StoryEditor

Švédov dotlačili k titulu hviezdni bratia Sedinovci

20.05.2013, 11:38
Autor:
tasrtasr

Švédski hokejisti zlomili kliatbu domácich tímov a prvýkrát od doby Tichonovovej sovietskej mašiny zostal titul svetového šampióna v usporiadateľskej krajine. "Tri korunky" v nedeľňajšom finále MS v štokholmskej Globe Aréne zdolali najväčšie prekvapenie turnaja Švajčiarov 5:1 a po siedmich rokoch tak opäť zasadli na majstrovský trón.

Švédi ako každý rok patrili do širšieho okruhu favoritov na titul, no až príchod bratov Henrika a Daniela Sedinovcov pred posledným zápasom v základnej skupine im dodal tú pravú majstrovskú šťavu. Vancouverské dvojičky, ktorí posilnili národný tím po vyradení Canucks v 1. kole play off NHL, mali leví podiel na vyradení silnej Kanady v štvrťfinále, zosnovali aj semifinálové víťazstvo nad odvekým rivalom z Fínska a severanov ťahali aj v boji o zlato. Center Henrik Sedin strelil vo finálovej bitke dva góly, na ďalší prihral a turnaj tak zakončil s famóznou bilanciou deviatich bodov. Hoci odohral len štyri duely, dostal sa do All Stars tímu MS. "Je to neuveriteľný pocit. Je to úspech, na ktorý mnoho hráčov nemá šancu dosiahnuť, sen každého malého hokejistu," rozplýval sa po finálovom triumfe.

Jeho brat Daniel, ktorý zaznamenal na turnaji vynikajúcich šesť bodov, dohral finále s veľkými bolesťami. Po náraze protihráča vletel cez otvorené dvierka na striedačku. Koniec však bol pre oboch švédskych hrdinov rovnaký - skončili na ľade uprostred chuchvalca radujúcich sa spoluhráčov. "Neuveriteľné. Vyhrať majstrovstvá na domácom ľade - to je niečo fantastické," nadchýnal sa krídelník Daniel Sedin.

Po záverečnej siréne vytryskol na ľade gejzír žlto-modrej radosti. Švédski hokejisti, ktorý si na hlavy nasadili zlaté vikingské prilby, mali jasno - najväčšiu zásluhu na titule mali práve hviezdne dvojčatá. "Boli to naši kľúčoví hráči," priznal kapitán "Tre kronor" Staffan Kronwall. "Hrali neuveriteľne," chválil Sedinovcov útočník Gabriel Landeskog. "Bol to pre nás kľúčový okamih, keď prišli. Oni nás tlačili ďalej a ďalej celým turnajom, až ku zlatu."

Švédi v pravý čas zastavili švajčiarsku senzáciu a mohli si vychutnať svoj deviaty majstrovský titul. "Sú to neuveriteľné pocity, ktoré sa nedajú slovami ani opísať," vyznal sa obranca Henrik Tallinder, ktorého citovala stránka iihf.com. Joel Lundqvist zložil poklonu aj finálovému súperovi. "Švajčiari hrali celý šampionát skvelý hokej. My sme turnaj nezačali tak, ako sme si predstavovali, no po príchode Sedinovcov sme sa vzchopili. Vyhrať posledný zápas sezóny a získať zlato na domácom šampionáte je niečo úžasné."

Severania si vo víťaznom opojení spomenuli aj na krajana Stefana Liva, dlhoročný brankár švédskej reprezentácie zahynul v septembri 2011 pri leteckej tragédii hokejistov Lokomotivu Jaroslavľ. "Bol to môj blízky priateľ a dlhé roky spoluhráč v národnom tíme, hral na majstrovstvách sveta i olympijských hrách. Zájdem k jeho hrobu a nechám mu tam dres, alebo vlajočku s podpismi všetkých hráčov," povedal pre denník Aftonbladet útočník Martin Thörnberg.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:39