StoryEditor

Malatinský a Čaplovič končia. Fico ukázal nástupcov

02.07.2014, 12:41
Novým ministrom hospodárstva sa má stať Pavol Pavlis, šéfom školstva má byť Peter Pellegrini.

Robert Fico už dnes odoslal prezidentovi Andrejovi Kiskovi návrh na vymenovanie dvoch nových ministrov. Peter Pellegrini nahradí Dušana Čaploviča na poste šéfa rezortu školstva a Pavol Pavlis nastúpi na ministerstvo hospodárstva namiesto Tomáša Malatinského.

Čaplovič aj Malatinský dnes podali demisiu. Fico sa domnieva, že vymenovanie sa uskutoční vo štvrtok v popoludňajších hodinách. Na budúci týždeň avizoval zmeny na postoch štátnych tajomníkov na rôznych ministerstvách, malo by ísť o päť až šesť nových tajomníkov.

"Naďalej budem plniť programové vyhlásenie vlády SR, budem aktívne pôsobiť v parlamente a rovnako aj spolupracovať s pánom premiérom,“ uviedol Čaplovič vo svojom stanovisku. Medzi novinárov po skončení vlády osobne neprišiel. Novým šéfom rezortu by sa mal stať súčasný štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini.

"Myslím si, že som bol taký minister, ktorý sa snažil robiť všetko tak ako som najlepšie vedel a nie som si vedomý žiadneho vážneho prehrešku, ktorý by som bol spravil. Každopádne premiér ma do vlády pozval a premiér po dohode so mnou akceptoval to, že som dnes podal demisiu," vysvetlil Malatinský s tým, že nevie o žiadnom svojom veľkom zlyhaní.

"Toto riešenie sa mi zdá vhodné. Premiér mi v zásade nevyčítal nič, pretože to nebolo o výčitkách a nezvládnutí funkcie, bolo to o zmene vlády v určitých postoch," podčiarkol.


Odchádzajúci minister hospodárstva Tomáš Malatinský a minister školstva Dušan Čaplovič.

Spájaný so škandálmi

Minister Malatinský, ktorý sa na svoj post dostal na odporúčanie Klubu 500, ktorý združuje najväčších zamestnávateľov na Slovensku, nie je členom strany. A nie je ani obľúbenou osobou u premiéra Roberta Fica od začiatku svojho pôsobenia, od 4. apríla 2012. Ficovi sa údajne nepozdávala jeho politika investičných stimulov, ktoré mal rozdeľovať svojim známym.

Pred nástupom do vlády Malatinský pracoval napríklad pre spoločnosť Elektrovod Holding, ktorá poskytuje služby štátnej akciovke Slovenská elektronizačná prenosová sústava, ktorá spadá práve pod hospodárstvo. V tejto súvislosti sa hovorilo o možnom konflikte záujmov.

Malatinský je tiež spájaný s finančnou skupinou Penta, pozná sa s Jaroslavom Haščákom a býva v luxusnom komplexe spolu s vysokými predstaviteľmi Penty. Mediálne známa je aj kauza okolo materiálu, ktorý ministerstvo hospodárstva pripravilo v súvislosti s odkúpením časti SPP. Vo vlastnostiach vládneho dokumentu sa objavila značka J&T Investment Advisors. Jej konateľom je Daniel Křetinský, ktorý zároveň ovláda českú spoločnosť Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorej podiel v SPP štát odkúpil.

Sľuby, ktoré Čaplovič nedodržal

Očakával sa aj koniec Čaploviča. O tom, že premiér Fico nebol spokojný s jeho prácou, sa hovorilo už dlho. Padnúť mal dokonca už v minulom roku. Čaplovič čelil od nástupu do funkcie, 4. apríla 2012, mnohým škandálom, či štrajku učiteľov, u ktorých vyvolával veľmi negatívne reakcie.

V poslednom období rovnako nezvládal komunikáciu s médiami, pred ktorými buď utekal, alebo nebol schopný problémové veci dôveryhodne vysvetliť. V školách stále chýbajú učebnice, ktoré minister sľúbil.

Noví ministri školstva a hospodárstva

Peter Pellegrini Pavol Pavlis

Patrí k najvernejším poslancom Smeru. Práve vďaka tejto strane pričuchol k politike a tá istá strana ho následne krok za krokom posúvala vyššie. Z asistenta na poslanca, z poslanca na štátneho tajomníka. Od soboty na podpredsedu strany so šancou vyjsť na tie najvyššie priečky – ministerské. Peter Pellegrini, kľúčový kandidát na šéfa rezortu školstva.

Rok 2012: Smer obsadzuje miesta vo svojej vláde. V prípade jedného mena však prekvapuje. Hoci bol v minulosti jeho vzťah s podnikateľmi napätý, tento post dal jednému z nich. A dokonca nestraníkovi Tomášovi Malatinskému.

Rok 2014: Pokus s nestraníkom zrejme nevyšiel. A tak dochádza k výmene stráží. Na ministerské miesto mieri opäť expodnikateľ, ktorý má na rozdiel od svojho predchodcu základnú výhodu. Smer v ňom vidí človeka bližšieho straníckemu rozmýšľaniu. Novým šéfom rezortu hospodárstva sa má stať bývalý štátny tajomník tohto ministerstva Pavol Pavlis.

 


Čítajte aj: Na top ministerstvá mieria ľuďia z úzadia

01 - Modified: 2006-07-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ministri bránia peniaze pre farmárov
01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:44