StoryEditor

Boj o jeden čas neustáva. Jeho striedanie nemá zmysel

19.10.2015, 00:00

Už celé roky nás každú jar, každú jeseň,„víta“ tzv. zmena času. Novinové články, rozhovory v rádiách a takmer všetky televízne stanice tejto téme venujú (pre zmenu) svoj čas.

Bežné diskusie medzi ľuďmi inokedy väčšinou o počasí sa pri striedaní času stáčajú k tomu, ako táto udalosť s tým-ktorým zakývala, ako sa zrána cíti, ako dlho mu zakaždým trvá, aby sa vrátil k svojmu obvyklému životnému rytmu.

Len výnimočne počujete niekoho letný čas si pochvaľovať. Jedine vo vzťahu k „lepšiemu“ využitiu svetla v podvečerných hodinách leta. Problémom väčšiny populácie je však narušený stav navyknutého ranného vstávania, ktoré je, predovšetkým pri zmene času v jarnom období, násilne vynucované akýmsi nariadením. Hoci sa už dlho vie, že je úplne zbytočné. Nie je doteraz možné proti nemu účinne zasiahnuť a jednoducho ho zrušiť. Zvláštne, že? Nariadenie je zbytočné, dôvody jeho zavedenia dávno pominuli, ale napriek tomu sa všetci musíme striedaním letného a zimného času každoročne dvakrát zaoberať.

IniciatíveForOnly One Time, teda Za iba jeden čas, niektorí kritici vyčítajú, že sa zaoberá zbytočnosťami. Kritik, ktorý tento súd vysloví, asi ani netuší, akú veľkú pravdu má. Netuší, pretože si asi riadne nepreštudoval, o čo skutočne tejto iniciatíve ide. Preto opakujem: ide o zrušenie absolútne zbytočného nariadenia!

Počas našich dlhoročných snáh o uvedenie veci na pravú mieru od nás aj od našich spolupracovníkov v Európskom parlamente požadovali, aby sme dodali štúdie a podklady na to, že striedanie letného a zimného času skutočne ľuďom škodí, tak psychike, ako aj celkovému zdraviu. Rovnako vyžadovali aj štúdie napríklad k negatívnemu vplyvu na ekonomiku, problémom v doprave či poľnohospodárstve.

Iste, štúdií môže byť spracovaných veľa, dokonca s mnohými rozdielnymi výsledkami, pretože zakaždým záleží na uhle pohľadu toho, kto ju vytvára a na jeho prioritách. Môžu sa viesť siahodlhé diskusie, môžu sa na túto tému organizovať odborné konferencie, ale, bohužiaľ, v tom množstve materiálu a expertízach sa stráca tá malá štipka sedliackeho rozumu, ktorý stačí na zistenie, ktoré som tu už niekoľkokrát spomenul, ale rád ho budem opakovať aj naďalej: iniciatíveForOnly One Time ide o zrušenie absolútne zbytočného nariadenia.

So svojou iniciatívou sme na jar tohto roku dorazili, na pozvanie europoslanca Pavla Svobodu, aj do Bruselu. V utorok 24. marca sa tam uskutočnilo verejné vypočutie pod názvom Je koncept letného času zrelý na zmenu? Na spoločnej schôdzi troch výborov som sa zúčastnil so svojimi kolegami ako zástupcovia iniciatívyForOnly One Time a pri tejto príležitosti som mal možnosť, na pôde Európskeho parlamentu, tiež vystúpiť so svojím príspevkom.

Ako asi viete, po celý čas zvažujeme a všetko smerujeme k variantu Európskej občianskej iniciatívy, ale tá sa ukázala ako veľmi administratívne i ekonomicky náročná a s veľmi neistým výsledkom. Preto teraz preferujeme legislatívnu cestu vo forme rozhodnutia orgánu EÚ. Konkrétne ide o zrušenie či zmenu Smernice 2000/84/ES (9. novelizácia), teda žiadosť podľa čl. 42 rokovacieho poriadku EP a čl. 225 Zmluvy o fungovaní EÚ o prerokovanie zrušenia smernice o úprave letného času na základe negatívnych zdravotných dosahov a kvôli minimálnej úspore energií. Ale, samozrejme, hľadáme aj iné možné, v podstate podporné varianty ďalšieho postupu – zrušenie smernice EÚ, a to na základe iniciatívy Európskej komisie, na základe výzvy Európskeho parlamentu a dnes predovšetkým na základe občianskej iniciatívy a na základe návrhu členského štátu.

Zrušeniu striedania času sa v Európskom parlamente venujú predovšetkým traja českí europoslanci, ktorých naše iniciatíva oslovila. Sú to Pavel Svoboda, Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský. Kroky iniciatívyForOnly One Time vedú teraz k osloveniu parlamentu Českej republiky, a to priamo petíciou, aby sa zasadil za zrušenie striedania letného a zimného času v Českej republike a v Európskej únii.

Vedecké štúdie preukázali, že každoročné striedanie času nielenže nemá žiadne ekonomické prínosy, ale, naopak, spôsobuje celý rad negatívnych dosahov. Medzi tie najzásadnejšie patria najmä: negatívny vplyv na zdravie človeka – zvýšené depresie a zmeny nálad. Ťažké zvykanie si na zmenu času a denného režimu. Zvýšená nehodovosť a úmrtnosť na cestách. Obrovské komplikácie pre osoby postihnuté autizmom. Nepriaznivé vplyvy na hospodárske zvieratá. Komplikácie v osobnej aj nákladnej doprave, logistike a mnoho ďalších.

Hodiny sú pre človeka, nie človek pre hodiny. Vypočujme už konečne svoj vnútorný hlas!

Autor je senátor parlamentu ČR

01 - Modified: 2007-10-16 18:18:49 - Feat.: 0 - Title: Clear Channel obnovila zmluvu na reklamu s letiskom
01 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 02 - Modified: 2024-04-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Zamyslel si sa niekedy nad tým, koľko je vlastne na Mesiaci hodín? NASA plánuje vytvoriť jeho vlastné časové pásmo 03 - Modified: 2024-03-30 07:36:03 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 05 - Modified: 2024-03-29 12:30:00 - Feat.: - Title: Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 13:10