StoryEditor

Skalická škola učí na východe. Bez súhlasu

24.02.2013, 23:00
Akreditačná komisia preverí Stredoeurópsku vysokú školu, za ktorou stojí podnikateľ Kmotrík.

Biznis Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici sprevádzajú pochybnosti. Súkromná škola, za ktorou stojí známy slovenský veľkopodnikateľ Ivan Kmotrík, odštartovala na jeseň minulého roku výučbu aj v Košiciach. V tomto by, samozrejme, problém nebol. Podľa zistení HN však východoslovenské pracovisko nemá akreditáciu.

Pokiaľ sa potvrdí, že sa tu vyučuje bez akreditácie, licenciu na udeľovanie titulov môže stratiť i samotná Stredoeurópska vysoká škola v Skalici. Školu navštevuje takmer 800 študentov, rok na škole vyjde v súčasnosti na 1 800 až 2 400 eur.

Raz už upozornení boli
Na fakt, že na detašovanom pracovisku nemôže prebiehať výučba bez akreditácie, už školu upozornila aj Akreditačná komisia, a to bezprostredne po štarte marketingovej kampane v televízii. Po reakcii školy však komisia ďalšie konanie zastavila. „Rektorka nám oznámila, že nejde o detašované pracovisko, ale konzultačné centrum,“ tvrdí predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera. Všetci žiaci sú vraj riadnymi študentmi programu medzinárodné vzťahy a sú zapísaní priamo na škole v Skalici. V Košiciach len konzultujú s pedagógmi a zúčastňujú sa na vybraných prednáškach. Čo znamená, že vyučovanie tu podľa neho môže prebiehať len ojedinele, napríklad 2 – 3 prednášky za semester. Zistenia HN však nasvedčujú tomu, že výučba tu prebieha denne.

Študenti hovoria iné
„Zväčša platí, že vyučovanie prebieha cez videokonferenciu zo Skalice, pričom prednášku počúvajú aj študenti v Košiciach. Už sme však zažili aj opačnú situáciu,“ vyhlásil pre HN študent tejto školy, ktorého meno máme v redakcii. Doplnil, že na výučbe sa nezúčastňujú len Slováci, ale aj Ukrajinci.

HN si tento fakt overili aj tak, že zavolali do Skalice. Pod iným menom sme sa informovali na štúdium na východe. Dotyčná pracovníčka nám potvrdila, že tu výučba prebieha. Po otázke, že veď má ísť len o konzultačné centrum, zamestnankyňa reagovala, že áno, ale prebieha tu aj výučba. Na školu sme volali aj druhýkrát nasledujúci deň. Ďalší zamestnanec nám rovnako potvrdil, že v Košiciach sa učí, a to nielen ojedinele, ale každý deň. Taktiež na facebookovej stránke školy sa jedna študentka pýta na informácie o skúškach pre študentov v Košiciach.

V Košiciach sa podľa našej informátorky nevzdelávajú len Slováci. Škola vraj pravidelne vysiela na Ukrajinu autobus a „naloží“ ho študentmi, ktorých vysadí v Košiciach na prednáške.

Rektorka mlčí
Priestor na vyjadrenie sme dali aj skalickej škole. „Ako rektorka privátnej vysokej školy nevidím dôvod, prečo hovoriť v HN o jej vnútorných záležitostiach,“ reagovala na otázky o „zvážaní“ Ukrajincov Heidy Schwarczová. Odpoveď sme nedostali ani na doplňujúce otázky o tom, či má pracovisko v Košiciach akreditáciu a v akom rozsahu vyučuje, a to i napriek tomu, že sme školu o vyjadrenie žiadali viac ako týždeň.
Škola pôsobí najmä v Skalici, odkiaľ je Kmotrík. Stojí aj na čele jej správnej rady.

Podľa Renáty Králikovej, analytičky Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť, nie je problém, ak sa Ukrajinci vzdelávajú na slovenských školách. „Otázne je, či má tá pobočka akreditované študijné programy, či tam majú svojich učiteľov, ktorí to garantujú, či je schopná zabezpečiť rovnako kvalitnú výučbu ako škola v Skalici,“ uzatvára Králiková. Dopĺňa, že nevie, aké sú skutočné motivácie ukrajinských študentov vzdelávať sa u nás: „Ale zrejme ide o dopyt po vysokoškolskom diplome a zrejme je to v tej oblasti najvýhodnejší spôsob, ako získať vzdelanie a vysokoškolský titul v krajine Európskej únie.“

Hrozba aj pre samotnú Skalicu
Ak by v Košiciach skutočne prebiehala výučba, skalická škola musí podľa Fišeru získať akreditáciu aj pre toto pracovisko. „Ak by v Košiciach vzdelávali bez nej, hrozí odobratie akreditácie aj samotnej Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici,“ tvrdí. V ohrození by tak mohli byť všetci študenti tejto súkromnej školy. Podľa Ľubora Fišeru sa bude Akreditačná komisia informáciami HN o košickom pracovisku zaoberať na najbližšom, februárovom, stretnutí.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 14:31