný úrad vyčlenil na odmeny 194-tisíc eur. Odmeny obhajuje šetrením peňazí, keďže viacero zamestnancov bolo práceneschopných a voľné sú aj miesta podpredsedov. Podľa hovorkyne Ivety Bielikovej sa pracovníkom úradu navyše podarilo pripraviť aj mimoriadne kontrolné akcie. Na odmeny dali 194-tisíc eur.

Ministri nerozdávali
Ministri ani tento rok plošne polročné odmeny nerozdávali. Už vlani vláda uznesením takéto míňanie štátnych peňazí zatrhla. Výnimkou je rezort práce, ktorý ako jediný pre HN vyplácanie peňazí navyše priznal. Aj tu však dostali peniaze len jednotlivci za mimoriadne plnenie úloh. V priemere po 480 eur dostalo 25 ľudí. Analytik inštitútu Iness Radovan Ďurana vraví, že nakladanie s rozpočtom by malo byť aj v prípade šetrenia v štátnych inštitúciách zodpovednosťou vedúcich pracovníkov. „Ak si povedia, že namiesto platov budú šetriť inde, je to ich právo.“ Od zamestnancov však treba očakávať výsledky. „Nekvalita na Slovensku je spôsobená tým, že nie sú stanovené ciele. Kým tie nie sú stanovené, zodpovední pracovníci nenesú zodpovednosť,“ povedal HN.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 03:45