StoryEditor

Kaliňák obhajuje novelu: Čentéš by čakal ešte rok

05.05.2013, 13:27
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Jediná vec, ktorá bola v celej kauze nevymenovania Čentéša je podľa Kaliňáka vylosovanie senátu.

Každé iné riešenie okrem toho, ktoré sa prijalo, znamená, že skôr ako za rok nie je možné, aby sa o sťažnosti Jozefa Čentéša proti nevymenovaniu za generálneho prokurátora rozhodlo. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike v súvislosti s prijatím novely zákona o organizácii Ústavného súdu (ÚS) SR minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Ak by sa neprijal zákon, podľa ministra by sa nevyšlo v ústrety Čentéšovej žiadosti, aby sa rozhodlo rýchlo.

"Dnes sú takmer všetci sudcovia vynamietaní, de facto je zablokovaný Ústavný súd, a to je jedno, či je o nich rozhodnuté, alebo sú namietaní. Jediná vec, ktorá sa stala objektívne a ktorá ostala nespochybniteľná, je vylosovanie senátu," povedal Kaliňák. Novela zákona zavádza doktrínu nevyhnuteľnosti, podľa ktorej by mal o Čentéšovej sťažnosti rozhodnúť prvý senát, ktorému bola pridelená.

"Bol vyžrebovaný prvý senát a právoplatnými rozhodnutiami boli vylúčení dvaja sudcovia a zároveň boli do toho senátu pridelení dvaja iní sudcovia, a to sú právoplatné rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré sa týmto zákonom so spätnou pôsobnosťou rušia," reagoval nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Radoslav Procházka. Myslí si, že Smeru ide o to, aby do kresla generálneho prokurátora dostal svojho vlastného kandidáta, a je presvedčený, že situácia na Ústavnom súde SR by sa dala riešiť aj bez zmeny zákona.

Kaliňák vyhlásil, že Smer momentálne nemá svojho kandidáta na tento post, k dispozícii je iba kandidát Jaromír Čižnár, ktorého predstavila Rada prokurátorov. "Nehovorím, že neprídeme s vlastným kandidátom," poznamenal Kaliňák.

Radičovej novela
Ukázalo sa, že za firmou v Horných Plachtinciach sú nominanti SDKÚ, KDH a jedna osoba bola chvíľu aj členom Novej väčšiny. Vyhlásil to dnes minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo na margo kauzy Regionálnej obstarávacej agentúry, ktorá v mene štátnych a samosprávnych organizácií rozbehla tender v hodnote 130 miliónov eur.     

"Už tomu začínam trošku rozumieť, mám taký pocit, pretože práve ten systém Horných Plachtiniec zaviedla posledná novela verejného obstarávania, ktorú urobila ešte vláda Ivety Radičovej," povedal Kaliňák.      

Smartfóny a notebooky
Podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Radoslava Procházku je však podstata inde. "Dosiahli sme rekordnú zadlženosť vo vzťahu k HDP, idete zobrať aj pracujúcim detské prídavky, šesť mesiacov ťaháte učiteľov za nos. Potom ľudia otvoria noviny alebo zapnú televíziu a zistia, že sa z ich daní idú obstarávať nejaké smartfóny, notebooky, tablety v situácii, keď si štát dovoľuje to, čo by si žiadna rodina nemohla dovoliť," povedal. Verejní funkcionári sa podľa neho nesprávajú k štátnym peniazom ako k vlastným a chýba zodpovednosť, ktorú by za to niesli.     

Kaliňák reagoval, že je pripravený niesť osobnú zodpovednosť, ale až vtedy, keď bude môcť nakupovať a "poviem si odtiaľto to budem môcť zobrať najefektívnejšie a najlacnejšie". "Ale máme na to zákony, ktoré musím dodržiavať. A zákon hovorí, že máte napísať nejakú cifru, tak tam nejakú napíšu, aby tam nejaká bola. Ale až vtedy chcem byť zodpovedný, keď ja podpíšem zmluvu, zaplatím euro a vy sa ma opýtate: Pán Kaliňák a nenakupovali ste toto náhodou trošku draho?" vyhlásil minister. Dodal, že opozícia sa snaží škandalizovať niečo, čo sa ešte nestalo.

01 - Modified: 2004-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boris Hrban: Je to stále iba umelé prostredie
01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-03-07 15:36:17 - Feat.: - Title: Cyklokoalícia žiada stiahnutie novely cestného zákona. Samosprávam hrozia pokuty až 200-tisíc 03 - Modified: 2024-02-23 13:49:40 - Feat.: - Title: Prezidentka vníma nezverejnenie novely Trestného zákona v zbierke ako obštrukciu 04 - Modified: 2024-02-12 10:05:57 - Feat.: - Title: Premlčacia lehota za znásilnenie bude 10 rokov, v Nemecku je 20. Preživšie nemusia dokazovať, že sa bránili 05 - Modified: 2024-02-08 21:13:33 - Feat.: - Title: Mimovládky kritizujú novelu Trestného zákona. Oslabuje právny štát, tvrdia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 05:10