StoryEditor

Kiska prekročil svoje právomoci. Ústavný súd mu klepol po prstoch

17.03.2015, 13:12
Autor:
SITASITA
Prezident porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Prezident Andrej Kiska porušil právo na prístup k voleným a iným funkciám kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR Evy Fulcovej, Juraja Sopoligu a Miroslava Duriša, keď žiadneho z nich nevymenoval. Ústavný súd zrušil rozhodnutia prezidenta a prikázal, aby prezident znova konal a rozhodol.

Dnes o tom rozhodol tretí senát Ústavného súdu SR v zložení Rudolf Tkáčik, Jana Baricová a Ľubomír Dobrík. K rozhodnutiu súdu bolo pripojené odlišné stanovisko ústavného sudcu Rudolfa Tkáčika.

Prezident nepostupoval ústavne

Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu Tkáčik, štátne orgány môžu konať len na základe Ústavy SR. Prezident podľa neho nepostupoval ústavne konformne pri posudzovaní vhodnosti kandidátov na sudcov ústavného súdu. Prezident SR je oprávnený vykonať výber kandidátov a vymenovať ich z dvojnásobného počtu kandidátov, ktorých zvolila NR SR.

Z rozhodnutia prezidenta o ich nevymenovaní nevyplývali nijaké závažné skutočnosti na ich nevymenovanie, bez toho, aby boli preukázané takéto okolnosti, ale išlo o všeobecné a nepersonalizované konštatovania. Prezident ich nevymenovaním prekročil rámec svojich právomocí.

Ústavný súd zrušil rozhodnutie Kisku o nevymenovaní a prezident je povinný opätovne posúdiť sťažovateľov a vybrať potrebný počet sudcov z kandidátov navrhnutých národnou radou. Ako uviedol právny zástupca prezidenta Ján Mazák, je prekvapený z rozhodnutia.

Uviedol, že senát dnes podal len stručné odôvodnenie, v ktorom však neuviedol, kde videl nerovnaký prístup ku kandidátom na sudcov ÚS SR. Počkáme sa na písomné odôvodnenie rozhodnutia a podľa toho zvážime ďalší postup. Poukázal aj na fakt, že predseda senátu pripojil k rozhodnutiu svoje odlišné stanovisko.

Tretí senát prerokoval 3. marca sťažnosti troch z piatich prezidentom nevymenovaných kandidátov - Fulcovej, Sopoligu a Duriša. Pojednávanie však odročil a až na dnešnom pojednávaní vyhlásil rozhodnutie.

Fulcová, Sopoliga a Duriš v sťažnosti žiadali ÚS SR, aby vrátil vec späť prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Sťažovatelia v podaní namietali, že prezident Andrej Kiska, ktorého v konaní pred ústavným súdom zastupoval jeho poradca Ján Mazák, svojím postupom porušil ich právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám podľa ústavy, ako aj právo na vstup do verejných služieb svojej krajiny.

Prezidentov názor

Prezident Andrej Kiska vo vyjadrení dospel k názoru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu ústavného súdu, pričom nezistil u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo.

Právny zástupca prezidenta Mazák na minulom pojednávaní oponoval, že prezident musí a nielen môže dbať na kvalitu ním kreovaných orgánov. Podotkol, že z verdiktu v kauze Čentéš vyplýva, že prezident má právo nevymenovať kandidátov na sudcov ústavného súdu.

Prezident mal na výber šesť kandidátov, z ktorých vymenoval len jednu sudkyňu Janu Baricovú, hoci bolo treba vymenovať troch sudcov Ústavného súdu SR.

Sťažnosti podali aj dvaja ďalší kandidáti Imrich Volkai a Ján Bernát a bude o nich rozhodovať druhý senát ÚS SR. Momentálne je na ústavnom súde 11 sudcov, pritom ich má byť 13.
 

01 - Modified: 2007-04-16 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Lesný požiar pod Donovalmi budú dnes hasiť aj vrtuľníkmi
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:48