StoryEditor

Bratislavskú lýru vystriedalo dunenie tankov

20.08.2013, 23:24

"Tanky okupantov prechádzali cez mesto niekoľko hodín," spomína na "bratskú pomoc" spred 45 rokov Mária Lenčáková z Trebišova. Mala 16 rokov, keď v roku 1968 začali krajinu, ktorá zašla v uvoľňovaní totalitného režimu priďaleko, obsadzovať vojská Varšavskej zmluvy na pokyn vedenia Sovietskeho zväzu.

"Idú aj s poľnými kuchyňami"
"Do jedenástej v noci som pozerala Bratislavskú lýru, potom som si išla ľahnúť. O jednej ma prebudilo dunenie, pásy tankov vydávali na ceste z mačacích hláv strašné zvuky," spomína Trebišovčanka, ktorá dnes učí na miestnej strednej škole.
Celá rodina vybehla na ulicu, pozrieť sa, čo sa deje. "Stáli sme tam v pyžamách, nad hlavami nám hučali lietadlá. Otec povedal, to nebude nakrátko, pretože idú aj s poľnými kuchyňami." Otec Márie mal podľa jej slov ráno po okupačnej noci letieť do východného Berlína na pracovnú cestu, nikam sa však už nedostal. Letisko v Košiciach obsadili sovietski vojaci, všetky lety boli zrušené. Dva dni na to bolo na území štátu o šesťtisíc tankov a pol milióna ozbrojených cudzincov viac.

Operácia Dunaj
Rodina Lenčáková bola svedkom prvej fázy Operácie Dunaj -- obsadzovania Československej socialistickej republiky vojskami Sovietskeho zväzu a ďalších troch krajín východného bloku. "Táto vetva išla z Ukrajiny, boli to sovietske vojská a jeden bulharský pluk," hovorí historik Michal Štefanský. Na obsadenie Slovenska podľa neho stačilo okupantom 50-tisíc mužov, kým na českú krajinu desaťkrát viac. "Hlavné politické centrá, väčšina strategických bodov, sa nachádzala tam," vysvetľuje.

Prítomnosť vojakov mala ukončiť reformy, ktoré by sa mohli preniesť aj do iných krajín socialistického tábora. Zrušenie cenzúry, debaty o dodržiavaní ľudských práv skupín i jednotlivcov či liberalizácia ekonomiky -- socializmus s ľudskou tvárou, pili špičke Sovietskeho zväzu krv. Vodcovi Leonidovi Brežnevovi napokon prešla trpezlivosť a s problémom sa vyrovnal podobne ako v roku s odbojnou Budapešťou. Poslal tanky.

"Žili sme tým dianím, debatovali sme v škole aj na prechádzkach. Po príchode vojakov chalani z mojej triedy ešte v noci spísali na výkresy heslá a povešali ich v mestskom parku. Nosili na klopách Dubčeka a trikolóry. Jedna partia si dokonca ľahla pred tanky, no domáci ich vyhnali, aby mali rozum," hovorí Lenčáková o protestoch v meste.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 00:33