StoryEditor

"Fico sa chváli, že sleduje moslimov. Pocítil som to," píše Čech na Facebooku

23.11.2015, 19:50
Autor:
chocho

"Fico sa na Slovensku chváli, že sledujú každého moslima. Pred pár dňami som to pocítil na vlastnej koži, moslim nemoslim," začína sa na Facebooku obsiahly status českého spisovateľa Jana Němca, autora známeho románu Dejiny svetla.

Němec v Bratislave zažil, ako sám píše, "nepríjemnú" situáciu so slovenskou políciou. "Začalo to podivne, ale nevinne," uviedol. Pred pár dňami sa vydal navštíviť bratislavskú zoologickú záhradu. Po dvoch hodinách sa rozhodol ísť domov, do odchodu autobusu však ešte zostávalo 15 minút a preto sa poprechádzal po okolí píšuc si do mobilu dojmy z návštevy zoo.

V tom k nemu pristúpil muž a spýtal sa ho, čo tam robí. Ten muž bol policajt. Na Němcovu odpoveď, že čaká na autobus a píše sms, mal zareagovať so slovami: "Čakáte na autobus na parkovisku?" Spisovateľ si nechal doma pas aj občiansky preukaz, preto policajtovi ukázal aspoň bratislavskú električenku.

Hlučné sirény a izraelská ambasáda

"Koľko takých si dokážete vyrobiť?" spýtal sa podozrievavo policajt a tým si definitívne získal Němcovu pozornosť. "Viete, že tu ste v zvláštnej zóne?" mal pokračovať muž zákona. Následne vyzval Němca, aby mu o svojej návšteve zoo porozprával detailnejšie a začal ho podľa spisovateľových slov postrkovať do budovy. Medzitým sa ho pýtal, či pri sebe nemá zbraň, "napríklad nožík alebo vidličku".

Dokonca mal policajt podľa spisovateľovho statusu privolať posily. Dve policajné autá ohlásili svoj príchod hlučnými sirénami. "Situácia bola pomerne nepríjemná, zároveň trápna a zároveň komická," popisuje svoje dojmy Němec.

Ale tá pravá komédia ešte len mala prísť. Najprv sa ho novopríchodzí ozbrojení policajti pýtali odkiaľ pochádzajú on a jeho rodičia. Odpoveď znela prekvapujúco: "Z Česka". "Ale vy nieste Čech, nie?" mal znieť ďalší dotaz. "Nepovedal som to práve? A nehovorím celý čas česky?" reagoval Němec.

"Podávate správy o izraelskej ambasáde, čo?" Vtedy si Němec konečne uvedomil, že pri parkovisku, na ktorom stál píšuc sms, bola izraelská ambasáda.

Ňemec a Němec

Keď veliteľ zásahu nechal skontrolovať Němcovu identitu, nedopadlo to pre spisovateľa podľa jeho vyjadrenia najlepšie. "Nič, nemôžeme ho nájsť," mal nahlásiť policajt zistenie veliteľovi. Ten sa mal obrátiť k Němcovi: "V tom prípade musíte ísť s nami."

"Veliteľ bol predsa len vyššia verzia slovenského policajta. Po ceste nariadil kolegovi, aby moju totožnosť skúsil overiť ešte raz," napísal s veľkou dávkou irónie český spisovateľ. Policajt to teda skúšal opäť a pri tom mu Němec videl do displeja. Všimol si, že posledné vyhľadávané meno bolo Ňemec a preto ho na to upozornil. Avšak ani po tom, ako napísali jeho meno správne, ho v databáze nenašli, píše sa v statuse.

Eskortovali ho teda na policajnú stanicu. Tam ho dokonca mali obviniť z toho, že si izraelskú ambasádu fotil. Jeden z policajtov navrhol, aby šli s Němcom k nemu domov a skontrolovali jeho občiansky preukaz. "To je výborný nápad," povedal Němec. "Ponúkal som to všetkým predošlým policajtom, tí ale tvrdili, že to nie je možné," dodal. "Tak teraz to už možné je," znela odpoveď podľa Němcovho tvrdenia.

Doma im ukázal občiansky a celá situácia sa vyjasnila. "Zdá sa, že zebry sú v identifikovaní osôb o dosť lepšie, než slovenská polícia," uvažuje na záver Němec prepájajúc svoje dojmy z návštevy zoologickej záhrady a zo slovenskej polície. 

Čo na to ministerstvo
Inak však situáciu vníma slovenské ministerstvo vnútra: „Polícia vzhľadom na mimoriadne opatrenia monitoruje rizikové oblasti. Každý občan sa musí preukázať dokladom totožnosti. Vzhľadom na to, že ich nemal pri sebe, policajti vykonali úkony v zmysle zákona.“

O vyjadrenie sme požiadali aj samotného Jana Němca, zatiaľ sa nám však neozval. Keď nám odpovie, jeho vyjadrenie do článku doplníme. 

01 - Modified: 2007-11-18 06:57:46 - Feat.: 0 - Title: Kubiš prijal Lajčáka, hovorili o politickej situácii v Bosne
01 - Modified: 2024-03-08 13:01:41 - Feat.: - Title: Americké úrady zatkli vojaka za špionáž pre Čínu 02 - Modified: 2024-02-21 15:24:44 - Feat.: - Title: Vo veku 88 rokov zomrel spisovateľ pre deti Ján Navrátil 03 - Modified: 2024-02-02 11:47:44 - Feat.: - Title: India prepustila holuba podozrivého zo špionáže pre Čínu. Zatúlal sa z Taiwanu 04 - Modified: 2024-01-26 19:52:18 - Feat.: - Title: Rusko vyhlásilo pátranie po spisovateľovi Borisovi Akuninovi, je Putinovým kritikom 05 - Modified: 2024-01-14 09:25:00 - Feat.: - Title: Revolucionár, ktorý zbieral rozprávky. Jána Francisciho zachránil pred popravou strach z reakcie ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:55