StoryEditor

Kňažko chce spojiť pravicu. Sulíkovci ho už odmietli

30.05.2014, 12:22
Autor:
tasr, stltasr, stl
Milana Kňažka na post prezidenta podporuje KDH, proti sú Sulíkovci aj Procházkova Sieť.

Bratislava by nemala byť vnímaná ako štát v štáte, ako niečo iné, ako je zvyšok Slovenska. Taká je predstava Milana Kňažka, ktorý dnes ako občiansky kandidát oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na post primátora Bratislavy v novembrových komunálnych voľbách. Verí, že sa na tomto poste postará o to, aby Bratislava dostala novú dynamiku a inú tvár.

Svoju kandidatúru vysvetlil racionálnymi i emotívnymi dôvodmi. Pripomenul podporu, vďaka ktorej sa v Bratislave stal najviac preferovaným kandidátom na prezidenta. Kandiduje aj preto, povedal, lebo politická pravica je roztrieštená a "mala by nájsť spoločnú reč".

Podporu Kňažkovi dnes opätovné vyjadrila KDH. Tá chce práve z Kňažka urobiť kandidáta so širokou podporou stredopravých strán. "Prebiehajúce rokovania sú však zablokované na kandidátovi SDKÚ-DS," napísal TASR krajský tajomník KDH Michal Kocián.

Jednoznačné rozhodnutie nepodporiť Milana Kňažka dnes oznámila SaS. Liberáli mu nevedia odpustiť jeho narýchlo odvolanú účasť na tlačovej konferencii Andreja Kisku počas prezidentských volieb. "Tento krok u nás vyvolal podozrenie, že Milan Kňažko nekoná autonómne a toho istého sa bojíme aj v prípade komunálnych volieb," uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

V súvislosti s týmito faktami i tým, že novovznikajúca strana Sieť vyhlásila, že chce mať tiež svojho primátorského kandidáta, Kňažko uviedol, že "vyhlásenia prechádzajú zmenami". Verí, že sa pravicové strany rozhodnú podľa toho, čo chcú. "A oni deklarujú, že chcú, aby neboli roztrieštení. Stále je čas, stále je tu miesto na dobrú dohodu," povedal Kňažko. Zároveň zdôraznil, že aj s prípadnou podporou politických strán zotrváva na pozícii občianskeho, nezávislého kandidáta. Jeho kampaň má byť preto nízkorozpočtová, postavená na dobrovoľných darcoch a vlastných prostriedkoch.

Ako primátor chce dať hlavnému mestu dynamiku a napĺňať sľuby, ktoré sa neriešia. Súčasnému vedeniu mesta vyčíta, že je viac politické ako odborné. Preto chce aj svoj program predstaviť potom, ako odborné sekcie urobia analýzu súčasného stavu Bratislavy a navrhnú riešenia na zlepšenie. Kňažko chce odstrániť animozity medzi mestskými časťami a magistrátom. K zlepšeniu súčinnosti navrhuje aj to, aby sa aspoň niektoré zasadania zastupiteľstva konali v jednotlivých mestských častiach.

Bude sa tiež zasadzovať o to, aby rozpočet hlavného mesta zodpovedal ekonomickému výkonu Bratislavy a faktu, že musí napĺňať úlohy ako hlavné mesto štátu. "Nebudem sa preto rozpakovať na túto tému hovoriť s vládou či ministrom financií," dodal primátorský kandidát.

V prípade úspechu vo voľbách by chcel Kňažko urobiť pasportizáciu všetkých nevýhodných zmlúv, ktoré hlavné mesto prijalo, aj so zverejnením mien tých, ktorí tieto zmluvy podpísali. Jeho ambíciou je, aby zmizli, alebo sa zmenili miesta, ktoré ho "hyzdia". "Mesto musí dostať inú tvár," tvrdí.

Kto ešte bojuje o post primátora

Okrem Kňažka ohlásil kandidatúru na post primátora Bratislavy aj súčasný šéf bratislavskej samosprávy Milan Ftáčnik. O podporu sa bude uchádzať ako nezávislý občiansky kandidát. Jeho vízia je však postavená na štyroch pilieroch - otvorenej samospráve, teda "efektívnom, inteligentnom a otvorenom meste", kvalitnejšej verejnej doprave a nových cyklotrasách, "zelenom a zdravom meste" a "meste sociálnej súdržnosti".

 

Bratislavským primátorom sa chce stať aj krajský a mestský poslanec Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS). Nesrovnal vraví, že chce zlepšiť financovanie mesta, žiada stavebný poriadok spolu s prísnejším územným plánom, plánuje bojovať s graffiti a billboardmi a zasadzuje sa tiež za ochranu vinohradov.

01 - Modified: 2006-06-07 16:24:00 - Feat.: 0 - Title: Tržby z predaja polovodičov by v tomto roku mali dosiahnuť 250 mld. USD
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2023-09-12 14:08:34 - Feat.: - Title: Vallo je najsilnejší primátor 03 - Modified: 2022-10-30 01:31:07 - Feat.: - Title: Prvé slová Valla po triumfe: Víťazstvo mi dodáva veľkú energiu a je tiež obrovským záväzkom 04 - Modified: 2022-10-29 18:51:48 - Feat.: - Title: Exit poll: Voľby v Bratislave vyhrá Vallo s veľkým náskokom 05 - Modified: 2022-09-27 13:46:46 - Feat.: - Title: V boji o post primátora Bratislavy zostáva už len osem kandidátov. Súboj vzdala herečka Minichová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:30