StoryEditor

Švédi nedali Fínom šancu. Sú vo finále

18.05.2013, 17:30
Autor:
TASRTASR
Švédski hokejisti si v prvom semifinále poradili s Fínskom 3:0 a budú hrať o zlato.

Prvými finalistami 77. majstrovstiev sveta sa stali hokejisti Švédska, ktorí v úvodnom semifinálovom súboji zdolali v domácom prostredí v Štokholme odvekého rivala a spoluorganizátora šampionátu Fínsko 3:0. V súboji o zlato narazia v nedeľu o 20.30 na víťaza druhého sobotňajšieho duelu Švajčiarsko - USA.

O postupe "troch koruniek" rozhodol v Globe Aréne dvoma gólmi kanonier Dallasu Loui Eriksson, tretí pridal v závere do prázdnej bránky pri neúspešnej fínskej power play Henrik Sedin. Spoľahlivý výkon podal vo švédskej bránke Jhonas Enroth, ktorý kryl všetkých 30 striel súpera.

Švédi sa prebojovali do finále po ročnej odmlke. Naposledy si zahrali o titul na MS 2011 v Bratislave, kde vo finále podľahli v severskom derby práve sokovi z Fínska (1:6), ktorému sa tak teraz revanšovali za vysokú prehru. Štvrťfináloví premožitelia Slovákov si po roku zopakujú zápas o bronz.

Fínsko - Švédsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 11. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 37. Eriksson (H. Sedin, D. Sedin), 60. H. Sedin (Eriksson, Tallinder). Rozhodovali: Olenin (Rus.), Reiber (Švajč.) - Deďuľa (Biel.), Wilmot (Kan.), vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 11.674 divákov.

Fínsko: Raanta - Hietanen, Lepistö, Laakso, Mäntylä, Jalasvaara, Väänänen, Kukkonen, Melart - Aaltonen, Kontiola, Pesonen - Salminen, Granlund, Korpikoski - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Anttila, Hytönen, Hagman

Švédsko: Enroth - Tallinder, Fälth, Fransson, Gustafsson, Kronwall, Granberg - Eriksson, H. Sedin, D. Sedin – Hjalmarsson, Persson, Landeskog - Ericsson, Lindberg, Thörnberg - Danielsson, Lundqvist, Pettersson

Úvodné minúty sa niesli v opatrnom duchu, tímy sa dávali pozor na chyby v obrane a hra sa tak odvíjala najmä medzi modrými čiarami. Prvú veľkú streleckú príležitosť mal v 8. min Hagman, ale pri dorážke pred odkrytou švédskou bránkou dobre netrafil skákajúci puk. S postupom času sa začali čoraz viac tlačiť do útoku domáci hráči, Fíni ich však dokázali umne vytláčať do rohov klziska. Najmä prvý útok s bratmi Sedinovcami takmer pri každom striedaní zavrel súpera v jeho obrannom pásme a nedal mu dýchať. Spolupráca vancouverských dvojičiek priniesla prvý úspech v 11. min, keď v presilovke prihrávka Henrika Sedina trafila nohu Erikssona a od nej sa puk odrazil do súperovej bránky - 0:1. V druhej tretine pokračoval tuhý boj o každý centimeter ľadu, stredné pásmo však mali obe mužstvá v hre 5 na 5 výborne pokryté.

Rozhodovalo sa tak v početných výhodách. Kým Fíni svoje nevedeli premeniť na gól, "tri korunky" využili v 37. minúte svoju druhú presilovku. Sedinovci opäť ponúkli ideálnu streleckú pozíciu Erikssonovi a ten si s ňou vedel poradiť - 0:2. V treťom dejstve "Suomi" zvýšili aktivitu, zjednodušili hru, forčeking posunuli až za útočnú modrú a začali smerovať všetky puky na Enrotha. Ten sa musel mať na pozore najmä pri strelách Granlunda. V 48. min Eriksson siahal na hetrik, Raanta jeho strelu z otočky udržal pred čiarou, čo potvrdil aj videorozhodca. V závere vsadili Fíni všetko na jednu kartu a poslali do hry šiesteho korčuliara, "Tre kronor" však tlak súpera ustáli a Henrik Sedin gólom do prázdnej bránky spečatil švédsky postup.

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Myslím si, že sme odohrali celkom solídny zápas. Vypracovali sme si rovnaký počet šancí ako súper, no puk si nedokázal nájsť cestu do švédskej bránky. Ak nedáte gól, nemôžete zvíťaziť. Švédsko bolo veľmi efektívne v presilovke a to bol kľúčový rozdiel."

Pär Maarts, tréner Švédska: "Som skutočne rád, že sme sa prebojovali do finále. Mali sme ťažkého súpera. Fíni majú defenzívne veľmi dobre organizované mužstvo a bolo náročné ich zdolať, no našli sme na nich recept. Rozdielovým prvkom boli bratia Sedinovci, v presilovke hrajú vynikajúco. Znamenajú pre nás veľmi veľa a svojimi výkonmi dodali nášmu tímu sebavedomie. Odohrali sme dobrý zápas, ale potrebujeme hrať ešte lepšie a my budeme hrať ešte lepšie."

Henrik Tallinder, obranca Švédska: "S Henrikom a Danielom (Sedinovcami) máme skutočne nebezpečnú presilovku. Pokiaľ ju nezačali dirigovať naše dvojičky, nebola až taká úspešná."

Simon Hjalmarsson, útočník Švédska: "Jhonas (Enroth) odchytal fantastický zápas. Prvé strely dokáže vždy zastaviť, našou úlohou už je len odpratať spred bránkoviska všetky prípadné dorážky."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:48