StoryEditor

Pištole možno budú bez súťaže

14.12.2014, 23:00
Minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák pre HN:

Polícia sa dlhodobejšie pripravuje na nevyhnutné prezbrojenie. Voči pôvodnému tendru ešte za Lipšica vystupoval Jaroslav Kuracina z Grand Power, ktorému sa zdalo, že je ušitý na vopred vybraného dodávateľa, tender bol napokon zrušený.

On sa sťažoval preto, že nemal pripravený subkompakt, teda jednu zo zbraní, ktorá sa požadovala a povedal, že je to diskriminačné. Tak to dal na ÚVO a zdržal súťaž, pritom ďalším štrnástim firmám súťaž vyhovovala, len jemu nie. Súťaž bola zrušená neférovo.

Ako to teraz vyzerá s tendrom?

Komplikovane, ale blížime sa už k súťaži. Tender nie je rozhodujúci z hľadiska financií, bude to asi osem miliónov, čo je malé číslo oproti miliónom, ktoré investujeme do záchranárskej techniky či vybavenia polície. Ale nové zbrane sú nevyhnutné, lebo strieľajú so zbraňami z minulého storočia. Pre mňa je rozhodujúca transparentnosť a cena, ale aj niekoľko ďalších faktorov. Ak dostaneme ponuku napríklad od Českej zbrojovky, ktorá potvrdí, že zvýši počet pracovných miest na Slovensku a dá nám na pištole ponuku 300 eur, pritom bežná pištoľ na trhu stojí pre bežného smrteľníka 500 eur, vtedy prídem pred výbor a poviem o zaujímavej ponuke.

Pripustili ste aj možnosť nakupovať spolu s armádou, čo by znamenalo vyhnúť sa tendru. Po Glváčovom škandále s nákupom armádnych pušiek ste o tom už nehovorili, pripúšťate ale stále túto možnosť?

Neviem o tom, že by vypukol škandál s armádou...

Že sa nákup zatajil.

Nákupy na obrane štandardne bývajú tajné. Nepovažujem to za nič výnimočné, je to bežné v rámci NATO. Je pravda, že pri sériovej zbrani netreba robiť veľké tajnosti, nepriateľa asi neoklamete. Šokovala ma štatistika, podľa ktorej nemecká armáda v absolútnych číslach obstaráva menej ako my. Všetko ostatné nakupujú mimo obstarávania, na základe iných pravidiel, určite transparentných, ale „iných“. To je jeden z dôvodov, prečo slovenská firma v Nemecku veľký tender nevyhrá. Ja sa tiež snažím, aby boli preferovaní slovenskí výrobcovia. Ak tú možnosť budem mať, využijem ju. Nechcem brať zbrane z cudzej krajiny len preto, že podstrelí cenu o jedno euro. Ďalšia vec je, že zbrane musia byť od osvedčenej firmy, ktorá dokáže garantovať servis na dvadsať rokov.

Národných výrobcov pri nákupe zbraní preferujú aj iné krajiny, napokon, aj Česká zbrojovka dodáva pre Českú republiku. Kuracinu za domáceho výrobcu nepovažujete?

Kuracina vyrába najmä v Čezete, netvárme sa, že to sú slovenské pištole. Fakt je, že toľko zbraní, čo tvrdí, nevyrobil. Niečo o strojárskej výrobe viem, pred právnickou fakultou som vyštudoval strojársku priemyslovku. Pri zbraniach máte nanomilimetrové presnosti. Potrebujeme mať masívnu firmu, ktorá nám garantuje zbrane na dvadsať rokov. Zbraň musí mať tisícky výstrelov, aby sme vedeli, ako sa správa. Nemám problém kúpiť od Kuracinu sto alebo tisíc zbraní a dať ich policajtom do skúšobnej prevádzky, aby mu pomohli s vývojom zbrane.

Pripúšťate, že keď rakúsky Glock...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2007-01-23 13:52:53 - Feat.: 0 - Title: Slovenská Kia vyrobila už 10 000 automobilov
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:16