StoryEditor

Sudcovia chcú od vlády vyššie platy

19.03.2013, 18:32
Štefan Harabin má poslancov aj vláde tlmočiť požiadavky a návrhy sudcov.

Vláda Roberta Fica má o ďalší problém viac. Na jej stôl už smerujú požiadavky nespokojnej sudcovskej elity, ktorá okrem iného požaduje vyššie platy. Premiér, predseda parlamentu Pavol Paška a minister spravodlivosti Tomáš Borec dostane v najbližšom čase list od šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina. Tomu plénum v pondelok uložilo tlmočiť výkonnej a zákonodarnej moci viaceré požiadavky a návrhy.

Sudcovia žiadajú odstrániť platovú diskrimináciu na Najvyššom súde, ktorá má byť spôsobená tým, že trestní sudcovia poberajú takzvaný špeciálny príplatok za riešenie odvolaní v kauzách Špecializovaného trestného súdu.

Príplatok pre všetkých
Špeciálna sudcovská komisia navrhla riešiť údajnú diskrimináciu tak, že príplatok budú poberať všetci sudcovia. Zvýšili by sa im platy o aktuálnych 1 610 eur mesačne na takmer päťtisíc v hrubom. Najvyšší súd včera neprezradil, aké uznesenie plénum v tejto veci prijalo.

„Predseda NS SR Harabin vidí jedno z riešení aj vo vrátení špeciálneho príplatku štátu a jeho použití pre administratívnych zamestnancov v súdnictve,“ uviedlo tlačové súdu. Podľa informácií HN sudcovia od ministra Borca očakávajú úpravu zákona tak, aby sa platy netrestných sudcov dorovnali na úroveň trestných.

Predsedu Národnej rady Pavla Pašku budú podľa informácií HN sudcovia žiadať, aby im poskytol voľné služobné byty parlamentu, ktoré by mohli získať cezpoľní sudcovia. Premiéra Fica o riešenie materiálno-technického zabezpečenia a personálneho obsadenia Najvyššieho súdu. Úrad vlády včera na to reagovať nechcel. Odkázal na ministra spravodlivosti.

 


 Celý článok nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:41