StoryEditor

Opozícia sa búri proti voľbe špeciálneho prokurátora. Kandiduje iba Kováčik

15.05.2014, 11:44
Autor:
tasr, stltasr, stl

Kresťanskí demokrati nepodporia Dušana Kováčika v dnešnej voľbe špeciálneho prokurátora. Oznámil to dnes v parlamente šéf KDH Ján Figeľ. "Úrad špeciálnej prokuratúry potrebuje zmenu, viac odvahy a nasadenia v boji s korupciou," odôvodnil.

Problém s opätovnou kandidatúrou Kováčika má aj Lucia Žitňanská z Mosta-Híd. "To, čo vnímam na tejto voľbe za najväčšie negatívum, je tá samotná procedúra. Máme výberové konanie, do ktorého sa neprihlásil nikto iný len Dušan Kováčik. Pre mňa je to niečo nezdravé," povedala.

"To, že sa nikto neprihlásil, nesvedčí o tom, že tam nie je dosť odborníkov. Ale niektorí prokurátori nemajú záujem o to, že budú pretriasaní médiami a politikmi," reagoval Dušan Muňko zo Smeru-SD. Zdôraznil, že súčasný špeciálny prokurátor Kováčik sa počas svojho pôsobenia nedopustil ničoho, prečo by nemohol opäť kandidovať na tento post.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik má v opätovnej kandidatúre na tento post podporu len tých strán, ktorým vyhovuje jeho doterajšia nečinnosť. Sú nimi Smer-SD a SDKÚ-DS. Vyhlásil to dnes v parlamente podpredseda SaS Ľubomír Galko.

"Je jasné, prečo tieto dve strany, ich členovia a ich klienti, ktorí lietajú v závažných kauzách ako financovanie politických strán a Gorila, podporujú opätovnú kandidatúru pána Kováčika. On totiž mnohých činovníkov zachránil pred trestným stíhaním a zrejme aj pred odsúdením," povedal Galko. Dušan Kováčik je podľa neho kľúčovou postavou pri udržiavaní "nemravného systému privilégií a beztrestnosti pri živote".

Podpredseda liberálov tvrdí, že proti Kováčikovi je nastavená verejnosť aj odborníci. "Preto si myslím, že špeciálny prokurátor Kováčik mal nabrať odvahu na sebareflexiu a kandidatúru nepodávať," povedal Galko.

Podľa Daniela Lipšica z NOVA nenaplnila špeciálna prokuratúra očakávania, ktoré do nej boli vkladané. Poslanec sa nazdáva, že na post špeciálneho prokurátora by mal byť nominovaný človek s úspechmi v boji so zločinom. Za úspech Lipšic nepovažuje zastavovanie trestných stíhaní.

"Je mi veľmi ľúto, že dnes prichádza nominácia osoby, ktorá má skôr renomé, že trestné stíhania zastavuje," uviedol exminister spravodlivosti a vnútra. Podľa neho Kováčika navrhli preto, že strane Smer-SD vyhovujú súčasné pomery v tejto krajine a nechcú zmenu.

Poslanci NR SR majú nového špeciálneho prokurátora voliť dnes podvečer. Na tento post kandiduje len súčasný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorému sa nikto nepostavil. Kováčikovu kandidatúru, ktorú do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár, odobril Ústavnoprávny výbor NR SR 6. mája. Kováčik podľa Čižnára spĺňa všetky predpoklady, aby viedol špeciálnu prokuratúru.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) označil Kováčika za človeka na svojom mieste, s ktorým sa nespájajú žiadne škandály ani kauzy.

Kováčik je vo funkcii špeciálneho prokurátora už desať rokov. Pred piatimi rokmi, 23. apríla 2009, získal v tajnej voľbe v Národnej rade SR od poslancov 117 hlasov. Prítomných bolo vtedy 139 poslancov. Jeho protikandidátom bol súčasný námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Po prvý raz bol Kováčik zvolený za špeciálneho prokurátora 12. mája 2004 počas vlády Mikuláša Dzurindu. Zo 138 prítomných poslancov parlamentu zaňho hlasovalo 118.

01 - Modified: 2006-05-17 09:42:23 - Feat.: 0 - Title: Zlé zúčtovanie bude bez pokút
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:50