StoryEditor

Kódex nesmie byť obuškom na nehodných

02.01.2014, 23:00
Dušan Čimo, viceprezident združenia sudcov Za otvorenú justíciu:

V civilizovaných krajinách hrozby sankcie nie sú. Vychádza sa z toho, že etické normy sú sudcom vlastné, tvrdí pre HN Čimo.

Ako hodnotíte plán ministra spravodlivosti Tomáša Borca trestať porušovanie etického kódexu sudcov, ktorý má pripraviť Združenie sudcov Slovenska?

Treba sa nejako porátať s tými, ktorí robia stavu zlé meno. Nebránime sa debate o týchto témach. Otázka znie, do akej miery bude združenie náchylné komunikovať o tom s nami. My máme v zákone povinnosť dodržiavať pravidlá sudcovskej etiky už dnes. Tie však nie sú jasne definované, a preto sa z nich stáva skôr nástroj na účtovanie s nepohodlnými sudcami a tými, ktorí sa snažia viesť debaty práve na túto tému. Dočkajú sa od kolegov len očierňovania, že ich správanie je neetické.

Pomohol by nový kódex, ktorý by jasne stanovil pravidlá?

Jeho vytvorenie má smerovať práve k tomu, aby sa jeho dodržiavanie dalo kontrolovať. Dnes sa pravidlá uplatňujú netransparentne podľa toho, čo sa komu hodí. Pripomína mi to porekadlo o tom, že niekto vidí triesku v oku druhého, ale brvno vo vlastnom nevidí. Dôležité je, aby kódex nebol obuškom, ktorým sa budú biť po hlavách „nehodní“ a tí, ktorých treba „ochrániť“, sa zo všetkého vyvlečú. Náznaky, že slobodný názor sa neospravedlňuje, vidno takmer na každom zasadnutí Súdnej rady.

Treba sudcov za neetické správanie skutočne disciplinárne trestať?

Pred časom sme mali konferenciu o súdnictve. Kolegovia z Francúzska sa veľmi čudovali, že my máme dodržiavanie zásad sudcovskej etiky medzi povinnosťami sudcu, ktorých neplnenie je sankcionovateľné disciplinárnym konaním. V civilizovaných krajinách právne poriadky hrozbu sankcie nepoznajú. Vychádzajú z toho, že etické normy sú sudcom vlastné. U nás sú však medzi sudcami rôzne nešváry, ktoré sa, ak si nevstúpia do svedomia, iným spôsobom zrejme riešiť nedajú.

Zásady sudcovskej etiky má schvaľovať Súdna rada...

To je pravda, ale zatiaľ sa toho nechopila. Jej predseda – šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin – je totiž presvedčený, že takéto pravidlá nepotrebujeme, lebo ich máme v sebe.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:30