StoryEditor

Nízka účasť v referende je prekvapením, tvrdia politológovia

08.02.2015, 09:58
Autor:
TASRTASR

Za prekvapujúco nízku označili účasť v sobotňajšom (7.2.) referende politológovia Michal Horský a Rastislav Tóth.

Aj ôsme referendum v novodobej histórii Slovenska je neplatné, k urnám prišlo 21,4 percenta oprávnených voličov. „Skutočne sa očakávalo, že tak masívna kampaň a tak emotívne vypätie privedie tretinu občanov k referendovej urne. Nestalo sa tak,“ komentoval účasť Horský.

Organizátori referenda z jeho pohľadu urobili niekoľko hrubých marketingových chýb. „Predovšetkým, do očí bila netransparentnosť angažovania sa cirkvi a pokus skryť sa za síce mohutné ramená, ale s malou autoritou Aliancie za rodinu a jej lídra pána Chromíka,“ vysvetlil politológ.


Prečítajte si aj: Referendum o rodine online: Sever proti juhu. Hlasovanie rozdelilo Slovensko (mapa)


Vyjadrenia organizátorov plebiscitu, ktorí aj napriek jeho neplatnosti hovoria o úspechu, Horský vníma ako snahu „pokúsiť sa reinterpretovať praktický debakel celej akcie na pomyselné víťazstvo“.

Celá spoločnosť si musí premyslieť, akým spôsobom zvýšiť transparentný podiel cirkevných predstaviteľov na verejnom živote krajiny, ale aj akým právnym spôsobom upraviť životné podmienky sexuálnych menšín,“ menoval politológ možné úlohy do budúcnosti v tejto súvislosti.

Horský sa domnieva, že výsledky referenda môžu mať „mimoriadny vplyv“ na politickú scénu formujúcu sa pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Politológ Rastislav Tóth rovnako očakával vyššiu účasť v referende. „Fakt je, že v posledných dňoch sa často objavili miniľudkovia – politici malých strán, ktorí si chceli uzurpovať ono referendum, a to ľudí odradí, pretože v tej chvíli už nešlo vlastne o podstatu, ale o to, či budú podporovať tieto malé strany. Ako keby také malé voľby, a to nie je dobre,“ hľadá jednu z možných príčin nezáujmu ľudí.

Tóth je však presvedčený, že v tomto prípade za neúspechom referenda nemožno vidieť ani tak jeho obsah, ale dlhodobo malú vôľu politikov podporovať tento inštitút a neochotu ľudí sa na ňom zúčastňovať.

Politici dlhé roky presviedčajú občanov, že referendum je zbytočná záležitosť, že aj tak sa ním nemusia riadiť, čo je síce pravda, ale je to antidemokratická myšlienka. Viditeľne však funguje spoľahlivo,“ uzavrel.

01 - Modified: 2007-03-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa darí Chávezovmu socializmu
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 03 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 04 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV 05 - Modified: 2023-12-18 06:21:15 - Feat.: - Title: V referende v Čile neprešiel ani druhý návrh novej ústavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:46