StoryEditor

Odišiel s priateľom do Austrálie. Teraz tam Slovák prerazil v móde

07.02.2015, 14:05
Slovenský recept na úspech. Módny návrhár Maťo Šuba dnes žije a tvorí v Austrálii.


Odišiel, pretože mu bolo Slovensko malé. Či už išlo o študijné alebo pracovné možnosti. Dnes je Maťo Šuba uznávaným módnym návrhárom. Na to, aby si splnil svoje sny musel však odísť až na druhý koniec sveta. Do Austrálie. Práve jeden z najväčších úspechov sa spája s týmto svetadialom. Spolupracoval totiž na kostýmoch pre tunajšiu spevácku hviedzu: Kylie Minogue. Okrem toho svoje kostýmy uvádza na módnych mólach. „Tento biznis má najväčšiu konkurenciu. Dá sa síce rýchlo dostať na vrchol, no vydržať tam, je veľmi ťažké a vyžaduje to veľa práce a sebaovládania, ja sa stále učím,“ hovorí o svojom úspechu pre HN Maťo Šuba.

Do sveta aj bez angličtiny
Rodák z východného Slovenska mal pritom už od útleho detstva koníčky, ktoré nasvedčovali dráhu módneho návrhára. Už keď mal deväť rokov mal rád módu, obliekal bábiky a veľmi rád aj kreslil. Veľkú inšpiráciu videl hlavne vo svojej sesternici, ktorá bola krajčírkou a zoznámila ho s remeslom. Aj preto jeho ďalšie kroky smerovali na odevný dizajn na Strednú priemyselnú školu vo Svidníku. Životný zlom nastal, keď ho v devätnástich nezobrali na vytúženú vysokú školu.„Rozhodol som sa zobrať budúcnosť do vlastných rúk a bez angličtiny som odišiel do Anglicka,“ spomína na svoje začiatky Maťo.

Svet preslávených módnych návrhárov
Ani za hranicami Slovenska sa však svojho veľkého sna nevzdal a v Londýne vyštudoval London College of Fashion, kde sa venoval najmä výšivkám a povrchu textilu. A práve v tejto svetovej metropole si ho začali všímať veľké mená módneho biznisu. Pracoval totiž so slávnym tunajším návrhárom Garethom Pughom. V jeho ateliéri tak tvoril kostýmy pre austrálsku speváčku Kylie Minogue. Aj napriek úspechom, Londýn Maťa vyšťavil, a tak sa rozhodol s priateľom odísť do Austrálie. Módny návrhár tak žije a tvorí v Austrálii už štyri roky. To, že sa rozhodol odísť takmer na druhý koniec sveta však nevníma ako veľkú zmenu. „Môj partner je z Austrálie, boli sme tu párkrát na dovolenke a tak sme sa rozhodli, že to bude ten najlepší smer za niečím novým. Jeho rodina a priatelia nám túto zmenu trochu uľahčili. Austrália je navyše viac svieža a nie je taká preľudnená ako Anglicko, “ tvrdí Maťo Šuba.

Slovenské výšivky ako inšpirácia
Maťo Šuba pracuje pre seba a pre svoju značku Matscho Suba. Každý rok má dve kolekcie, nechýbajú však módne prehliadky či fotenia. Pre troma rokmi sa navyše zúčastnil televíznej šou Project Runway Australia. Je to realitná šou, kde módni návrhári súťažia so svojím oblečením. „Otvorilo mi to veľa brán do módneho priemyslu v Austrálii, či už to boli kontakty alebo zaujímavé ponuky na kolaborácie s lokálnymi umelcami,“ hovorí pre HN Maťo Šuba. Jedným z takýchto príležitostí bola práca na kolekcii klobúkov na konské dostihy v Austrálii. V septembri minulého roka mal svoju premiéru na týždňoch módy v Austrálii, kde jeho kolekcia Luna zožala veľký úspech. A čo ho pri svojich modeloch najviac inšpiruje? „Inšpirácie nachádzam v každodennom živote. Mojou najnovšou inšpiráciou sú pohľadnice so slovenskými výšivkami, ktoré mi poslala sestra v balíku,“ uzatvára Maťo.


Dotazník HN:
Udržali ste si nejaké slovenské zvyky?

Stále oslavujem šiesteho decembra Mikuláša a sem tam si navarím niečo slovenské na Vianoce či Veľkú noc. Stále si rád pozriem staré slovenské filmy na youtube, kde si rád zaspomínam na detstvo.

Ako Vás v Austrálii prijali ako Slováka?
Úžasne, môj akcent je tu veľmi exotický. Prijali ma s otvorenou náručou a Leeho (môj partner) rodina je ako moja druhá.

Čo Vám v Austrálii najviac chýba?
Sneh na Vianoce, tradície, slovenská kuchyňa a hudba. Mila keksíky, horalky, pašteky, udeniny, korbáčiky, údený syr a bryndza.

Z čoho by si mali brať Slováci príklad od domácich obyvateľov?
Nebrať všetko veľmi vážne a mať sa navzájom rád, nezávidieť si a priať tomu druhému len všetko dobré.

Aký je Váš recept na úspech?
Tvrdá práca, nevzdávať sa a ísť si za svojim snom.

01 - Modified: 2007-03-08 15:50:20 - Feat.: 0 - Title: Motivujte talenty
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-02-08 12:20:14 - Feat.: - Title: Podľa írskej ústavy sú povinnosti ženy v domácnosti, ale referendum by mohlo zmeniť jej sexistické znenie 03 - Modified: 2024-02-04 15:31:26 - Feat.: - Title: Parížania v referende rozhodujú o zdražení parkovania pre vozidlá SUV 04 - Modified: 2024-02-06 16:01:56 - Feat.: - Title: Na referende v Paríži hlasujú o zdražení parkovania pre SUV 05 - Modified: 2023-12-18 06:21:15 - Feat.: - Title: V referende v Čile neprešiel ani druhý návrh novej ústavy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 22:10