StoryEditor

Prokuratúra uvoľnila bytovku, ľudia sa k bytom nedostanú

09.09.2013, 00:00
Po troch rokoch vyšetrovania špeciálna prokuratúra odblokovala bytový dom Glance House v Bernolákove.

Desiatky klientov, ktorí zaplatili zálohy, sa však k svojim bytom aj tak nemusia dostať. Konateľ spoločnosti Glance House Robert Číž totiž podal proti rozhodnutiu prokurátorky sťažnosť. „Museli sme to urobiť, pretože máme informácie, že sú tam neustále pokusy zmocniť sa majetku. Odblokovanie by skôr mohlo pomôcť protistrane,“ vysvetlil pre HN. Tvrdí, že odblokovanie by v súčasnosti nebolo dobré ani pre klientov, ani pre OTP Banku, ktorá realitný projekt financovala.
Stále v konkurze
Bytovku zaistila prokurátorka ešte v roku 2010 v súvislosti s vyšetrovaním podvodu. Vlani sa stala predmetom čudných prevodov, ktoré listom umožnil bývalý námestník Generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka. Dom sa tak stal majetkom krachujúcej spoločnosti Gapeja. Po zásahu Generálnej prokuratúry sa bytovka vrátila na list vlastníctva Glance House. Podľa Číža by však ľudia svoje byty v tejto chvíli aj tak nemohli získať, pretože sú stále zaradené do konkurznej podstaty Gapeje. Správkyňa konkurznej podstaty spoločnosti Eva Timár Myjavcová včera nevysvetlila, či a prečo je bytovka stále v konkurze, aj keď už krachujúcej spoločnosti nepatrí. „Nemám oprávnenie o tejto veci informovať,“ reagovala.
(Ne)logický krok
O tom, že prokurátorka vydala v auguste uznesenie o zrušení zaistenia bytovky, informoval HN podnikateľ Marián Kočner. Prokuratúra sa k tomuto kroku vyjadrí dnes. „Je to nelogický krok,“ hodnotí počínanie Číža Kočner. Známy bývalého šéfa prokuratúry Trnku tvrdí, že po navrátení bytovky spoločnosti Glance House a zrušení blokácie nie je dôvod na to, aby sa byty nedostali k čakajúcim klientom. „Myslím si, že hľadá (Číž, pozn. redakcie) nejakú cestu, ako to urobiť, aby byty ľuďom dať nemusel,“ domnieva sa Kočner. V minulosti sa v kauze angažoval, keď sa stretol s podvedenými ľuďmi a sľuboval im pomoc. S konateľom spoločnosti Gapeja Štefanom Ághom ho spája podnikateľská minulosť v eseročke Gamatex.
Obavy z hroziacich machinácií s bytovkou po odblokovaní má podľa Číža aj OTP Banka, ktorá sa kvôli tomu vraj stretla s klientmi. Banka sa v piatok k najnovšiemu vývoju nevyjadrila. V bytovom dome Glance House je podľa stránky tejto firmy predaných 94 bytov, ktorých majitelia čakajú, aby sa mohli nasťahovať.
Množiace sa spory
Minulý týždeň vyšlo najavo, že polícia v lete ukončila vyšetrovanie postupu Dobroslava Trnku. Nezistila, že by napísaním listu povoľujúceho prevod bytovky spáchal trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa. Vyšetrovateľ ho preto neobvinil, inicioval „len“ disciplinárne konanie, ktoré pre niekdajšieho šéfa prokuratúry v najhoršom prípade môže skončiť stratou prokurátorskej funkcie. Jediným obvineným v kauze zostáva bývalý šéf katastra v Senci Igor Svitek, pod vedením ktorého kataster prevod umožnil. Súd o pozemky pod bytovkou, ani súd o podiely v spoločnosti Glance House, dosiaľ neboli ukončené.
Ľuboš Kostelanský

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:17