StoryEditor

Práce pre Rómov je dostatok, myslí si Pollák

11.05.2014, 14:21
Autor:
tasr, stltasr, stl

Práce pre Rómov, ktorí poberajú dávky v hmotnej núdzi, je dosť, len si to vyžaduje aktívnych starostov, ktorí identifikujú aktivity prinášajúce prospech celej komunite v obci. V súvislosti s aktivačnými prácami, ktoré sú podmienkou získania nároku na dávku v hmotnej núdzi, to v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (OĽaNO).

Reagoval tak na kritiku podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej, že starostovia obcí nemajú dostatok príležitostí poskytnúť prácu pre skupiny dlhodobo nezamestnaných. Kresťanská demokratka si myslí, že aj novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi bola zo strany splnomocnenca Polláka populistickým a nekoncepčným krokom.

Pollák za kritikou vidí "frustráciu KDH". "Ste 24 rokov v parlamente, boli ste desať rokov vo vláde a nič ste pri riešení rómskej problematiky neurobili," povedal. "Naopak, my sme začali konečne robiť to, o čom vy len rozprávate," dodal a poukázal na opatrenia, ktoré sa týkajú zavedenia modulových škôl, komunitných centier, zdravotných či terénnych sociálnych pracovníkov.

Szitová povedala, že to nie je nič nové, tieto inštitúty existovali aj v minulosti. Pridal sa k nej aj bývalý rómsky splnomocnenec Miroslav Pollák, ktorý si myslí, že jeho menovec by nemal hovoriť o naštartovaní, ale skôr o pokračovaní v opatreniach. "Nie je to tak, zdravotný asistent či komunitné centrá boli dva roky stopnuté, úrad ich znovu spustil až po mojom príchode," povedal na to Peter Pollák. Zdôraznil taktiež, že až po jeho príchode sa začali na projekty pre Rómov efektívne čerpať eurofondy. "Keď som ja prišiel do úradu, čerpanie bolo nulové, museli sme len rozbiehať proces čerpania, ktorý si vyžaduje určitý čas," priznal zasa Miroslav Pollák.

Bývalý splnomocnenec poukázal na to, že počas jeho funkcie sa dokázala vytvoriť koncepčná stratégia riešenia rómskej problematiky, spolu s vytvorením akčných plánov. "Naša koncepcia bola založená na kooperácii a prevencii, koncepcia môjho nástupcu je silová, založená na represii, sú to akoby dva svety," povedal. Szitová dodala, že doterajšie aktivity Petra Polláka neprispeli k zlepšeniu. "Naopak, Rómovia i ľudia z majority hovoria, že sa napätie zväčšilo," povedala podpredsedníčka KDH. Splnomocnenec sa jej na to opýtal, prečo KDH nepredkladá svoje legislatívne návrhy. Kresťanskí demokrati by ich podľa Szitovej mali predložiť do konca roku 2014. "Bude to komplexný materiál," uviedla.

Szitová takisto priznala, že KDH nepodporí legislatívne návrhy Petra Polláka a Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS), zopakovala, že v KDH tieto návrhy považujú za nekoncepčné. Peter Pollák uviedol, že o týchto návrhoch sa budú viesť rokovania so všetkými politickými stranami v parlamente, snahou je získať podporu Smeru. "Bez tejto podpory tento návrhy neprejde," skonštatoval.

01 - Modified: 2006-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Kórei majú nedostatok priezvisk
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:06