StoryEditor

Rybníček u Daga Daniša: Vstúpim do veľkej politiky, Matoviča som však odmietol

03.07.2015, 00:00

Najskôr sa presadil v biznise. Ako vôbec prvý topmanažér siahol v STV (dnešná RTVS) po tvrdých opatreniach. Prepustil 1200 ľudí, zvýšil koncesionárske poplatky, s pomocou vlády splatil dlhy televízie a zaviedol jej vyrovnané hospodárenie. A hoci je už druhé volebné obdobie primátorom Trenčína, lákať ho začína i tá najvyššia méta – Národná rada. „Nevylučujem, že mám ambíciu a chuť ísť do veľkej politiky,“ vyhlásil v rozhovore pre HNtelevíziu Rybníček s tým, že to vidí na rok 2018.

Práve vtedy mu totiž končí funkčné obdobie na stoličke primátora. „Nie je človek, ktorý by bol bez šance,“ vraví politológ Tomáš Koziak z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika.

Rybníček tiež potvrdil, že sa mohol stať lídrom črtajúcej sa trojkoalície strán Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Nova a SaS (OĽaNO a Nova už oficiálne nadviazali spoluprácu). „Ponuku som odmietol,“ hovorí primátor.

„Keď dokončím misiu v Trenčíne, mám ambíciu posunúť sa vyššie,“ vyhlásil v relácii Aréna Daga Daniša súčasný trenčiansky primátor Richard Rybníček. Zároveň vylúčil, že by kandidoval do Národnej rady Slovenskej republiky už v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2016.„Moje funkčné obdobie na pozícii primátora sa končí v roku 2018, momentálne je mojou prioritou mesto Trenčín,“ povedal pre HN.

Zdroj: SITA/T. SOMR

Mnohí ho poznajú ako bývalého krízového riaditeľa Slovenskej televízie, na jej obrazovkách uviedol komerčne úspešný projekt Superstar, za čo bol aj kritizovaný. V roku 2010 vyskúšal šťastie v komunálnej politike. So ziskom 70 percent a rozdielom 12-tisíc hlasov oproti druhému kandidátovi sa ujal primátorského kresla v Trenčíne. Úspech potvrdil v roku 2014, keď svoj post obhájil s podobným výsledkom.

Politológovia sa zhodujú, že je predčasné hodnotiť Rybníčkov vstup do najvyššej politiky. Tomáš Koziak z košickej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika vidí aj napriek odstupu jeho šance reálne. „Je to jeden z najvýraznejších komunálnych politikov, ktorý je skúsený a má za sebou úspechy v komunálnej politike,“ komentuje Rybníčkovo pôsobenie Koziak.

Politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak konkretizuje, že Richard Rybníček môže zamiešať karty hlavne na konzervatívnom krídle pravice. „Ako primátor je zatiaľ úspešný a patrí k menej známym a ošúchaným tváram konzervatívneho spektra,“ myslí si Marušiak. Je však opatrný a dodáva, že primátorský úspech nemusí Rybníčkovi vydržať až do roku 2018.

Samotný Rybníček sa k otázke, či by vstúpil do existujúcej strany, alebo by založil vlastnú, vyjadril len nepriamo:„Som konzervatívec, ale nemám potrebu byť súčasťou straníckej štruktúry.“

Rybníčkova neistota

Okrem túžby po Národnej rade však trenčiansky primátor pripustil, že sa v roku 2018 možno pokúsi zabojovať o primátorskú stoličku tretí raz a zostane tak aj naďalej v komunálnej politike. Otáznik visí nad jeho popularitou. Richard Rybníček ju chce merať svojskou metódou. „Plánujem vydať knihu a uvidíme aj podľa predaja, či je o mňa záujem,“ povedal primátor Trenčína. Tomáš Koziak ho vníma ako politika, ktorý by sa mohol presadiť:„Je dostatočne známy a jeho šance by nemuseli byť malé.“

Zatiaľ má však Rybníček veľké plány s Trenčínom. Medzi jeho súčasné rozbehnuté projekty patrí aj výstavba a rekonštrukcia futbalového štadióna či rozvoj centrálnej mestskej zóny, ktoré by chcel dotiahnuť do roku 2018.

01 - Modified: 2007-07-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Al-Kajdu neporazíme vojensky
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:47