StoryEditor

Daniela Novotná ustúpila štátu. A ten znižuje nezamestnanosť

29.10.2013, 23:00
Čísla nezamestnanosti sa medziročne znížili o 10-tisíc bez toho, aby si títo ľudia našli prácu.

Nezamestnaná Daniela Novotná z Lažian pri Prešove podľahla tlaku úradu práce a nechala sa vyradiť z evidencie nezamestnaných. „Povedali mi, že ako matka tam nemám čo robiť.“ Presvedčili ju, že keď má päťročného syna, štát za ňu aj tak zaplatí zdravotné odvody.

To však má háčik. Nárokovať zdravotné poistenie si môže len vtedy, ak sa bude o syna starať celý deň, a nemôže teda navštevovať kurzy, ktoré by jej pomohli nájsť si prácu.

Podľa odborníčky na sociálne veci Ľubice Navrátilovej je to ďalší prípad, ktorý hovorí o snahe ministerstva práce umelo znižovať štatistiku nezamestnaných. Svedčia o tom aj štatistiky – počet ľudí, ktorí boli v lete vyradení bez toho, aby si našli prácu, stúpol medziročne o 10-tisíc. Ministerstvo sa bráni a tvrdí, že šlo o osobnú iniciatívu Novotnej nechať sa vyradiť z evidencie.

Podľa Navrátilovej sa štatistiky nezamestnanosti skresľujú aj tým, že do nich nezarátavajú dobrovoľníkov a ľudí na aktivačných prácach. „Bez týchto opatrení by sme dávno prekročili nezamestnanosť 14 percent,“ uzatvára odborníčka.

Prešovská pobočka aj ústredie nátlak aj snahu o umelé znižovanie nezamestnanosti odmietajú. „Išlo o jej dobrovoľný krok,“ uviedla hovorkyňa Ústredia práce Jana Lukáčová. Matka sa podľa nej môže do evidencie opäť vrátiť. „Rozhodla som sa pre vyradenie, pretože mi povedali, že ma môžu predvolávať aj každý deň a ja nemám na to, aby som sa každý deň hlásila na tie ich nezmyselné školenia,“ vysvetľuje Novotná.

Cestovanie do Prešova ju vyjde na dve eurá, v meste nepoužíva mestskú dopravu, aby ušetrila. Ak sa však do evidenicie nezaradí, o zdravotné poistenie príde. Päťročné deti majú škôlku povinnú, v prípade obchádzania školského zákona, či zákona o zdravotnom poistení jej hrozia pokuty. „Je to bezvýchodisková situácia,“ dodala Novotná.

 

Viac starostlivosti

„Každý, kto má dieťa v škôlke vie, čo je to za traumu ho odtiaľ brať. Pritom jediným dôvodom je, aby si riaditeľ ústredia práce v Prešove mohol vykázať o jednu čiaročku v evidencii menej,“ hovorí poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), ktorý na prípad pani Novotnej upozornil.

Médiá podobné príbehy prinášajú od leta tohto roka. TV Markíza dokonca zverejnila obežník s pokynmi pre úrady práce ako „aktivizovať“ nezamestnaných, za ktorých štát zaplatí zdravotné poistenie aj po vyradení z evidencie. Ide o zdravotne postihnutých, matky detí do šesť rokov, či poberateľov dávky v hmotnej núdzi. Rezort práce materiál priznal, predvolávanie v rôzne dni a v rôznych časoch, či tematické skupinové stretnutia však označuje za špecifický prístup a vyššiu mieru starostlivosti o tieto skupiny ľudí.

 

Desaťtisíc vyradených

„Starostlivosť“ sa prejavila aj tým, že za tri mesiace od rozoslania obežníka vyradili úrady z evidencie 39-tisíc nezamestnaných, hoci tí žiadnu prácu nezískali. Je to o desaťtisíc viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Ústredie práce na svoju obhajobu uvádza iné čísla – za prvé tri kvartály roka. „Vlani bolo vyradených pre nespoluprácu a z iných dôvodov viac uchádzačov o zamestnanie ako v rovnakom období tento rok,“ tvrdí Lukáčová.

„Škandalizovanie“ úradov práce je preto podľa nej neopodstatnené. Beblavý však upozorňuje, že celoročné údaje sú skreslené, pretože obežník pre úrady práce vydalo ústredie až v júli.

01 - Modified: 2005-08-15 19:53:33 - Feat.: 0 - Title: Vydanie mimoriadnej prílohy Agrokomplex 2005
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:44