StoryEditor

Slovensko bojuje s vodou. Pri Rožňave evakuovali ľudí

25.06.2013, 07:27
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Silné búrky zasiahli Slovensko. Najväčšie škody má Vranov nad Topľou.

Rodiny z troch domov museli v noci evakuovať v obci Hucín v okrese Revúca. Voda po výdatnom daždi poškodila staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ako pre TASR povedal starosta obce Ľubomír Samko, 22 ľudí dočasne ubytovali v obecnom kaštieli.     

Ťažké mechanizmy a dobrovoľníci momentálne likvidujú škody po nočnej búrke. Usilujú sa predovšetkým spriechodniť kanály, aby uvoľnili cestu ďalšej vode, pretože v dedine očakávajú opäť dážď. "Búrka netrvala dlho, no masa vody pritiekla do dediny z okolitých polí. Vytopilo množstvo suterénov rodinných domov, voda zaplavila aj kotolňu a udrela aj na obecné múzeum a takmer sa dostala aj do obecného úradu. Na okraji obce poškodila tri staré domy natoľko, že sa stali neobývateľné. Ľudí sme museli evakuovať a dočasne sme ich ubytovali v obecnom kaštieli. Momentálne odpratávame neporiadok, škody zatiaľ vyčíslené nemáme," dodal Samko.

Aktuálne meteorologické výstrahy na Slovensku. Zdroj: SHMÚ

Stredné Slovensko zaplavilo
Celkom v 19 obciach Banskobystrického kraja narobila problémy včerajšia intenzívna zrážková činnosť. Lokálne povodne boli najmä v obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota.     

Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, na riešenie vzniknutých udalostí bolo celkovo nasadených 65 príslušníkov HaZZ z Banskobystrického kraja, 29 kusov hasičskej techniky a pomoc občanom poskytlo aj dvadsaťštyri členov obecných hasičských zborov.     

"Počas týchto prác muselo byť napríklad v obci Čierny Balog evakuovaných celkovo 40 obyvateľov do miestnej školy," uviedol.     

Najvážnejšia situácia bola v obci Utekáč, okres Poltár ktorá bolo niekoľko hodín odrezaná od sveta v dôsledku zosuvu bahna a skál na cestnú komunikáciu z oboch strán obce. O sprejazdnenie prístupovej cesty sa niekoľko hodín pokúšali príslušníci HaZZ spolu so správcom komunikácie, pričom zápasili nie len z následkami vyčíňania počasia ale aj s časom, kvôli vzniku vážneho úrazu v obci. "Krátko po 23-tej hodine sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať do obce ťažkou technikou, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby," pripomenul hovorca.

Silná búrka na východe
Silná búrka, ktorá sa v noci nadnes prehnala východom Slovenska spôsobila vybreženie tokov vo viacerých obciach Prešovského kraja. Vodný živel napáchal najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou.

"V noci sme zasahovali v obci Granč-Petrovce, okres Levoča a v obciach Štefanovce, Ondavské Matiašovce a Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou. Išlo väčšinou o čerpanie vody zo suterénov rodinných domov, odstraňovanie popadaných stromov a sprejazdnenie komunikácií, na ktorých sa nachádzali nánosy bahna a zeminy," informovali TASR z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Najviac zásahov absolvovali hasiči v čase od 22. do 02. h. Momentálne sa už na čerpaní vody nepodieľajú.

Voda z vybrežených tokov spôsobila najväčšie škody v okrese Vranov nad Topľou. V Ondavských Matiašovciach zobral silný prúd lávku z miestneho potoka. Hasiči tam čerpali vodu zo suterénov desiatok rodinných domov.

S podobnými problémami sa borili v noci nadnes aj Štefanovce. Na čerpaní vody zo suterénov rodinných domov sa tam podieľali hasiči zo Záchrannej brigády z Humenného. "To čo nám spadlo na okolité lesy a polia sme mali za päť minút dole v dedine," povedal pre TASR štefanovský starosta Peter Giboda. S podobnou situáciou sa podľa vlastných slov v obci zatiaľ nestretol.

"Voda sa dostala takmer do každého domu v dedine, silný prúd potoka strhol dve lávky a ďalšie dve poškodil. Z rigola pri kostole nám zároveň povytrhávalo betónové panely," konkretizoval Giboda.

01 - Modified: 2024-04-20 05:23:38 - Feat.: - Title: Dažde a záplavy v Keni​ si vyžiadali už prinajmenšom 32 životov 02 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 03 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 04 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 05 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:10