StoryEditor

Procházka sa rozhodol. Vo voľbách podporí Milana Kňažka

28.10.2014, 10:47
Autor:
redredtasrtasr
Milan Kňažko sa vo voľbách primátora Bratislavy stal spoločným kandidátom Pravej koalície.

Radoslav Procházka dnes oznámil, že v blížiacich sa komunálnych voľbách podporí v boji o primátora Bratislavy Milana Kňažka.

Podľa neho je to totiž jediný kandidát, ktorý môže vo voľbách (15. novembra) poraziť súčasného primátora hlavného mesta Milana Ftáčnika.

„Som rád, že sa pravicové politické  strany rozhodli podporiť reálnu šancu na zmenu v Bratislave. Naše mesto ju po štyroch rokoch pod vedením kandidáta SMER-u, súčasného primátora Ftáčnika, potrebuje. Aj naďalej však zostávam občianskym kandidátom, ktorý nebude skladať účty žiadnej politickej strane, ale Bratislavčanom,“ povedal v reakcii pre HNonline.sk Milan Kňažko. 

Toto rozhodnutie urobili Sieť, SDKÚ-DS a Most-Híd  s cieľom podporiť kandidáta, ktorý má najväčšie šance uspieť v súboji s Milanom Ftáčnikom, kandidujúcim s podporou strany Smer-SD. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder Siete Radoslav Procházka.

Rozhodnutie prišlo v pondelok (27. 10.), keď sa trojica strán dohodla na spoločnom postupe. Ďalší člen Pravej koalície v Bratislave - SaS, otvorene nepodporila Milana Kňažka, ponechala však svojím voličom voľnú ruku.


Šéf Siete Radoslav Procházka.

Na základe pondelkovej dohody strany stiahli kandidatúru pôvodnej nominantky Siete Tatiany Kratochvílovej. Procházka jej na dnešnej tlačovej konferencii poďakoval za to, akým spôsobom sa zhostila svojej kandidatúry. Uviedol, že Sieť si ako hlavný vyzývateľ Smeru-SD uvedomuje zodpovednosť a to, že "stredopravý volič si zaslúži, aby mal pocit, že sa ho má kto zastať a že má právo na víťazstvo".

To je podľa Procházku aj dôvod, prečo sa predstavitelia Pravej koalície zhodli na podpore Milana Kňažka. "Podľa doterajších preferencií má z kandidátov, ktorých môže podporiť pravica, najlepšie predpoklady na víťazstvo," skonštatoval Procházka. Zopakoval, že cieľom Siete je vytvoriť v roku 2016 pevnú a súdržnú stredopravú vládu. "Víťazstvo stredopravého kandidáta pána Kňažka v Bratislave by pre to bol dobrý základ," uviedol Procházka.

László Solymos (Most-Híd) uviedol, že strana, ktorú zastupuje, podporuje potrebné kompromisy. "Bratislava takýto potrebný kompromis potrebuje, preto sme sa rozhodli podporiť najsilnejšieho kandidáta, ktorý by mohol v Bratislave poraziť Smer-SD," povedal Solymos.

Bratislavský krajský šéf SDKÚ-DS Michal Luciak ocenil gesto pani Kratochvílovej a obrátil sa aj k ostatným kandidátom v primátorských voľbách v Bratislave. "Aby porozmýšľali, ako sa do volieb budú správať a aby sa správali tak, aby pravica mohla zvíťaziť," povedal Luciak.

Samotný kandidát Milan Kňažko uviedol, že aj napriek podpore politických strán ostáva nezávislým kandidátom. "Som však rád, že sa politické strany vedeli zjednotiť a že sa hlasy pravicových voličov nebudú trieštiť," povedal Kňažko. Rovnako vyzdvihol krok Tatiany Kratochvílovej.

"Svojím krokom dokázala, že ak hovorila o potrebe zmeny v hlavnom meste, nebolo to žiadne prázdne gesto, potrebe zmeny dokázala podriadiť aj osobné ambície" povedal Kňažko. Dodal, že v prípade svojho víťazstva si vie predstaviť Kratochvílovú vo svojom tíme.

Kratochvílová na tlačovej konferencii nebola. "Za Sieť som tu ja a tlmočím rozhodnutie Pravej koalície," uviedol v tejto súvislosti Procházka.

Kňažka podporuje okrem strán Pravej koalície už od začiatku KDH a v pondelok (27. 10.) sa k podpore pridala aj NOVA. Na primátorský post v Bratislave je teda v súčasnosti deväť kandidátov.

Okrem Milana Kňažka (nezávislý s podporou KDH, NOVA, Sieť, SDKÚ-DS, Most-Híd) a súčasného primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smer-SD), kandiduje v novembrových komunálnych voľbách na primátora hl. mesta SR Bratislavy aj Ivo Nesrovnal (nezávislý, nedávno vystúpil z SDKÚ-DS).

Primátorom chce byť aj Miroslav Dragun z občianskeho združenia Nie ropovodu a manažér Gabriel Karácsony (Priama demokracia). Ďalšími uchádzačmi sú ekonómka Kristína Ulmanová a strojný inžinier Peter Čiernik, ktorí sú nezávislými kandidátmi.

O post sa uchádza aj umelecký fotograf Andrej Palacko a Ivan Bielik, vysokoškolský učiteľ, ktorý je z Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Oficiálna predvolebná kampaň sa začína v stredu 29. októbra. Samotné voľby sa uskutočnia v sobotu 15. novembra.

 

01 - Modified: 2006-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažéri Daimleru sa chcú súdiť
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 05 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 11:05