StoryEditor

Sulík v rozhovore pre HN: Ak by som začal zháňať hlasy, píšte si, že Matovič by bol odvolaný

Myslím si, že sa už ekonomika nebude zatvárať, a nechcem si ani predstaviť, aké škody by to napáchalo, povedal pre HN líder SaS Richard Sulík.

Vláda Eduarda Hegera je v prevádzke sto dní. Ako sa v nej cítite?
Dobre, oveľa lepšie ako v predošlej.

Čím to je?
Je to pokojnejšie a rozvážnejšie vládnutie. Samozrejme, že aj tu dochádza k rozličným názorom či konfliktným situáciám. Ale riešia sa omnoho kultivovanejšie a pokojnejšie a omnoho častejšie sa aj vyriešia.

Z toho mi vyplýva, že Eduard Heger je pre vás lepší premiér ako Igor Matovič.
Myslím si, že áno.

Očakávalo sa, že atmosféra bude po zmene iná, ale zdá sa, že rozhodnutia sa v koalícii naďalej rodia veľmi ťažko. Je vôbec možné túto koalíciu manažovať tak, aby aspoň pôsobila ako kompaktný celok?

Je to vylúčené z podstaty tejto štvorkoalície. Sú to štyri rozličné politické strany, každá má svojich špecifických voličov a každá sa snaží tým svojim vychádzať v ústrety. No a potom na úrovni koalície dochádza ku konfliktom. Takže vždy bude štvorkoalícia náročnejšia ako trojkoalícia alebo dvojkoalícia. Ale tak, ako je to teraz nastavené, si myslím, že vieme dovládnuť do konca.

Je toto, čo vidíme, vrchol možného, ako sa dá koalícia úspešne riadiť?
To uvidíme časom. Ono sa to priebežne zlepšuje a čoraz viac sa to dostáva do svojich koľají. A či je to vrchol možného alebo v ktorom momente to bolo najlepšie, to budem vedieť povedať až spätne. Ale momentálne je to dostatočne dobré pre ďalšie fungovanie.

Robili by ste pri riadení koalície niečo inak?
To sú otázky, ktoré by boli prilievaním oleja do ohňa.

Môžete Eduardovi Hegerovi poradiť.
Určite mu tu a teraz nebudem verejne posielať dobré rady do života. Ale, samozrejme, že niektoré veci by som robil inak a tam, kde považujem za náležité to premiérovi povedať, to aj poviem. Medzi štyrmi očami.

Váš spor s Igorom Matovičom dosiahol novú úroveň, keď ste vyhlásili, že vy osobne si s Matovičom už do vlády nesadnete. Kedy nastal ten zlom, že ste sa takto zaprisahali?
To je výsledok vývoja trvajúceho rok a pol a myslím si, že je to pochopiteľné pre každého jedného človeka, ktorý čo len trochu sleduje politickú situáciu. A nemám dôvod sa k môjmu vzťahu s Igorom Matovičom vyjadrovať.

Igor Matovič je aj šéfom OĽaNO. Spoluprácu SaS s týmto hnutím nevylučujete?
Vôbec nie. OĽaNO je hnutie nám dlhé roky ideovo blízke. Je tam kopa ľudí, s ktorými vychádzam veľmi dobre ja osobne aj ľudia z SaS, takže očakávam, že spolupráca medzi politickými stranami bude naďalej pokračovať.

Takže ide len o čisto osobný spor medzi vami.
Osobne som sa takto rozhodol, a myslím si, že je to pochopiteľné pre každého, kto to čo i len trochu sleduje. A preto to ani nepotrebuje ďalší komentár.

Bol by Eduard Heger lepším šéfom OĽaNO?
Určite nebudem dávať inej koaličnej strane odkazy, aby si menili predsedu.

V poslednom čase sa zdá, že Igor Matovič cieli svoju kritiku čoraz viac na ministra zdravotníctva Lengvarského. Nežiarlite?
Asi by som mal začať.

Rozumiete, o čo šéfovi OĽaNO pri tejto kritike ide?
Prestal som sa snažiť pochopiť konanie Igora Matoviča, a preto sa nad tým ani nezamýšľam.

V minulosti ste vedeli kritizovať aj ministra Mareka Krajčího. Na jeho nástupcu Lengvarského máte aký názor?
Robí to citeľne lepšie, ako to robil jeho predchodca. Zároveň, prvá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-06-27 12:34:41 - Feat.: 0 - Title: Sulík vylúčil budúcu spoluprácu s Matovičom. K Hlasu sa jasne nevyjadril 02 - Modified: 2021-06-30 10:56:08 - Feat.: 0 - Title: Sulíkovci sa nebudú zapájať do diskusie k odvolávaniu Matoviča, na hlasovanie však prídu 03 - Modified: 2021-07-02 12:57:05 - Feat.: 0 - Title: Sulík: Sme rodina zmenilo svoj postoj zo strachu pred antivaxermi 04 - Modified: 2021-07-04 09:38:49 - Feat.: 0 - Title: Matovič: Sulík zháňal hlasy na moje odvolanie, je to v súlade s DNA jeho strany 05 - Modified: 2021-07-09 12:47:39 - Feat.: 0 - Title: Sulík: Nepovažujem za správne narýchlo a chaoticky meniť základný zákon štátu
01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 16:10