StoryEditor

Zdravotníci nedôverujú Čislákovi. Obrátili sa na Fica

12.08.2015, 14:11
Autor:
SITASITA

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) stratil dôveru zdravotníkov pre legislatívny návrh, ktorý má riešiť ich odmeňovanie, rozhodli sa preto obrátiť priamo na premiéra Roberta Fica. V stredu napoludnie mu do podateľne Úradu vlády SR zaniesli predstavitelia štyroch komôr a dvoch odborových organizácií žiadosť o stretnutie.

"Očakávame, že sa s nami stretne a budeme mu môcť predostrieť naše argumenty, prečo nesúhlasíme s takto predloženým návrhom zákona a samozrejme, že očakávame ústretovosť vlády k tomu, aby sa našli prostriedky na platy zdravotníckych pracovníkov," povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová pred odovzdaním žiadosti.

Výhrady voči Čislákovi

Stavovské organizácie konštatujú, že až 60-tisíc zdravotníkov nie je spokojných so svojim odmeňovaním, napriek tomu minister neurobil žiaden krok, aby túto situáciu zlepšil. Zdravotníci od dlho sľubovaného zákona očakávali, že splní ich mzdové nároky a ustanoví rovnaké pravidlá pre všetkých, čo sa však nestalo.

Návrhu, ktorý predložil rezort zdravotníctva vyčítajú, že bude minimálnu základnú zložku mzdy garantovať len v štátnych zdravotníckych zariadeniach, namietajú aj voči výške samotných koeficientov ako i voči tomu, že pri odmeňovaní nezohľadňuje dĺžku praxe.

Ministerstvo zdravotníctva rieši platy zdravotníkov v návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. K legislatívne bolo nedávno ukončené pripomienkové konanie.

K novele podali komory a odbory zásadné pripomienky, ktoré podľa slov Lazorovej neboli vôbec ministerstvom akceptované. „Čo je nepochopiteľné po dva a pol roku stretnutí na ministerstve zdravotníctva a našich argumentáciách," povedala prezidentka komory sestier. Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) iniciovalo aj hromadnú pripomienku k novele, podľa predsedníčky Moniky Kaveckej sa pod ňu podpísalo cez 3 600 ľudí.

Lazorová Čislákovi vyčíta, že sa s komorami k návrhu nestretol ani raz a prítomný nebol ani na pripomienkovom konaní. „Je minimálne zvláštne, že 60 tisícová armáda zdravotníckych pracovníkov nestojí ministrovi za to, aby sa zúčastnil na rozporovom konaní a viedol s nami dialóg," skonštatovala Lazorová.

Na Fica sa obracajú už druhýkrát

V tomto momente už nevidí priestor na rokovanie s ministrom. Za veľké pozitívum označila aspoň to, že v tejto veci sa dokázalo spojiť viacero zdravotníckych profesií, ktoré majú rovnaké požiadavky. Teraz budú očakávať, ako s návrhom naloží Hospodárska a sociálna rada, ktorej rokovanie predchádza samotnému rokovaniu vlády. „Podľa toho sa potom zariadime," odkázala prezidentka SKSaPA.

Spoločný postup sa rozhodli zvoliť SKSaPA, OZSaPA, Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov, Slovenská komora fyzioterapeutov, Slovenská komora zdravotníckych záchranárov a Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Sestry sa na premiéra v jeho druhom funkčnom období obracajú už po druhýkrát. V októbri 2013, keď stanovali pred jeho úradom, aby poukázali, že sa nerieši ich platová otázka, mu zaniesli memorandum. Predseda vlády ich vtedy prijal. Tlačový odbor úradu vlády v stredu v reakcii na podanú žiadosť odkázal, že bude postupovať v súlade s pravidlami. „Uvedená žiadosť bola doručená na Úrad vlády SR, s jej obsahom sa oboznámime a v súlade s pravidlami pre písomnosti tohto typu budeme žiadateľov informovať o ďalšom postupe," uviedol Úrad vlády SR pre agentúru SITA.
 

01 - Modified: 2007-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP DŇA
01 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 02 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka 03 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 04 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Roboty operujú v Banskej Bystrici, Martine aj Bratislave, no nemusia byť všade, hovorí pre HN detský chirurg
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 12:59