StoryEditor

Zistenie HN: Predražený nájom u Čaploviča sa skončil žalobou

06.01.2014, 22:59

Predražený nájom v rezorte ministra školstva Dušana Čaploviča skončil na súde. Žalobu podal ešte v novembri vtedajší šéf Ústavu informácií a prognóz školstva Peter Jakub. „Našou snahou je uplatniť si nárok na náhradu škody voči osobe, ktorá podpísala nájomnú zmluvu,“ vysvetlil pre HN.

Hrozí trestné oznámenie

Podľa našich zistení by mal byť tou osobou bývalý šéf ústavu Juraj Homola. Práve jeho podpis je na spornej zmluve o prenájme kancelárskych priestorov v bratislavskej Rači z marca minulého roka. Podľa nej by štát mal za takmer trojročný prenájom 440 štvorcových metrov v budove Reding Tower 2 a štyri parkovacie miesta zaplatiť vyše 340-tisíc eur. To je podľa znalca, ktorého rezort školstva oslovil, priveľa.

Škodu spôsobenú takto uzavretou zmluvou vyčíslili na vyše 18-tisíc eur. Je to rozdiel medzi dohodnutým nájomným a hodnotou stanovenou znalecký posudkom, ktorý teraz vymáhajú žalobou. „Máme jasné dôkazy a mali sme aj trpezlivosť rokovať. Dnes už sme v štádiu, keď musíme pristúpiť k ďalším opatreniam,“ zdôraznil Jakub.

Žalobou sa však riešenie problému skončiť nemusí. „Robíme tak preto, lebo nám dosiaľ nie sú známe skutočnosti, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu trestného činu. To však neznamená, že v budúcnosti by sme nešli aj cestou trestného oznámenia,“ dodal Jakub. Kritizovaný nájom nie je jediný problém bývalého šéfa ústavu. Stoličku ho vlani stálo nové logo za takmer 9-tisíc eur, ktoré objednal počas vianočných sviatkov. Minister ho odvolal pre stratu dôvery. S Homolom sa HN napriek snahe spojiť nepodarilo. Podanie žaloby nechcela komentovať ani firma YIT, ktorá kancelárske priestory prenajíma. „V tejto chvíli sa nebudeme vyjadrovať. K našej filozofii totiž nepatrí zasahovanie do vnútorných záležitostí iných spoločností či verejných inštitúcií,“ uviedol Radek Pšenička, riaditeľ pre investície a predaj spoločnosti YIT Reding.

 

Predražené nájomné

Kancelárie v Rači využíva asi 50 zamestnancov, ktorí pracujú na projekte moderného vzdelávania financovanom z eurofondov v hodnote takmer 27 miliónov eur. Vysokú cenu prenájmu riešil ústav dodatkom k zmluve. „Ten bol urobený na základe znaleckého posudku, ktorý stanovil reálnu cenu za priestory, vybavenie a služby,“ pripomína rezort školstva.

Na nadštandardne vysoké nájomné upozornil ministra Čaploviča poslanec Miroslav Beblavý. Pripomenul tiež hrozbu, že výdavky sa nebudú pozdávať audítorom z Bruselu a únia peniaze nepreplatí. V rukách mal totiž ponuku z novembra 2012, podľa ktorej tá istá firma núkala súkromníkovi nájom obchodných priestorov výrazne lacnejšie. „Som rád, že je vyvodená aspoň nejaká zodpovednosť. Škoda, ktorú vypočítali, sa však vzťahuje na stále predraženú novú cenu,“ tvrdí poslanec Beblavý.

Znalec podľa jeho slov posudzoval len hodnotu nájmu, a nie pridružených služieb. Podmienky tak nie sú oveľa výhodnejšie než dosiaľ. „Aj keby peniaze vymohli, v skutočnosti to nepokrýva väčšinu predraženia,“ dodal.

01 - Modified: 2005-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sony BMG pôjde v USA pred súd
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 04 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 05 - Modified: 2024-02-03 09:28:05 - Feat.: - Title: Deepfake pornografické fotografie Taylor Swift zaplavili internet. Speváčka sa chce brániť žalobou, čo však môže urobiť obyčajný človek?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 20:38