StoryEditor

Zuzana Martináková: Sme opozícia viazaná vládnymi sľubmi

07.03.2004, 23:00

Zhovárame sa s predstaviteľkou Slobodného fóra Zuzanou Martinákovou.
Slobodné fórum minulý týždeň opakovane hlasovalo za návrhy opozície, podporovali ste však aj niektoré vládne návrhy. Kde sa momentálne SF nachádza?
-- Sme opozičnou stranou, ktorá sa cíti viazaná programovým vyhlásením vlády. Postupujeme podľa programu, o ktorom sme presvedčení, že je tým, čo sme ľuďom pred voľbami sľubovali. To, že naše návrhy niekedy podporí opozícia a naopak, je výsledkom posunu politiky. Naše návrhy smerujú k väčšej kontrole moci, odpolitizovaniu štátnej správy a dobrému volebnému zákonu.
SF ako pravicový subjekt podporuje návrhy, ktoré sú typickou ľavicovou agendou...
-- Pri reformných krokoch sa snažíme urobiť analýzu, či sú sociálne únosné. Nezvyšujeme však deficit štátneho rozpočtu. Mnohé návrhy opozície tiež z tohto dôvodu nepodporujeme.
Smer nedávno hovoril o vytvorení strategického partnerstva so SF, vy sa podobnému termínu bránite. Dnes vy hlasujete za návrhy Smeru, on podporuje vaše iniciatívy...
-- To, čo si navzájom podporujeme, sú čiastkové, odborné veci. Nemá to nič spoločné s politikou. Žiadne strategické spojenectvo neexistuje, je len zhoda na niektorých zákonoch.
Koalícia stratila v parlamente väčšinu, tú však nemajú ani strany, ktoré sa definujú ako opozícia. Kto vládne parlamentu?
-- Máme tu najhorší stav, aký v parlamente môže nastať. Vraví sa, že v mútnych vodách sa ľahko loví. Toto je typický príklad. Všetci by sa mali usilovať vyjasniť situáciu -- koalícia by mala povedať, s kým vládne.
Máte záujem podporovať vládu?
-- Oni veľmi dobre vedia, že v nás majú partnera. Dokonca si myslím, že sa na to nekorektne spoliehajú. Najmä SDKÚ a premiér Dzurinda však nemajú záujem s nami rokovať. Keby ten záujem bol, od rokovacieho stola by sme sa nepohli.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:59