StoryEditor

Kaliňák zatiaľ platy úradníkov nezrovnal

20.10.2013, 14:36
Reforma verejnej správy ESO priniesla mnoho paradoxov, ktorých odstránenie nebude jednoduché.

Je vedúcim, musí však prehryznúť, že jeho podriadení majú vyšší plat, kratší pracovný čas, viac dovolenky a skôr pôjdu do dôchodku. Reforma verejnej správy ESO priniesla aj takéto paradoxy. Odstrániť ich nebude jednoduché.

Ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi sa zatiaľ nepodarilo celkom zrovnať platy a sociálne výhody na nových zlúčených úradoch. Reforma pritom ukazuje, že dosiaľ panovali značné rozdiely v odmeňovaní v rôznych častiach verejnej správy.

Rozdiely v osobných príplatkoch

Pod strechami okresných úradov, ktoré vznikli od októbra bolo zjednotených 3800 úradníkov. Bez zásahu by sa platy jednotlivých vedúcich líšili o stovky eur. Minister im síce zjednotil príplatky za riadenie, rozdiely sú však aj naďalej v osobnom ohodnotení.

Kým u bývalých šéfov odborov na obvodných úradoch sa príplatky za riadenie pohybovali vo výške 30 až 80 eur a osobné ohodnotenie v podobnom rozsahu, riaditelia úradov špeciálnej štátnej správy mali príplatky za riadenie a osobné ohodnotenie niekedy až 300 eur, opísal pomery na nových okresných úradoch jeden zo zamestnancov, ktorý nechcel byť menovaný.

Šéf odboru všeobecnej vnútornej správy (bývalý obvodný úrad) podľa neho pritom šéfuje za malé príplatky šiestim až deviatim ľuďom. „Oveľa lepšie zaplatený bývalý riaditeľ obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie iba dvom až trom ľuďom,“ hovorí.
Ešte komplikovanejšia situácia je v takzvaných v centrách podpory, ktoré vznikli už začiatkom roka a ich úlohou je zabezpečovať obslužné činnosti pre štátnu správu. Tu od októbra pribudlo ďalších 220 ľudí. V centrách pracujú zamestnanci vo verejnej službe, v štátnej službe, ale aj príslušníci policajného a hasičského zboru.

Značné rozdiely v odmeňovaní

„Stretli sme sa tu účtovníčky z obvodných úradov, polície a z hasičov. Agenda rovnaká, práca rovnaká, platy nie,“ hovorí jedna zo zamestnankýň, ktorej HN tiež zaručili anonymitu. „Účtovníčka z obvodného úradu s vysokou školou má v čistom 350 eur, účtovníčka od hasičov bez vysokej školy 800 eur v čistom,“ opisuje rozdiely.

„Moja podriadená, ktorá je hasička, má okrem vyššieho platu aj kratší pracovný čas – iba sedem a pol hodiny, nárok na dvojtýždňovú rehabilitáciu, preplatenú práceneschopnosť, či skorší odchod do dôchodku,“ vysvetlila HN ďalšia zamestnankyňa centra pod podmienkou anonymity.

Podľa Dany Pohlodovej z komunikačného odboru rezortu vnútra sa na zjednocovaní platových tried v súčasnosti pracuje. „Dôjde k optimalizácii,“ informovala. Šéf policajných odborov Miroslav Litva hovorí, že v druhej fáze nastane postupné „scivilnenie“ služobných pozícií. „To je dlhodobejšia záležitosť,“ odhaduje, že sa to nemusí poradiť ani na budúci rok.

Hasiči, ktorí majú v centrách 125 príslušníkov odkazujú, že ich platy a sociálne náležitosti do unifikácie nebude možné zahrnúť. Podľa hovorkyne zboru Silvie Jančovičovej výkon služobných povinností policajtov a hasičov v centrách podpory nie je možné porovnávať s civilmi.

„Nie je to možné paušalizovať,“ vysvetlila, že napríklad hasiči v centrách „značne odlišné“ úlohy a prichádzajú do kontaktu s utajovanými informáciami. „Zároveň sú na nich kladené vyššie nároky, ako napr. odborná spôsobilosť na výkon konkrétneho funkčného miesta, psychologické vyšetrenie, overovanie fyzickej zdatnosti a podobne,“ dodala.

Okrem príplatkov za riadenie sa ministrovi Kaliňákovi poradilo zjednotiť hodnotu stravných lístkov úradníkov. Všetky okresné úrady majú jednotnú cenu gastrolístka 3,15 eur. „Došlo tým k mesačnej úspore 32,5 tisíca eur,“ informoval vedúci tlačového odboru ministerstva Ivan Netík. Predstavuje to podľa neho pokles o 13,7 percenta oproti predlošlej mesačnej spotrebe za gastrolístky.


 

01 - Modified: 2005-07-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Heineken čelí v Maďarsku žalobe
01 - Modified: 2021-04-14 14:20:57 - Feat.: - Title: Školy pod jednou strechou. Vláda Gröhlingovi schválila zmenu, ktorá zvráti Kaliňákovu reformu 02 - Modified: 2020-05-06 13:02:17 - Feat.: - Title: Vedci objavili čiernu dieru, ktorá je k nám najbližšie. Jej hviezdy vidieť zo Zeme voľným okom 03 - Modified: 2018-12-17 12:05:32 - Feat.: - Title: Kaliňák sa dostal do slovnej roztržky s redaktorom HN 04 - Modified: 2018-11-30 15:25:33 - Feat.: - Title: Má ísť Kiska do Marrákeša? Toľko odvahy nemá a ani tomu nerozumie, kritizuje Kaliňák 05 - Modified: 2018-08-09 14:20:40 - Feat.: - Title: Kaliňák: Nemám dôvod ovplyvňovať svedkov. Obvinenia sú scestné a absurdné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:31