StoryEditor

Matovič dehonestoval parlament. Je to len politický zabávač, tvrdí Paška

25.03.2014, 08:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Líder OĽaNO Igor Matovič dehonestoval svojím expresívnym vystúpením k zmenám v justícii a k ústavnej definícii manželstva Národnú radu SR. V úvode piateho rokovacieho dňa 33. schôdze to povedal šéf parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Parlament ešte stále rokuje o ústavných zmenách z dielne Smeru-SD a KDH.

Paška dúfa, že Matovič bude zohrávať v parlamente čím ďalej, tým menšiu úlohu. "Dúfam, že politický zabávač, ktorý sa objaví vo svetle kamier, aby dourážal ústavu, ľudí, nebude hrať významnú úlohu v parlamente," vyhlásil Paška. Poukázal aj na to, že Matovič kedysi sedával v parlamente od rána do večera, avšak dnes ho podľa Pašku vidno len vtedy, keď potrebuje niečím zaujať pred kamerami. Keďže išlo o Paškovo záverečné slovo po skončení rozpravy z titulu navrhovateľa, Matovič na jeho slová reagovať nemohol.

V súvislosti s ústavnou definíciou manželstva ako zväzku muža a ženy Paška uviedol, že v ústave treba posilňovať naše hodnoty. Poukázal aj na cyrilo-metodský odkaz v Ústave SR. Pokiaľ ide o zmeny, ktoré majú očistiť justíciu, poznamenal, že ich cieľom je, aby "bol spokojný občan, ktorý má dôveru v autoritu súdnictva, sudcu". Zdôraznil, že zmeny sú výsledkom dohody, ako každá iná zmena ústavy.

K spomínaným ústavným zmenám začali poslanci diskutovať minulý týždeň, rokovanie trvalo dva dni, dnes sa vyjadrili už len predkladatelia. Na poslancov na aktuálnej schôdzi čakajú okrem týchto návrhov ústavných zákonov ďalšie štyri ústavné zmeny. Lucia Žitňanská (nezaradená) chce oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady, čo rieši aj novela Smeru-SD a KDH. Tá obsahuje aj zrušenie sudcovskej imunity, ktorú navrhujú vo vlastnej novele aj Gábor Gál a Andrej Hrnčiar (obaja Most-Híd).

Igor Matovič a Jozef Viskupič (obaja OĽaNO) chcú novelou Ústavy SR zobrať prezidentovi imunitu a na rozhodovanie o vymenovaní či nevymenovaní funkcionárov mu stanoviť maximálne 60 dní. Posledným z ústavných zákonov je návrh Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), Júliusa Brocku (KDH), Jozefa Mihála (SaS) a Eriky Jurinovej (OĽaNO). Ich cieľom je zabezpečiť ústavnú ochranu dôchodkov a dôchodkového systému, zabezpečiť stabilitu tohto systému na dlhé obdobie a posilniť istotu budúcich dôchodcov, že ich dôchodok bude nedotknuteľný a ústavne chránený.

V rámci pokračujúceho programu 33. schôdze NR SR sa bude hovoriť aj o novele zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá nadväzuje na ústavné zmeny z dielne Smeru-SD a KDH. Boris Susko, Anna Vitteková, Otto Brixi a Anton Martvoň (všetci Smer-SD) majú ambíciu sprísniť pravidlá pre sudcov.

Na programe schôdze je aj voľba šiestich kandidátov na ústavných sudcov, z ktorých si prezident SR Ivan Gašparovič vyberie troch ústavných sudcov. O priazeň poslancov sa uchádza 13 kandidátov. Dôvodom voľby je skutočnosť, že trom sudcom - Jánovi Lubymu, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Auxtovi - končí funkčné obdobie 14. júla tohto roku. Ich nasledovníci budú zvolení na 12-ročné funkčné obdobie.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 04 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 05 - Modified: 2024-02-04 09:08:53 - Feat.: - Title: Poslanci budú v utorok pokračovať v diskusii o novele Trestného zákona
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:22