StoryEditor

Alergikom chýba dôležitý liek

23.08.2013, 00:00
Autor:
huhu
Pacienti, ktorí najmä v tomto období potrebujú svoj liek na alergiu, ho v lekárni nedostanú.

HN na to upozornila Mária z Bratislavy, ktorá má opakovaný problém zohnať pre svojho syna antihistaminikum Livostin. „Musela som poprosiť známych, aby mi ho doviezli z Čiech. Stále naň čakáme,“ sťažuje sa Bratislavčanka, podľa ktorej rovnaký problém riešili aj v decembri minulého roka.
Počet alergikov každý rok stúpa. Podľa posledných prieskumov alergiou trpí až 40 percent Slovákov. Národné centrum zdravotníckych informácií len za vlaňajšok eviduje dokopy 33 932 vydaných balení Livostinu. Pacienti zaň na doplatkoch zaplatili vyše 126-tisíc eur.

Prebaľujú lieky
Jeho výpadok na slovenskom trhu potvrdil aj výrobca Janssen-Cilag, s. r. o. „Dôvodom výpadku je administratívne registračný prevod Livostinu z kategórie liekov viazaných na lekársky predpis do kategórie voľne predajných liekov a zmena držiteľa registrácie z firmy Johnson & Johnson na firmu McNeil,“ povedal Martin Cikhart zo spoločnosti Jannsen. Ako dodal, kvôli zmenám potrebujú lieky prebaliť. „Požiadavka na zmenu obalu už bola zadaná do výroby a intenzívne sa na nej pracuje, avšak isté meškanie je v tomto prípade prirodzené a v závislosti od sezónneho kolísania aktuálneho dopytu po lieku sa môžu výpadky na trhu objaviť.“
Podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je liek na alergiu voľne predajný od júla tohto roku. Odvtedy majú hlásený aj jeho výpadok. „Hlásený je do konca novembra. Po tom, ako sa na jeseň opäť objaví na trhu, bude sa vydávať ako voľnopredajné lieky,“ povedala hovorkyňa ústavu Valéria Pernišová.

Lekár radí iné lieky
Livostin užívajú pacienti pri alergiách na peľ, trávu, plesne, prach a iné. „Tlmí proces uvoľňovania histamínu, ktorý spôsobuje alergické prejavy, ako opuch sliznice, svrbenie nosa, výtok z nosa a podobne. Predáva sa vo forme spreja, aj ako kvapky,“ priblížil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu Peter Pružinec.
Generickú náhradu Livostin nemá. Podľa Pružinca sú však na trhu iné lokálne antihistaminiká, ktoré majú podobné účinky.

Počet vydaných balení lieku
Rok 2012 1. kvartál 2013
Vydané balenia Doplatok pacienta Vydané balenia Doplatok pacienta
Livostin sprej 18 866 76 378,37 eura 1 620 6 746,58 eura
Livostin kvapky 15 066 49 768,75 eura 2 791 9 181,91 eura
zdroj: NCZI

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 11:30