StoryEditor

Čaplovič plní výstrahu. Škrtne peniaze súkromným školám

01.07.2014, 14:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Škrtnutie peňazí pre súkromné školy sa zrejme čoskoro stane realitou. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) ešte vlani koncom novembra na stretnutí so školskými odborármi vyhlásil, že sa pokúsi znížiť normatív súkromných škôl. Tento zámer ministerstvo teraz predstavilo organizáciám pôsobiacim v školstve v rámci zásad, ktoré chce zmeniť v novele zákona o financovaní škôl a ďalších kľúčových školských zákonoch. Krátenia príspevkov sa nemusia báť cirkevné školy. Podľa ministerstva ich totiž chráni zmluva Slovenska s Vatikánom a dohoda medzi SR a registrovanými cirkvami, podľa ktorých musia byť cirkevné školy financované rovnako ako štátne.

Rezort zatiaľ presne neuviedol, o koľko peňazí by mali prísť súkromné školy. "Tento dokument navrhuje zásadu, aby sa na Slovensku prešlo od plného financovania súkromných škôl z verejných zdrojov k ich čiastočnému financovaniu," píše sa v dokumente, ktorý má TASR k dispozícii. Zníženie normatívu bude podľa ministerstva závisieť od druhu a typu školy, jej právnej formy a priorít spoločnosti. „Pri znižovaní normatívneho príspevku sa nebude brať do úvahy, či súkromná škola vyberá školné alebo nevyberá školné,“ uviedlo tiež ministerstvo.

Aj keď v súčasnosti majú súkromné školy podľa ministerstva právo na rovnaké financovanie ako verejné, na rozdiel od nich môžu vyberať školné. „Táto skutočnosť objektívne vnáša do systému istú nerovnosť,“ tvrdí rezort v dokumente. Asociácia súkromných škôl a školských zariadení naopak v znížení peňazí pre tento typ škôl vidí diskrimináciu. „Odňatie prostriedkov na vzdelávanie jednej skupine žiakov, ktorej štát nariadil povinné vzdelávanie, je bezprecedentná diskriminácia,” tvrdí jej prezidentka Saskia Repčíková. Hoci v súčasnosti podľa nej obce dostávajú na fungovanie škôl a školských zariadení od štátu rovnako, súkromným a cirkevným materským a základným umeleckým školám a školským zariadeniam ako sú školské kluby alebo školské jedálne prideľujú iba 88 percent z toho, čo obecným. „Nový zámer obciam ešte viac uvoľní ruky a umožní im nedať vôbec nič,“ podčiarkla Repčíková.

Konečné znenie novely, ktoré zmení financovanie škôl, bude známe zrejme na jeseň. Rezort školstva nechce reagovať na konkrétne otázky k predstaveným zásadám. "Paragrafové znenie a následný riadny legislatívny proces sa predpokladá v jeseni 2014. Najskôr uprednostňujeme širokú diskusiu na úrovni školských partnerov a následne štandardný legislatívny proces, ktorý tiež počíta s aktívnou účasťou školskej reprezentácie," povedal pre TASR hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. K plánovaným opatreniam v zákonoch sa majú vyjadriť obce a mestá, samosprávne kraje, súkromné školy, samosprávne školy, zástupcovia katolíckej aj evanjelickej cirkvi, komora učiteľov, školskí odborári, riaditelia štátnych gymnázií, predstavitelia stredných odborných škôl, ale aj maďarských pedagógov.

01 - Modified: 2006-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna sa posilňovala, neskôr zisky stratila
01 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 04 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 10:12