Očkovanie na Národnom futbalovom štadióneTASR/J. Kotian
StoryEditor

V Bratislave budú očkovať Pfizerom bez pozvánky aj v sobotu. Pridáva sa aj ďalší kraj

13.07.2021, 10:26
Autor:
mahomahoTASRTASR
Počas uplynulého víkendu zaočkovali v priestoroch očkovacieho centra bez pozvánky 2900 ľudí.

V sobotu 17. júla budú v bratislavskom veľkokapacitnom očkovacom centre očkovať bez pozvánky. Ľudia môžu prísť na Národný futbalový štadión na prvú alebo druhú dávku vakcíny Pfizer. 

Bratislavský samosprávny kraj na sociálnej sieti informuje, že očkovanie bude prebiehať od 8:00 do 20:00. Záujemcovia musia mať pri sebe občiansky preukaz a doklad o zdravotnom poistení. 

Očkujeme budú len ľudí nad 16 rokov. "Ak prídete na druhé očkovanie, prineste si potvrdenie o prvom. Ak ste boli u nás, nemusíte," uvádza župa. 

Záujem v Bratislave stále je

Počas uplynulého víkendu zaočkovali v priestoroch očkovacieho centra bez pozvánky 2900 ľudí. Bez registrácie očkoval záujemcov kraj aj v pondelok podvečer.

"Dobrá správa je, že v Bratislavskom kraji je záujem o očkovanie stále veľký. Znamená to, že naša kolektívna imunita silnie každým dňom," hovorí predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Podotýka však, že podľa európskych prieskumov zaostávame v očkovaní seniorov. Šéf kraja sa preto obracia na obyvateľov s prosbou o pomoc pre starších ľudí z ich okolia, napríklad aj odprevadením na ich prvé očkovanie.

"Veľakrát by sa aj dali zaočkovať, ale buď sa nevedia prihlásiť, alebo sa boja neznámeho a sami do centra neprídu," poznamenáva Droba.

Lekár kraja a riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay na margo nedele (11. 7.) uviedol, že z 2000 pozvaných neprišlo 19 percent.

Cestu si však na štadión našlo 1400 "nepozvaných, ale vítaných", z toho 800 na prvú dávku vakcíny.

"Lekári a sestry mali voľnejší režim. Ak vieme zaočkovať 4545 za deň, pri čísle 3000 máme pocit, že sme neboli dostatočne vyťažení," píše na sociálnej sieti.

Podobne aj v Banskej Bystrici

K očkovaniu bez pozvánky pristúpi aj Banskobystrický samosprávny kraj. Pokusne tak urobí už koncom tohto týždňa, prednosť však stále budú mať registrovaní záujemcovia s prideleným termínom.

„Očkovať budeme vakcínou od spoločnosti Pfizer/BioNTech, rovnako budeme podávať druhú dávku vakcíny od AstraZenecy. V prípade, že pôjde o druhú dávku, je potrebné so sebou priniesť potvrdenie o zaočkovaní prvou dávkou a na túto skutočnosť upozorniť personál očkovacieho centra," uviedol vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

Základné pravidlá

Zároveň zdôraznil, že pre ľudí, ktorí doposiaľ očkovaní neboli, je v súlade so štátnou očkovacou stratégiou určená v očkovacích centrách kraja výhradne vakcína od Pfizer/BioNTech. Rovnako platí, že druhá dávka očkovacej látky musí byť zhodná s prvou.

„Nie je teda možné, že ak ste dostali prvú dávku vakcíny od AstraZenecy, prídete na druhú dávku od Pfizer/BioNTech. Stále tiež platí, že prednosť budú mať registrovaní záujemcovia. Ľudí bez pozvánky preto prosíme o trpezlivosť a dôsledné rešpektovanie pokynov personálu očkovacích centier,“ uzavrel Caudt.

BBSK si od tohto kroku sľubuje zjednodušenie celého procesu, ale aj zvýšenie záujmu o vakcínu u tých, ktorí doposiaľ váhali alebo bol pre nich proces registrácie administratívne príliš náročný.

01 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:21