Relatívna neplatnosť znamená, že právny úkon sa stane neplatným až po tom, ako sa neplatnosti dotknutá osoba dovolá, inak je platný.Archív MB
StoryEditor

Ako vyzerá ustálená súdna prax

13.07.2021, 00:00
Postupne získava na dôležitosti judikatúra súdov. Spýtali sme sa partnera advokátskej kancelárie Havlát & Partners Mareka Benedika, ako sa tvorí.

Ako sa tvoril právny poriadok?
Náš právny poriadok je založený na písanom práve. Na rozdiel od anglosaskej právnej kultúry sú všeobecne právne záväzné iba právne predpisy prijímané na to oprávneným orgánom a publikované v predpísanom publikačnom nástroji. Rozhodnutia súdov všeobecne, s presahom mimo konkrétneho prípadu, záväzné nie sú. Faktom však je, že právne vzťahy fakticky reguluje aj judikatúra súdov. Napriek kvantám právnych predpisov totiž tieto majú ďaleko do dokonalosti a súdy musia rozhodovať v množstve prípadov, keď sú výklad a použite zákona spornými.

Ak tu teda máme množstvo zákonov a ďalších právnych predpisov, pričom rozhodnutia súdov všeobecne záväzné nie sú, ako sa dostaneme k tomu, že rozhodnutia súdov v skutočnosti regulujú správanie ľudí?

Ak súdy na opakovanú rovnakú právnu otázku konštantne dávajú rovnakú odpoveď, možno hovoriť o ustálenej súdnej praxi, ktorá sa potom stáva súborom fakticky záväzných právnych pravidiel. Spravidla ide o rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktoré sú potom publikované v jeho oficiálnej zbierke.

Bez zákonného splnomocnenia?
Dôvodom faktickej záväznosti rozhodnutí súdov by mala byť ich argumentačná sila, ktorá presvedčí ďalšieho sudcu riešiaceho rovnaký prípad, že ide o správne a spravodlivé riešenie problému. Zdôrazňujem, mala by byť.

A nie je to tak?
Rozhodnutie hodné nasledovania by sa malo v úplnosti vyrovnať so všetkými do úvahy prichádzajúcimi argumentačnými líniami a nevzbudzovať pochybnosti o svojej správnosti. Také rozhodnutie je potom, samozrejme, hodné publikovania. Bohužiaľ, vždy to tak nie je.

Ukážme si to na príklade.
Dobre. Môžeme si to ukázať na príklade výpovede z nájmu bytu. Nájom bytu je chráneným právnym vzťahom. Nájom bytu je možné vypovedať len zo zákonných dôvodov. Ak dnes prenajímateľ doručí nájomcovi výpo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 22:30