TASR/Polícia SR
StoryEditor

Zahraniční turisti stratili o Slovensko záujem. Ani to nie je dôvod na zmenu na hraniciach, odkazuje minister

13.07.2021, 16:20
Autor:
ČTKČTK
Podnikatelia v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách upozornili, že v súvislosti s epidemickými opatreniami úradov zaznamenali rušenie pobytov hostí z Česka či Poľska.

Slovensko napriek sťažnostiam podnikateľov na úbytok turistov zo zahraničia nemieni zmierniť pravidlá vstupu do krajiny, podľa ktorých sa karanténe až na výnimky vyhnú len ľudia zaočkovaní proti chorobe covid-19. Novinárom to dnes povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Bude tiež umožnené očkovať proti covidu-19 vo všetkých veľkokapacitných centrách bez predchádzajúcej registrácie záujemcov a povolí kombináciu vakcín.

"To je systém na predchádzanie tretej vlny. Zatiaľ s tým neplánujeme robiť nič. Nepredpokladáme veľké zmeny na hraniciach," uviedol Lengvarský.

​Výrazný pokles záujmu

Napríklad podnikatelia v cestovnom ruchu vo Vysokých Tatrách už skôr upozornili, že v súvislosti s epidemickými opatreniami úradov zaznamenali rušenie pobytov hostí z Česka či Poľska. Prepad návštevnosti hlási aj Bratislava. Výrazný pokles záujmu o dovolenku na Slovensku zaznamenali aj české portály zamerané na vyhľadávanie ubytovania a predajcovia pobytov. Práve Česi dlhodobo tvorili najpočetnejšiu zahraničnú klientelu slovenských hotelierov.

"Prepad turistov tu je. Slovenskí občania, ktorí zostanú doma, majú dostatok možností sa rekreovať doma. Žiaľ, situácia nie je lichotivá, čo sa týka šírenia delta variantu vírusu," uviedol Lengvarský.

Od piatku minulého týždňa Slovensko v záujme spomalenia šírenia nákazlivejšej mutácie koronavírusu vyžaduje pri vstupe do krajiny dvojtýždňovú karanténu až na výnimky od všetkých cestujúcich, ktorí nie sú plne zaočkovaní proti covidu-19.

Opozícia dala podnet

V prechodnom období majú výnimku z karantény ľudia po podaní zatiaľ len prvej dávky očkovacej látky alebo tí, ktorí cez hranice dochádzajú za prácou. Izoláciu možno skrátiť absolvovaním laboratórneho testu na koronavírus s negatívnym výsledkom, ktorý možno však podstúpiť najskôr piaty deň karantény. Opozícia dala podnet Ústavnému súdu, aby nariadenie ohľadom karantény preskúmal a dovtedy pozastavil jeho platnosť.

​Slovensko kvôli slabému záujmu obyvateľov zaostáva v očkovaní proti covidu-19 za priemerom EÚ. V blízkej dobe by podľa Lengvarského všetky veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré zriadili krajské samosprávy, mali začať očkovať záujemcov bez ich predchádzajúcej elektronickej registrácie.

Tento spôsob očkovania cez víkend už niektoré očkovacie centrá zaviedli. Minister tiež povedal, že krajina umožní kombináciu vakcín proti covidu-19 nielen na základe odporúčania lekára.

01 - Modified: 2021-07-12 14:08:13 - Feat.: 0 - Title: Bratislava zažíva extrémne prepady návštevnosti, domáci turisti situáciu nezachránia 02 - Modified: 2021-06-22 12:38:31 - Feat.: 0 - Title: Rok 2021 bude pre cestovný ruch na Slovensku ešte horší ako minulý, tvrdí Harbuľák
01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-04-01 15:19:18 - Feat.: - Title: Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov 04 - Modified: 2024-03-20 11:29:13 - Feat.: - Title: Amsterdam už skúša naozaj všetko, aby odradil neporiadnych turistov. Mesto proti nim bojuje zvláštnym kvízom 05 - Modified: 2024-03-13 14:35:48 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Blížime sa k návratu pred pandémiu a máme šancu pokoriť svetovú métu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:43