StoryEditor

Fico. Nadpriemerne inteligentný muž i empatický zbabelec

07.03.2013, 18:11
Autor:
redred
Opýtali sme sa odborníkov, ako hodnotia osobu Roberta Fica. Názory boli rôzne.

„Roberta Fica považujem za nadpriemerne inteligentného človeka,“ tvrdí psychológ Ľudo Dobšovič. Zároveň dodáva, že premiér sa vie veľmi rýchlo zorientovať v danej situácii a pružne reagovať. Jeho verbálny prejav má však podľa Dobšoviča aj menej príjemnú stránku.

„Ide o agresívne rečové prejavy, ktoré signalizujú obranné správanie,“ hodnotí psychológ. „Vystupuje veľmi rád z pozície, že on jediný vie, čo je a čo nie je správne.“

Podľa odborníčky na komunikáciu Evy Martinovičovej však agresia z prejavu Roberta Fica v poslednej dobe ustupuje. „Fico už nerobí veľké gestá rukami nad ramenami, neukazuje prudko na toho, s kým diskutuje, a zrejme už nepotrebuje zastrašiť protivníka tak, ako sme to mohli vidieť napríklad v televíznej debate, kde sa takmer po šiestich rokoch stretol s Mikulášom Dzurindom.“ Napriek tomu Martinovičová tvrdí, že aj na premiérovej tvári je možné vidieť emócie. Ak dostane otázku, na ktorú nie je pripravený. „Vtedy jeho sebaovládanie na chvíľu poľaví,“ hovorí koučka.

Na prejav Roberta Fica má vyhranený názor aj publicista a rektor Akadémie médií Eduard Chmelár. „Jeho plamenný prejav vzbudzuje dojem sily, ale v skutočnosti nikdy nemal odvahu ísť do konfrontácie s väčšinovým názorom domáceho obyvateľstva, ani s názorom európskych elít.“ Aj preto ho Chmelár charakterizoval na jednej strane ako zbabelca, zároveň však pripúšťa, že je to šikovný a výrazný politik s obrovským darom a geniálnou stratégiou: empatickým prejavom. A to vraj opozícia dodnes nepochopila.

 Zajtra v HN: Aký je Robert Fico
 S premiérom sme strávili jeden deň. Ako sa zmenil za rok od volieb? Viac sa dočítate v zajtrajších HN.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:16