StoryEditor

V kampani SaS si vyčítali budúce spolky so Smerom

14.03.2013, 23:00
Voľba predsedu. Sulík a Kollár sa dva dni pred kongresom odmlčali, predtým padali ostré slová.

Voľby v SaS by mohol Richardovi Sulíkovi paradoxne vyhrať Robert Fico. Sulíkovi priaznivci v kampani vytiahli na jeho súpera Jozefa Kollára ochotu spolupracovať so Smerom-SD. Nového predsedu bude SaS voliť na sobotňajšom kongrese v Prešove. Odhadnúť výsledok je podľa členov v súčasnosti nemožné.

Podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý je silným zástancom Sulíka, hovorí, že liberáli rozhodnú nielen o lídrovi, ale aj o budúcom zameraní strany. V SaS je podľa neho medzi „sulíkovcami“ a „kollárovcami“ hodnotový spor. „Jedna strana je ochotná urobiť menej kompromisov, aby sa dostala do vlády,“ tvrdí. Nechcel komentovať, či sa hádajú o Smere.

Smer vylúčili
Sulíkovi priaznivci počas straníckej kampane Kollára obvinili, že je otvorený Smeru minimálne v regiónoch.

HN to potvrdili zdroje z oboch táborov SaS. Liberáli pritom majú platné uznesenie, ktoré zakazuje spoluprácu so Smerom. Kollárovi vyčítali aj stretnutie s bývalým poslancom Szilárdom Somogyim, ktorý z SaS odišiel, lebo hlásal ľavicové názory.

K situácii v SaS sa Kollár včera vyjadrovať nechcel. Dodal, že majú so Sulíkom dohodu a do kongresu nebudú hovoriť s médiami. „Držím slovo,“ uzavrel Kollár. Rozhovor nechcel poskytnúť ani Sulík.

Exminister kultúry Daniel Krajcer, ktorý podporuje Kollára, hovorí, že obvinenia v súvislosti so Smerom sú účelové. Orientáciu strany podľa neho Kollár meniť nebude. „Žiaden rozkol v strane nebol až do momentu, kým Kollár neohlásil kandidatúru na predsedu,“ poznamenal Krajcer. Dodal, že uznesenie o Smere môže zrušiť iba kongres.

So Sulíkom bez zmeny?
„Zrejme im nevychádzajú čísla, keď to vytiahli,“ povedal jeden z Kollárových ľudí, ktorý si neželal byť menovaný. Odhadnúť pomery síl je však zložité, hlasovacie právo má 280 členov SaS, voliť budú tajne. Poslanec SaS Martin Poliačik hovorí, že dá hlas Sulíkovi. „Je lepšou alternatívou,“ poznamenal. Poliačik sa domnieva, že je riskantné budovať si imidž na novom predsedovi. SaS v prieskumoch agentúry Focus teraz dosahuje priemerne 7 až 8 percent.

Podpredseda SaS Juraj Miškov, ktorý sa už dávnejšie postavil za Kollára, konštatoval, že strane by zmena naopak prospela a nabrala by na sile. Kollár ju chce viac otvoriť. Chce motivovať regionálnych predsedov, aby naberali nových členov. Tých má SaS v porovnaní s ostatnými stranami málo. Pre porovnanie, najsilnejší Smer podľa naposledy zverejnenej výročnej správy ich má 15 800.

Kollár tiež chce, aby o členských prihláškach rozhodovali regióny. Pôvodne ich schvaľoval šéf výboru pre ľudské zdroje v SaS Ľuboš Dojčan, ktorý je považovaný za Sulíkovho človeka.

Nový predseda, ktorý vzíde z duelu Sulík a Kollár, bude vo funkcii štyri roky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 20:37