StoryEditor

Rakúsko pozastaví Schengen už tento piatok. Marazmus pokračuje, reaguje Fico

18.01.2016, 15:06
Autor:
TASRTASR
Rakúsko je podľa kancelára Wernera Faymanna pripravené zaviesť prísnejšie kontroly na hraniciach už v piatok 22. januára.

Ak si niekto myslí, že migračná kríza sa Slovenska nedotýka, je na veľkom omyle. Pretože aj takéto rozhodnutia, ktoré prijímajú iné krajiny, sa budú bezprostredne dotýkať Slovenska.

Na dnešnom brífingu v súvislosti s rozhodnutím Rakúska dočasne pozastaviť platnosť Schengenu to uviedol slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Marazmus spojený s krízou utečencov pokračuje a výsledkom sú kroky, ktoré iné krajiny v minulosti popierali, že by mohli byť urobené. Sú to práve krajiny, ktoré mali najotvorenejšie náručie vo vzťahu k migrantom, ktoré dnes prijímajú rozhodnutia, ktoré idú proti Schengenu," uviedol Fico.

Rakúsko je podľa kancelára Wernera Faymanna pripravené zaviesť prísnejšie kontroly na hraniciach už v piatok 22. januára.

Fico: Tento rok bude ovplyvnený migračnou krízou

Premiér očakáva, že rok 2016 bude rok absolútne ovplyvnený migračnou krízou. „Bude to pravdepodobne aj najvýznamnejšia téma nášho predsedníctva Európskej únie od 1. júla 2016," dodal.

Podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša je rozhodnutie Rakúska dočasne pozastaviť platnosť Schengenu porušením jedného z pilierov zjednotenej Európskej únie – voľného pohybu osôb.

"Následky neriešenia utečeneckej krízy budú na svojich pleciach niesť ľudia, ktorí doteraz do zahraničia cestovali bez nutnosti podrobiť sa hraničnej kontrole. Zavedenie hraničných kontrol sa však negatívne dotkne aj našej ekonomiky," povedal Frešo.

Neriešením migračnej krízy stráca podľa neho naše tohtoročné európske predsedníctvo kredit a lesk. „Je nepredstaviteľné, aby veľká časť delegátov a hostí, ktorí prídu od júla na Slovensko cez viedenské letisko, boli nútení podrobiť sa hraničnej kontrole," uviedol.

Slovinci zľahčujú krok Rakúska

Slovinsko bagatelizovalo oznámenie rakúskeho kancelára Wernera Faymanna, že Rakúsko zavedie prísnejšie hraničné kontroly migrantov vstupujúcich do krajiny zo Slovinska. Tlačové a informačné oddelenie slovinskej vlády totiž v nedeľu uviedlo, že hraničné kontroly nie sú žiadnym novým opatrením, konštatovala dnes agentúra STA.

Slovinská reakcia nasledovala po tom, čo Faymann povedal pre nedeľné vydanie novín Österreich, že Rakúsko zavedie nielen prísnejšie hraničné kontroly migrantov, ale bude kontrolovať každého, kto vstupuje na jeho územie.

Slovinská vláda v reakcii na to uviedla, že takéto opatrenie je už určitý čas v platnosti. "Rakúsko má takúto možnosť na základe schengenských pravidiel," dodala.

"Dovoľte nám znovu zdôrazniť, že Slovinsko bude okamžite reagovať a podnikať kroky, ak Rakúsko a Nemecko prijmú akékoľvek opatrenia, ktoré obmedzia počet migrantov vpustených na ich územia," upozornila slovinská vláda.

Prísnejšie kontroly už od piatku

Podľa Faymanna budú prísnejšie kontroly zavedené v piatok 22. januára a už požiadali skupiny odborníkov, aby stanovili najlepšie metódy, ktoré zaistia, že do Rakúska vstúpia len tí migranti, čo chcú požiadať o azyl v Rakúsku a Nemecku.

Kancelár sa rozprával s denníkom Österreich niekoľko dní po tom, ako Rakúsko oznámilo, že povolí vstup iba tým migrantom, ktorí majú v úmysle požiadať o azyl v Rakúsku či v Nemecku. Každého, kto bude smerovať ďalej na sever, Viedeň vráti.

Slovinsko v reakcii na to oznámilo, že vedie intenzívne rozhovory s Nemeckom a Rakúskom o prípadných budúcich opatreniach.

Slovinsko sa snaží nájsť spoločné riešenie, "ale podnikneme rázne a zodpovedajúce kroky, ak budú záujmy a bezpečnosť Slovinska ohrozené, alebo ak krajiny začnú oznamovať jednostranné opatrenia".

Bude kontroly na hraniciach zavádzať aj Slovensko? Odpovedá premiér Fico v rozhovore pre HN (v čase od 7:18):

01 - Modified: 2008-01-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ísť na recepciu Kuby je nevhodné, tvrdí Kubiš
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:52