StoryEditor

Školy na odstrel zistili, že vedia šetriť

12.08.2013, 00:00
Školy, ktoré sa ocitli na čiernej listine, začali pod hrozbou zániku pracovať na úsporách.

Znižovanie platov, prepúšťanie, spájanie tried či prenájom mikrobusu. Školy, ktoré sa ocitli na čiernej listine ministerstva školstva, začali pod hrozbou zániku pracovať na úsporných opatreniach.

„Zlúčime dve triedy, znížime úväzok učiteľovi, riaditeľovi som zobral dvadsať percent z platu. Nechcem sa toho dožiť, že by mala škola padnúť,“ hovorí Jaroslav Kurej, starosta Bátoviec (okres Levice). Miestna základná škola patrí medzi 129 zariadení, ktoré je ministerstvo školstva od budúceho septembra ochotné držať finančne nad vodou už len v prípade, že začnú tvrdšie šetriť.

Korupcia cez známky
Bátovskú školu navštevovalo uplynulý školský rok 94 žiakov, kedysi ich bolo vyše 120. Rodičia podľa starostu Kureja presúvajú deti do Levíc, kam dochádzajú za prácou.

Dôvod je vraj ešte jeden. „Školu máme dobrú, ale niektorí rodičia sa hneď urazia, keď dáte deťom zlú známku. Povedal som riaditeľovi – dávajte im o stupeň lepšie známky, aby ostali,“ dodal starosta.

Riaditeľ Roman Salinka chce školu viesť ďalej aj napriek zníženiu platu. Umelé zlepšovanie prospechu však odmieta. „Musíme ušetriť na prevádzke, rodičov snáď priláka nové voľnočasové centrum, ktoré sme zriadili pre deti.“

Päť miliónov
Podľa doterajších odhadov by zrušenie 129 škôl prinieslo úspory zhruba päť miliónov eur. Ministerstvo školstva Dušana Čaploviča zatiaľ nechce konkretizovať, aké úspory si sľubuje, či ako ich využije. „Keďže rokovania nie sú ešte ukončené, k vašim otázkam sa nie je možné v tejto chvíli vyjadriť,“ odkázal tlačový odbor.

„Ak je škola dobrá a obec má záujem ju udržať, ministerstvo by malo samosprávu podporiť,“ nesúhlasí s opatrením exminister Ján Mikolaj (vtedy SNS). Jeho nástupca Eugen Jurzyca (bol ministrom za SDKÚ-DS) upozorňuje na riziká. „Je to dobrý krok, ale nie všetky málotriedne školy sú neefektívne, nie všetky sú umiestnené tak, že ich rušenie je vhodné.“

01 - Modified: 2004-11-22 22:42:39 - Feat.: 0 - Title: Miba postaví v SR druhý závod 02 - Modified: 2004-11-22 23:07:39 - Feat.: 0 - Title: Slovenskí europoslanci: Veľká politická neznáma
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:20