StoryEditor

Kotleba boduje tam, kde kedysi Hlinka

24.11.2013, 23:33
Tibor Madleňák, volebný geograf, pre HN:

Banskobystrickým županom sa stal Marian Kotleba. Je pre kraj typické, že tiahne k autoritám?

Je to reakcia na politickú situáciu. V kraji v minulosti vládlo HZDS a už dvanásť rokov tu máme Smer. Vzbudili očakávania a teraz prichádza dezilúzia zo silného vodcu, ktorý sa v rámci riešenia problémov nepreukázal. Máme regióny, kde je náchylnosť spoliehať sa na autority silnejšia. Keď však pozrieme do vnútra kraja, nájdeme okresy ako sú Brezno s časťou severného Gemera, Žarnovica, Žiar nad Hronom či Detva, ktoré mali toto smerovanie už v minulosti a dnes sa stali jadrom pre Kotlebu. Štúdie odkazujú na súvislosť medzi regionálnym rozmiestnením Hlinkovej Slovenskej ľudovej strany, a cez niekoľko desaťročí k stranám, ako sú HZDS a Smer. Podpora voličov ako by sa prelievala. Tam, kde historicky viedla HSĽS, prešli voliči od Vladimíra Mečiara a Jána Slotu k Robertovi Ficovi a teraz ku Kotlebovi.

Čím je táto oblasť charakteristická?

Ak nejaké regióny na Slovensku láka systém založený na silnom vodcovi, jednoduchších riešeniach a princípe silného štátu, treba ísť do histórie. Slovenská spoločnosť je zvyknutá spoliehať sa na autority. Ľudia na dedine sa nezaujímali o politiku. Tento postoj ešte viac umocnili totality za slovenského štátu alebo komunizmu. Posilňovali v nich postoj – štát sa postará, vy len verte vodcovi.

Nie je paradoxom, že extrémista vyhral v kolíske SNP?

Určite, to si ešte vyžiada hlbšie analýzy. To, že v Banskej Bystrici mal druhý najlepší výsledok, je obrovským prekvapením. To sa dá vysvetliť len snahou nabúrať silné postavenie Smeru.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:29